enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:29 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:59 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
00:51 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
00:43 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Büyükşehir, en güzel şarkılarla 2025’i uğurladı..
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içinde yürütüyor”
00:13 ‘İş Operasyonları’ kategorisinde 2025 Hackett İnovasyon Ödülleri
00:11 Terör örgütü katil İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde saldırılar gece-gündüz devam ediyor…
00:09 Türkiye’nin İlk ve Tek Uluslararası Mücevher Fuarı’na Ziyaretçi Kayıtları Başladı…
00:02 Zayıflama iğnelerini bırakanlar neler yaşıyor?
00:02 Hollanda’da koalisyon krizi olur ve dışarıdan bir başbakan aranırsa, aranan kesinlikle Günay Uslu olur…
00:01 MİT’ten yurt dışında DEAŞ operasyonu: İntihar eylemcisi yakalandı
00:01 CHP Jön Türk, Meşrutiyet, Milli Mücadele Birikiminin Sahibi mi Hasmı mı? -II-
11:26 Petrolde Venezuela gerilimi: Arz endişesi fiyatları yükseltti
00:48 Trump’ın Ukrayna ’Barış’ Planı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İletişim Başkanlığı’ndan “Mukaddes Yol” sergisi

İletişim Başkanlığı’ndan “Mukaddes Yol” sergisi
21.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / “Mukaddes Yol: Osmanlıdan Günümüze Kâbe Örtüleri ve Hac Hatıraları Sergisi” bugün itibarıyla açıldı. İstanbul’da Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde ziyaret edilebilecek sergi, bir ay boyunca açık kalacak.

İletişim Başkanlığı himayesinde düzenlenen “Mukaddes Yol: Osmanlıdan Günümüze Kâbe Örtüleri ve Hac Hatıraları Sergisi” İstanbul Sultanahmet’te bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde açıldı.

Bir ay boyunca açık kalacak sergi, hafta içi 10.00-16.00 saatleri arasında salgın tedbirleri eşliğinde ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Fotoğraf: TRT Haber

[Fotoğraf: TRT Haber]

“Sergimize herkesi bekliyoruz”

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sergiye ilişkin açıklamasında “Mensubu olduğumuz kültür ve medeniyet dünyasının değerlerini yeni nesillerle buluşturmayı önemsiyoruz. Sergide yer alan eserler, inanç dünyamızın yanı sıra sanat alanında da kıymetli ve özel bir yere sahip. Mukaddes yolculuğun hatıralarını yakından görme fırsatı sunan sergimize herkesi bekliyoruz” dedi.

Fotoğraf: TRT Haber

[Fotoğraf: TRT Haber]

Tarihi bir yolculuk

Sergide kutsal topraklar Mekke, Medine ve Kudüs ile ilgili Osmanlı döneminden günümüze uzanan tarihi bir yolculuğa çıkılıyor.

Koleksiyoner Bekir Kantarcı’nın yaklaşık otuz yıllık bir zaman diliminde yurtdışı ve yurtiçinden edindiği nadide eserlerden derlenen serginin küratörlüğünü Hasan Mert Kaya üstlendi.

Fotoğraf: TRT Haber

[Fotoğraf: TRT Haber]

Mukaddes Yol Sergisi’nin kurgusu ‘’Yol’’ metaforu üzerinden oluşturuldu. Asırlarca kutsal topraklara hizmet götüren Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul’dan başlayan yolculuğun anlatımı ile başlayan sergi; Surre Alayı ve Mahmil-i Şerif’in Hicaz’a doğru yola çıkışı, tarihi hicaz demiryolu, Osmanlı’nın kutsal beldelere yaptığı hizmetler, Osmanlı dönemi Kâbe ve Hz. Muhammed’in Kabir (Ravza) örtüleri, Osmanlı sonrası Kâbe örtüleri, kutsal topraklara ait obje ve hatıralar, eski dönem nostaljik hac hediyelikleri, sanatta Kâbe ve kutsal topraklara olan sevgiyi işleyen eserlerin tanıtıldığı bölümlerden oluşuyor.

Fotoğraf: TRT Haber

[Fotoğraf: TRT Haber]

Ana sergi alanına ek olarak Kâbe’nin tarihi geçmişinin ve kutsal topraklardaki önemli Osmanlı dönemi hizmetlerinin anlatıldığı video ve infografik alanı da ziyaretçileri bekliyor.

İnanç ve sanat dünyamızın nadir eserleri

Serginin öne çıkan eserleri arasında Bekir Kantarcı Koleksiyonu’ndan farklı dönemlere ait son derece nadir Osmanlı dönemi Kâbe örtüleri, Kâbe’yi süsleyen kemer kuşak yazılarından örnekler, Kâbe örtüsünün özel köşelerini oluşturan panolar, Surre Alayı çanta ve sandıkları, Hicaz demiryoluna ait çeşitli madalya ve belgeler, Osmanlı’nın Hicaz’ı idare ettiği günlere ait resmi yazışma belgeleri ile yine Osmanlı dönemi Hac Vekâletname ve şehadetnameleri yer alıyor.

Fotoğraf: TRT Haber

[Fotoğraf: TRT Haber]

Yine sergi kapsamında Osmanlı dönemi meşhur hattatlarından Kazasker Mustafa İzzet Efendi’ye ait Kâbe tasvirli bir Hilye-i Şerif ile Mescid-i Nebevi’nin yazılarını yazan hattat Abdullah Zühdi Efendi’nin eserleri de ziyaret edilebiliyor.

Ait olduğumuz kültür ve medeniyet dünyasında inancın yanı sıra sanat alanında da kıymetli ve özel bir yeri olan kutsal toprakların tanıtımının yapıldığı sergi video filmler ve görsel tanıtım alanları ile oldukça zengin bir içeriği ziyaretçilerle buluşturuyor.

Fotoğraf: TRT Haber

[Fotoğraf: TRT Haber]

[TÜHA Haber Ajansı, 21 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.