enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:50 İBB’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında, haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 15’i yakalandı.
23:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Peygamber ocağımıza 9 yeni cami kazandırdık
23:04 Erdoğan: Bölgemizin üzerine barış güneşinin doğmasına kimse engel olamayacak
22:56 Sıcaklıklar 6-12 derece daha artacak
10:14 “Özgür Duvar” fikirlerle doldu
09:51 28 ilde DEAŞ opearasyonu: 153 gözaltı
09:43 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturmasında haklarında gözaltı kararı verilen 18 şüpheliden 14’ü yakalandı.
07:55 GMKA’dan, 2025 Yılı Yeşil Gelecek Programı Bilgilendirme Toplantısı ve Proje Başvurusu Hazırlama Eğitimi
07:05 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 47 ilde mülkiyetindeki 508 taşınmazı açık artırma yöntemiyle satışa sunacak.
00:02 Adalet Bakanı Tunç, “Kadının Güçlenmesi Koordinasyon Kurulu 1. Toplantısı”nda konuştu
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmed Şara ile görüştü
23:47 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkında yakalama kararı bulunan eski Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş’in Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alındı
23:38 Fatih Altaylı hakkında “Cumhurbaşkanını tehdit” suçundan 5 yıldan az olmamak şartıyla hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi.
23:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki İZBETON AŞ’ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında hazırlanan iddianamenin detayları…
23:08 UL/FM sertifikalı pompalarla yangın riski azalıyor, sigorta primleri düşüyor
22:43 İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik hazırlanan 2 iddianamede, şüpheliler hakkında 3’er yıldan 14’er yıla kadar hapis cezası istendi.
22:23 Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail’in Suriye’yi hedef alan saldırılarına tepki gösterdi
22:12 Bolu’nun Kartalkaya otel faciasında, 36’sı çocuk 78 kişinin yaşamını yitirdiği davasının ilk duruşmasında ara karar çıktı.
21:58 HAKMAR’ın sahibi Zeki Doruk mal varlığını FETÖ’ye bırakmış
21:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’nin parçalanmasına kesinlikle rıza göstermeyiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İngiltere’de Türk Gıda Pazarı

İngiltere’de Türk Gıda Pazarı
30.05.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İngiltere’de Türkler’in yaşadığı semtlerde süpermarket raflarında görülen ürünlerin toptan satış yerlerinden biri Gima UK.

En büyük payı Türk malları olmak üzere 30 ülke ve 400 tedarikçi, her gün 15 tırla ürünlerini, Barking’de bulunan depolara gönderiyor.

Brexit sonrası Türkiye’yle İngiltere arasındaki ticari belirsizliğin çok kısa bir sürede çözüldüğünü anlatan 50 yaşındaki işveren Vehbi Keleş, aynı sektördeki beş-altı firma içinde kendi cirosunun yılda 50 milyon sterlin olduğunu söyledi.

Keleş, zaman içinde biri küçük geldiği için sanayi bölgesinde satın aldığı ikinci depoyla birlikte “şimdi 10 bin metrekarelik bir kapalı alana sahibiz” dedi.

Tırların biri yanaşıp diğeri ayrılırken gelen malları bir saat içinde forkliftlerle raflara dizen, onların bilgisayar girişlerini yapan ve ürün bekleyen süpermarketlere çıkışını sağlayan 300 çalışan da Türk.

Depodaki rafların üzerinde İngiltere’deki Türklerin damak zevkine hitap eden tanıdık marka ürünler olduğu gibi Doğu Avrupa ülkelerinin ürünleri de dikkat çekiyor. Özellikle Polonya ürünleri, İngiltere’deki bir milyon civarındaki nüfusları nedeniyle Türk malları kadar çok ve çeşitli.

Vehbi Keleş, ambarlarda devam eden baş döndüren işleyişin ardında 28 yıllık bir geçmiş olduğunu anlattı.

Daha iyi şartlarda yaşamak ve çalışmak amacıyla Kıbrıs’tan yola çıkarak 23 yaşındayken vardığı Londra’da, konfeksiyon işçiliğiyle başlayan gurbet hikayesi mahalle bakkallığıyla devam etmiş.

Sattığı ürünlerin tedarikini kendi sağlamak için giriştiği toptancılık ise büyüyüp 300 kişilik bir işe ve yılda 50 milyon sterlinlik bir operasyona dönüşmüş.

Vergiler, işgücü masrafları ve bunlarla ilgili düzenlemelerin ‘kesinliği’ yüzünden git gide büyümek ona ürkütücü gelse de ülkedeki ekonomik istikrar ve alım gücünün yüksekliği, başarısında ‘İngiltere’nin payı’ faktörünü ilk sıralara koyuyor.

İngiltere’nin 500 bin kişi olarak hesaplanan Türk nüfusu, Vehbi Keleş ve sektörünün tamamlayıcısı diğer işadamları sayesinde en azından damak zevki açısından kendilerini gurbette hissetmiyor.

Haber: Barış Çimen / VOA 

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.