enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:26 Tarihi komisyon İmralı’ya gidiyor
11:33 Türkiye’den Yunanistan’a sert tepki: Hukuksuz oldu bitti girişimleri reddediyoruz
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:56 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:40 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:39 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
00:23 AB’den ABD ve Rusya’nın Ukrayna’ya dair gizli barış planına tepki: Avrupa sürece dahil edilmeli
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak
00:14 İstanbul Fatih’te zehirlenme şüphesiyle tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybeden Böcek ailesi soruşturma sürüyor…
23:13 AK Parti Grup Başkanı Güler: Cumhur İttifakı ile birlikte İmralı ziyaretine olumlu fikir beyan ediyoruz
12:54 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:51 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:50 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:41 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:33 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:32 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İngiltere’de Türk Gıda Pazarı

İngiltere’de Türk Gıda Pazarı
30.05.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İngiltere’de Türkler’in yaşadığı semtlerde süpermarket raflarında görülen ürünlerin toptan satış yerlerinden biri Gima UK.

En büyük payı Türk malları olmak üzere 30 ülke ve 400 tedarikçi, her gün 15 tırla ürünlerini, Barking’de bulunan depolara gönderiyor.

Brexit sonrası Türkiye’yle İngiltere arasındaki ticari belirsizliğin çok kısa bir sürede çözüldüğünü anlatan 50 yaşındaki işveren Vehbi Keleş, aynı sektördeki beş-altı firma içinde kendi cirosunun yılda 50 milyon sterlin olduğunu söyledi.

Keleş, zaman içinde biri küçük geldiği için sanayi bölgesinde satın aldığı ikinci depoyla birlikte “şimdi 10 bin metrekarelik bir kapalı alana sahibiz” dedi.

Tırların biri yanaşıp diğeri ayrılırken gelen malları bir saat içinde forkliftlerle raflara dizen, onların bilgisayar girişlerini yapan ve ürün bekleyen süpermarketlere çıkışını sağlayan 300 çalışan da Türk.

Depodaki rafların üzerinde İngiltere’deki Türklerin damak zevkine hitap eden tanıdık marka ürünler olduğu gibi Doğu Avrupa ülkelerinin ürünleri de dikkat çekiyor. Özellikle Polonya ürünleri, İngiltere’deki bir milyon civarındaki nüfusları nedeniyle Türk malları kadar çok ve çeşitli.

Vehbi Keleş, ambarlarda devam eden baş döndüren işleyişin ardında 28 yıllık bir geçmiş olduğunu anlattı.

Daha iyi şartlarda yaşamak ve çalışmak amacıyla Kıbrıs’tan yola çıkarak 23 yaşındayken vardığı Londra’da, konfeksiyon işçiliğiyle başlayan gurbet hikayesi mahalle bakkallığıyla devam etmiş.

Sattığı ürünlerin tedarikini kendi sağlamak için giriştiği toptancılık ise büyüyüp 300 kişilik bir işe ve yılda 50 milyon sterlinlik bir operasyona dönüşmüş.

Vergiler, işgücü masrafları ve bunlarla ilgili düzenlemelerin ‘kesinliği’ yüzünden git gide büyümek ona ürkütücü gelse de ülkedeki ekonomik istikrar ve alım gücünün yüksekliği, başarısında ‘İngiltere’nin payı’ faktörünü ilk sıralara koyuyor.

İngiltere’nin 500 bin kişi olarak hesaplanan Türk nüfusu, Vehbi Keleş ve sektörünün tamamlayıcısı diğer işadamları sayesinde en azından damak zevki açısından kendilerini gurbette hissetmiyor.

Haber: Barış Çimen / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.