enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:34 Doğu Karadeniz’den ocak-ekim döneminde bal ihracatı, 1 milyon 834 bin 520 dolara ulaştı.
00:32 Suriye Sahasındaki Meydan Okumalar ve Fırat’ın Doğusu
00:31 Terör örgütü PKK Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinden tamamen çekildi
00:26 Türkiye genelindeki metro tünelleri, olağanüstü durumlarda 1 milyon 374 bin kişiye acil barınma imkanı sağlayacak kapasitede…
00:19 “2025 yılında 65 ilde 255 kazı alanına ulaştık”
00:19 Şara’nın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Rolü
00:19 Bakan Güler: Kutuların çözümü ve ilk bulgulara ulaşma süreci en az 2 ay sürer
00:19 TOBB’un Nefes kredi hacmi 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildi…
00:09 Sempozyum | Sosyal Panorama 2025: Türkiye’de Değişen Nüfus ve Ailenin Geleceği
00:09 Engelli bireylerin trafik sigortasından indirimli yararlanmalarına ilişkin yeni düzenleme 1 Şubat 2026’da yürürlüğe girecek.
00:08 Bakan Uraloğlu, “Üretilen dördüncü Milli Banliyö Tren Seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teslim edildi”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elim uçak hadisesinin neden yaşandığını çok daha net göreceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız”
00:06 Bakan Kacır: Gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz
13:46 Kriz Beklentisine Mahkum Olmak
11:24 4. Ölüm Yılında, Şair, Yazar, Düşünür Sezai Karakoç
07:21 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Türkiye’nin dünya çapında bir turizm markası”
00:56 Sındırgı’da 22 bin 600 binada inceleme yapıldı…
00:53 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “İlk ziyaretimi Türkiye’ye yapmaktan son derece memnunum”
00:47 CSO Ada Ankara’dan bu hafta müzikseverlere unutulmaz konserler, çeşitli etkinlikler…
00:41 SPD Başkanı Yıldız: Kuraklık yerleşiyor. Su Yönetiminde radikal bir değişim şart.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İngiltere dış politika ve güvenlikte rota değiştiriyor

İngiltere dış politika ve güvenlikte rota değiştiriyor
17.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / İngiltere Başbakanı Boris Johnson, AB’den ayrılma sonrasında ülkesinin dış politika ve güvenlik alanındaki önceliklerini ilan eden strateji belgesini açıkladı.

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (AP,AFP/BK,SSB)’ye dayandırdığı habere göre, önümüzdeki on yılda “jeopolitik ve ekonomik çekim merkezinin doğuya, Çin, Hindistan, Japonya gibi ülkelere kayacağı” belirtilen belgede Hint-Pasifik bölgesindeki Asya ülkeleriyle diplomatik ilişkilere öncelik verileceği bildirildi.

Birleşik Krallık’ın dış politika ve güvenliğinde Soğuk Savaş sonrasının en kapsamlı değişikliklerini içeren belge, “Rekabetçi Bir Çağda Küresel Britanya” başlığını taşıyor. Belgeyi Avam Kamarası’nda sunan Başbakan Johnson, ülkesinin “yumuşak güç” özelliğine vurgu yaparak Asya’da daha büyük bir oyuncu haline gelmeyi hedeflediklerini söyledi.

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nde (ASEAN) partner ülke statüsü için başvuruda bulunduklarını belirten Johnson, Brexit sonrası ilk büyük yurt dışı gezisini önümüzdeki ay Hindistan’a yapacağını açıkladı. Johnson, Kraliyet Donanması’na ait HMS Queen Elizabeth uçak gemisinin ilk operasyonel görev için bu yıl içinde bölgeye gönderileceğini de kaydetti.

“ABD en önemli müttefikimiz”

Belgede ABD’nin Birleşik Krallık’ın en önemli müttefiki olmayı sürdüreceği, ayrıca NATO’ya ve Avrupa’nın güvenlik ve barışına yönelik taahhütlere de bağlı kalınacağı vurgulanıyor.

Brüksel ile üzerinde uzlaşmaya varılan Brexit anlaşmasına atıfta bulunan Johnson, “Bu anlaşma bize hem ekonomik hem siyasi açıdan işleri daha iyi ve daha farklı yapma özgürlüğü veriyor” dedi. Johnson, Birlik üyeleriyle yapıcı ve üretken ilişkilerin sürmesini istediklerini de sözlerine ekledi.

Vizyon belgesinde Fransa, Almanya ve İrlanda ile ilişkilerin önemine özel vurgu yapılırken Türkiye de Avrupa’da yakın işbirliği yapılacak on ülke arasında sıralandı.

Rusya ve Çin’e farklı mesajlar

Rusya’nın Britanya’nın güvenliği önündeki en akut tehlike olarak nitelendirildiği belgede Moskova ile ilişkilerde iyileşme kaydedilene kadar Rusya’dan gelebilecek geniş yelpazedeki tehditlere karşı caydırma ve savunma önlemlerinin aktif bir şekilde uygulanacağı kaydediliyor.

Belgede Çin ile ilgiliyse daha temkinli ifadeler kullanıldı. Johnson, Çin’in iddiasını artırmasıyla ortaya çıkan riskler ve insan hakları alanındaki güçlüklere rağmen Pekin’e yönelik dengeli bir yaklaşım benimseyeceklerini, ticaret ve yatırımlar alanında olumlu bir ilişki istediklerini, küresel iklim değişimine karşı mücadele konusunda Çin ile işbirliğine önem verdiklerini söyledi.

Nükleer güç yeniden devrede

Birleşik Krallık’ın savunma alanında yaptığı en önemli değişikliklerin başında ise nükleer güç politikası geliyor. Nükleer başlık sayısının 260’a çıkarılması planlanıyor. Bu açıklamayla, on yıldır uygulanan ve nükleer başlık sayısının 180’e indirilmesini hedefleyen politikada değişikliğe gidilmiş olunuyor.

Küresel güvenlik alanında kötüye gidiş yaşandığına işaret edilen belgede, “asgari, güvenilir, bağımsız bir nükleer caydırıcılığın, güvenliğin güvence altına alınmasında hayati önem taşıdığı” kaydedildi. Dışişleri Bakanı Dominic Raab da konuyla ilgili BBC’ye verdiği demeçte nükleer gücün “düşman ülkelerden gelebilecek en kötü tehditlere karşı en etkili sigorta politikası” olduğunu belirtti.

Başbakan Johnson, Kasım ayında ülkenin savunma harcamalarında önümüzdeki dört yıl içinde 23 milyar dolarlık artış açıklamış, savunma harcamalarının ordu gibi geleneksel kaynaklardan ziyade gelecekte uzay ve siber alanlardaki savunmaya aktarılacağını vurgulamıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.