enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:11 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu yeni yerleşke, geçmişin tecrübesiyle geleceğin ufkunu birleştirecektir”
22:58 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun 10. toplantısında konuştu
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İlmi Etüdler Derneği geleneğini sürdürerek, 2024 – 2025 Akademik Yılına Açılış Konferansıyla Başladı

İlmi Etüdler Derneği geleneğini sürdürerek, 2024 – 2025 Akademik Yılına Açılış Konferansıyla Başladı
18.11.2024
A+
A-

İlmi Etüdler Derneği geleneğini sürdürerek bu yıl da dikkat çeken Koç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şener Aktürk’ün “Soykırım, Nüfus Mühendisliği ve Batı Avrupa Merkezli Dünya Düzeninin Gelişimi” başlıklı konuşması ile gerçekleşti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

İLEM 2024-2025 açılış Konferansı büyük bir katılımla Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Raşit Küçük Konferans Salonu’nda yapıldı. Konferans akademik çevrelerden, basından, farklı sivil toplum kuruluşlarından, öğrencilerden ve ilgililerden oluşan geniş bir kitleye ev sahipliği yaptı.

Konferansın açılış konuşmaları İLEM Eğitim Komisyonu Başkanı Mustafa Kömürcüoğlu ile başladı. Kömürcüoğlu konuşmasında yeni dönemde İLEM Eğitim Programı’na kabul almış öğrencilere tebriklerini iletti.

Açılış ve selamlama konuşmaları İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Taha Eğri’nin konuşmasıyla devam etti. Eğri, İLEM’in çalışmalarındaki batı merkezli dünya eleştirisinin öneminden bahsettikten sonra Prof. Dr. Şener Aktürk’ün bu husustaki araştırmalarının kıymetine değindi. Taha Eğri’nin ardından İLKE Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Erdoğmuş konuşmalarını gerçekleştirdi. Erdoğmuş sivil toplumun öneminin bu tarz ilmi faaliyetlerde daha fazla öne çıktığından bahsetti.

Prof. Dr. Açılış ve selamla konuşmalarının ardından yeni Akademik yılın ilk dersi olma niteliğini taşıyan açılış konferansı, Koç Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şener Aktürk’ün “Soykırım, Nüfus Mühendisliği ve Batı Avrupa Merkezli Dünya Düzeninin Gelişimi” başlıklı konuşması ile gerçekleşti.

Prof. Dr. Şener Aktürk, konuşmasının ana eksenini  “Not So Innocent: Clerics, Monarchs and the Ethnoreligious Cleansing of Western Europe” makalesinden oluştururken ‘Batı’da Müslümanların, Yahudilerin ve diğer dini azınlıkların sistematik bir şekilde hedef alınmasının temeli nedir?’, ‘Hristiyanlıkla özdeşleştirilen bir Batı Avrupa kimliği ne zaman ortaya çıkmıştır?’, ‘Batı Avrupa merkezli dünya düzeni, nüfus mühendisliği ve soykırımın bir öncesi var mıdır?’ sorularını gündeme aldı.

Ayrıca Prof. Dr. Aktürk, Batı Avrupa’nın mevcut tek dinli (yalnızca Hristiyan), tek mezhepli (yalnızca Katolik), tek milletli (Batı Avrupalı) yapısına dikkat çekerek, buna benzer bir durumun dünyanın çeşitli bölgelerinde olmamasına değindi. Örneğin Afrika, Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerinde bu denli homojen bir yapının olmayıp, farklı gruplar olduğundan ancak Batı Avrupa’nın tamamında Katolik Hristiyan kökenli olmayan hiçbir cemaatin varlık göstermemesine vurgu yaptı.

Batı Avrupa’da gerçekleşen bu etnik dini ve kültürel temizlikten bahseden Prof. Dr. Aktürk, Batı Avrupa’daki Müslümanlara karşı Haçlı Seferleri vasıtasıyla girişilen nüfus mühendisliğinden bahsederken İbn Havkal’dan referansla İtalya’nın güneyindeki tarihi şehir Palermo’da geçmişte 300 küsur caminin olduğunu buna karşın günümüzde bu sayının sistematik yıkımla sıfıra indirildiğini söyledi.

Konuşmasının devamında Prof. Dr. Aktürk Müslümalara karşı girişilen soykırımın nedenlerini 3 ana başlık altında topladı. İlk neden Müslümanlarla temas halinde bulunan Hristiyanların Müslümanlaşmasından korkmaları. İkinci neden Roma Katolik Kilisesi’nin jeopolitik çıkarları doğrultusunda kendisine rakip bir siyasi güç unsurunun oluşmasını sağlayacak nüfusu ortadan kaldırma isteği. Üçüncü neden ise Gregoryen Reformu’yla Roma Katolik Kilisesi’nin otoritesini güçlendirmesi.

Prof. Dr. Aktürk konuşmasının sonunda ise katılımcılardan gelen sorulara cevap vererek sunumunu tamamladı.

Geniş çaplı bir katılımla gerçekleşen İLEM 2024-2025 Açılış Konferansı İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Taha Eğri’nin Şener Aktürk’e İslam Düşünce Atlası hediye etmesiyle sona erdi.

İLEM İhtisas Çalışmaları, 4-6 Aralık 2024 tarihinde 13’üncüsü gerçekleştirilecek Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi ve İLEM’in diğer çalışmalarına dair bilgi alma imkanı sahip olacak. Ayrıca Eğitim ve İhtisas Programına kabul alan öğrenciler ilk kez bir araya gelecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.