enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:36 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:19 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:06 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:53 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:17 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:51 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:17 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:03 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
00:00 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
22:46 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:42 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
13:32 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:18 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
00:29 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:27 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:05 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:36 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
08:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İngiltere’deki Türk Hava Şehitliği

İngiltere’deki Türk Hava Şehitliği
16.05.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Londra’ya bir saat mesafede bir Türk Hava Şehitliği bulunuyor. Burada 14’ü pilot, 15 askerin kabri var. İşte o askerlerin hikayesi…

Türkiye’den binlerce kilometre uzakta, İngiltere’de bir Türk Hava Şehitliği… Burası 15 Türk askerinin ebedi istirahatgahı. Tarihin saklı sayfalarında kalan bir şehitlik hikayesi onlarınki.

Türk havacılık tarihine geçen genç pilotlar, Londra’ya bir saat uzaklıktaki Türk Hava Şehitliği’nde yatıyor. Şehitliğe gelindiğinde ziyaretçileri hava kuvvetlerimizi temsil eden kartal karşılıyor.

18 Mart Şehitler Günü'nde, İngiltere'deki Türk Şehitler Londra Hava Şehitliği'nde Anıldı Foto Galerisi

Hikayesi İkinci Dünya Savaşı yıllarına dayanıyor

Brookwood Mezarlığı’ndaki Türk şehitliğinin hikayesi, İkinci Dünya Savaşı yıllarına dayanıyor. Türkiye ve İngiltere, o dönem genç pilotların yeni nesil uçaklarla eğitimi için bir anlaşma imzaladı. Eğitim alacak ilk isimler, 1941-1942 dönemi Harp Okulu mezunları arasında seçildi.

Askeri tarih uzmanı A. Sefa Özkaya, “Tam bu sıralarda zaten önce Almanların, daha sonra İngilizlerin ve diğer devletlerin ilk jet uçakları ortaya çıkıyor. Yani yeni nesil bir uçak olarak. Biz bu teknolojiye yetişmek zorunda hissediyoruz kendimizi” diyor.

İngiltere'deki Türk Hava Şehitliği

İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar İngiltere’de eğitim gören Türk pilot sayısı 300’ü buldu. Eğitim, Britanya Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin uçuş okulu Cranwell’de verildi. Özkaya, o dönemle ilgili şunları anlattı:

“İlk jet uçakları Almanların Messerschmitt adını verdikleri uçaklar. Bunun karşılıkları İngilizler de yine uçaklar geliştiriyorlar. Özellikle bunlarla rekabet eden mesela Spitfire tipi uçaklar. Tabii onlar gibi pervaneli uçaklar da var. Eğitim yaptığımız mesela Airspeed, Oxford tipi uçaklar.”

Brookwood Türk Hava Şehitliği - :: İngiltere'nin Bağımsız Türk Medyası ::

İngiltere’deki ilk hava şehidimiz

Miles Master eğitim uçakları sık sık kaza yapıyordu. Özkaya, Raşit Nalbant’ın İngiltere’deki ilk hava şehidimiz olduğu bilgisini verdi.

“1942’de uçağıyla çakılarak düşüyor. Bir başka şehidimiz Ali Aksu, hava teğmen pilot adayı. Ali Aksu uçuş esnasında başka bir İngiliz öğrenci subayla havada şehit verdiğimiz bir pilotumuz. Bir başka pilotumuz Saim Parlak adında bir hava teğmenimiz. O enerji nakil hatlarına yani elektrik tellerine çarparak şehit düşüyor maalesef.”

İTDF; 18 Mart ŞEHİTLER GÜNÜ'NDE BROOKWOOD TÜRK HAVA ŞEHİTLİĞİNDE ..

Teğmen Hakkı Akarçay’ın uçağı ise 1944’te gece eğitimi sırasında Alman saldırısına uğradı. Özkaya konuyla ilgili şunları anlattı:

“Eğitim uçaklarına baktığımız zaman bunlar çoğunlukla silahlı uçaklar değil. Hakkı Akarçay teğmen hocası olan İngiliz Pilot Yüzbaşı Chapman ile birlikte uçarken Almanların hava taarruzuna tesadüf ediyorlar ve orada gelen hava taarruzunda gelen angajman sonucu şehit veriyoruz.”

İngiltere'deki Türk Hava Şehitliği

“Ruhları şad olsun…”

1836’da İngiltere’de görevliyken vefat eden Teğmen Arif Bey’in kabri de sonraki yıllarda şehit pilotların yanına nakledildi.

Brookwood’daki Türk Hava Şehitliği, bugünkü haline 1990’larda Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın teşebbüsleriyle kavuştu. Şehitliğe girişteki anıtta tarihin bilinmeyen yüzü yazıyor.

“Bu şehitlikte ulvi gayeleri uğruna canlarını veren Türk pilotları yatmaktadır, ruhları şad olsun…”

Zeynep Eryılmaz (@EryilmazZeynep) | Twitter

Haber: Zeynep Eryılmaz & Londra

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.