enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:08 Adalet Bakanı Gürlek, TBMM’de TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’n sorularını cevapladı
00:07 Askeri Analist Abdullah Ağar: SDG/PKK mı dönüşüyor, yoksa Suriye devleti mi?
00:06 Rekabet Kurulu, aralarında Türkiye genelinde yaygın şube ağı bulunan eğitim kurumlarının da olduğu 19 özel okul hakkında soruşturma
00:06 “Savaş Karşısında Ukraynalı Sanatçılar”: Sanat ve direniş Ankara’da buluştu!
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de “Emek Sofrası Buluşması” iftar programında konuştu
00:04 Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu: Ağla Hatay, ağla…
00:04 Kocaelispor Teknik Direktörü Selçuk İnan, Kocaeli spor basını ile iftarda bir araya geldi
00:03 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Budapeşte’de “Aile Odaklı Zirve”’de konuştu
00:03 Türkiye ve Dünyada, Gündeme dair her şey TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
00:02 Yine fırça mı yedin? Ekrem’den son talimatları alan Özgür’ün ağzını bıçak açmıyor…
00:01 Türkiye’nin En Büyük Dış Finanslı Demiryolu Projesi
00:00 Kocaeli’n Derince ilçesinde Ramazan Mahzun: Esnaf, Ramazan’ı unuttu mu?
00:10 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:09 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:07 Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “Vakıf Başkanları İftar Buluşması” programı Ankara’da düzenlendi.
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
00:06 Gazeteci İlhan KARAÇAY: İftar sofralarını eleştirmem büyük yankı yaptı
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İngiltere’den AB’ye tehdit: 16’ncı madde devreye girebilir

İngiltere’den AB’ye tehdit: 16’ncı madde devreye girebilir
05.10.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İngiltere Brexit Bakanı David Frost, Avrupa Birliği’nin, bloğun Kuzey İrlanda protokolünde değişiklik taleplerine yanıt vermemesi durumunda, Londra’nın ayrık anlaşmasına karşı koruma önlemi alacağını duyurdu.

Mustafa Kemal Atatürk(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (Reuters, Euronews)’ye dayandırdığı haberine göre, Kuzey İngiltere’nin Manchester kentindeki Muhafazakar Parti’nin konferansında konuşan Frost, “Yakında üzerinde anlaşmaya varılmış bir çözüm olmadan, protokolün yarattığı etkiyi ele almak için 16’ıncı madde koruma mekanizmasını kullanarak harekete geçmemiz gerekecek. Hepimizin parçası olduğumuz Birleşik Krallık’ın faydalarını korumanın tek yolu bu olabilir” dedi.

Kuzey İrlanda Protokolü ve 16’ncı madde nedir?

İngiltere’nin AB üyeliğini sonlandıran Brexit anlaşmasının bir parçası olan Kuzey İrlanda Protokolü, AB üyesi olan İrlanda Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık’a bağlı Kuzey İrlanda arasında sınır çizgisinin oluşmaması amacını taşıyor.

Protokolün hükümleri gereğince Kuzey İrlanda malların serbest dolaşımıyla ilgili hala tek pazarın bir parçası olarak kabul ediliyor ve AB gümrük ve tarifeleri altında hareket etmesi öngörülüyor. Bu da normal şartlarda AB ile Kuzey İrlanda arasında malların serbest dolaşımına izin verilmesi anlamına geliyor.

Ancak protokolün 16’ncı maddesi hem AB’nin hem de İngiltere’nin protokolün uygulaması gereğince “ciddi ekonomik, sosyal ve çevresel zorlukların kalıcı olma eğilimi göstermesi” halinde “tek taraflı olarak gerekli koruyucu önlemlerin” alınmasına izin veriyor.

Bu da bir süreliğine AB ile Kuzey İrlanda arasında kontrolsüz ticaret uygulamasının askıya alınması anlamına geliyor.

İngiltere’deki yakıt ve tedarik krizi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, petrol istasyonlarının en az yüzde 26’sında ne benzin ne de dizel bulunduğu ortaya çıktı.

Kriz, önceki hafta BP ve Tesco Alliance’ın ülke çapında ağır vasıta sürücüsü sıkıntısı nedeniyle tedarikin kesintiye uğradığını açıklamasının ardından başlamıştı.

Açıklama sonrası istasyonlar önünde uzun kuyruklar oluşurken, bazı istasyonlarda akaryakıt bitmişti.

Yakıt krizinin ardından ülke genelinde ciddi tedarik problemleri yaşanmaya başladı.

Sorunun çözümü için kısa süreli olarak askerlerden yararlanacağı açıklanmıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.