enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:34 400 yıllık dostluk ‘Ortak Miras’ sergisiyle taçlandı
09:29 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:59 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
00:51 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
00:43 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Büyükşehir, en güzel şarkılarla 2025’i uğurladı..
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içinde yürütüyor”
00:13 ‘İş Operasyonları’ kategorisinde 2025 Hackett İnovasyon Ödülleri
00:11 Terör örgütü katil İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde saldırılar gece-gündüz devam ediyor…
00:09 Türkiye’nin İlk ve Tek Uluslararası Mücevher Fuarı’na Ziyaretçi Kayıtları Başladı…
00:02 Zayıflama iğnelerini bırakanlar neler yaşıyor?
00:02 Hollanda’da koalisyon krizi olur ve dışarıdan bir başbakan aranırsa, aranan kesinlikle Günay Uslu olur…
00:01 MİT’ten yurt dışında DEAŞ operasyonu: İntihar eylemcisi yakalandı
00:01 CHP Jön Türk, Meşrutiyet, Milli Mücadele Birikiminin Sahibi mi Hasmı mı? -II-
11:26 Petrolde Venezuela gerilimi: Arz endişesi fiyatları yükseltti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İhracatçının temel sorunu dalgalı kur 

İhracatçının temel sorunu dalgalı kur 
17.02.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Dolar/TL oranının 8.00’in altında seyretmesi halinde artan tarımsal hammadde üretim maliyetleriyle elde edilecek ürünün dünya piyasaları ile rekabet edemeyeceğini belirten UMSMİB Başkanı Özkan Kamiloğlu, müşterilerin rakip ülkelere yöneleceğine dikkat çekti. 

UMSMİB Başkanı Özkan Kamiloğlu, ile ilgili görsel sonucu

UMSMİB Başkanı Özkan Kamiloğlu

UMSMİB Başkanı Özkan Kamiloğlu, (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, İhracatçı firmaların ‘’Sözleşmeli Tarım’’ yaparak ürün güvenliğini sağlamaya ve üreticiyi desteklemeye çalıştığını kaydederek,  son dönemlerde döviz kurundaki aşırı dalgalanmaların ihracatçıları zor durumda bıraktığını söyledi.

Özkan Kamiloğlu, üretiminin bütün bir yılı kapsaması nedeniyle mamul meyve sebze ihracatına özel kur uygulanması gerektiğini bildirdi. 

Üretimi sürdürülebilir kılmak amacıyla üreticiler ile sözleşmeli tarım uygulaması yapan işletmeler, dalgalı kurdan oluşan zarara çözüm arıyor. Döviz kurlarındaki dalgalanmaların önü geçilmesini isteyen Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu, eğer bu mümkün olamıyorsa üretiminin bütün bir yılı kapsaması nedeniyle mamul meyve sebze ihracatına özel kur uygulanması gerektiğini söyledi. 

Bütün dünyayı etkisi altına alan pandeminin özellikle de uzun süre muhafaza edilebilen işlenmiş gıdanın önemini artırdığına değinen Kamiloğlu, bütün ülkelerin gıda stok seviyelerini olabildiğince yukarıda tutma gayreti içerisine girdikleri, hükümetlerin ise üretimi artıracak teşvik tedbirlerini uygulamak suretiyle muhtemel bir gıda sıkıntısının önüne geçmek için gayret sarf ettiklerini bildirdi.

 Dünyadaki bu gelişme yurtdışından işlenmiş gıdaya olan talebi artırdığını belirten Kamiloğlu, “Bu durum, meyve sebze mamulleri ihracatımıza olumlu yansımıştır. Ancak ihraç ettiğimiz ürünün yerine yenisini üretebilmeliyiz ki olumlu yöndeki bu gelişme sürdürülebilir olsun. Bunun için de ihracata yönelik tarımsal hammadde üretimini artıracak tedbirlere ihtiyaç var” diye konuştu. 

İhracatçılar sözleşmeli tarım ile üreticiye destek oluyor 

İhracatçı firmaların bunu gerçekleştirebilmek için çiftçilerimizle ‘’Sözleşmeli Tarım’’ yaparak ürün güvenliğini sağlamaya çalıştıklarını kaydeden UMSMİB Başkanı Özkan Kamiloğlu, “Bu sistem tarımsal sanayi için ham madde üretimini güvenceye aldığı kadar, çiftçimizin de üretimini planlamasına ve gelir hesaplamasına imkân sağlıyor. Diğer bir ifade ile sözleşmeli tarım çiftçimize pazar garantisi sağlamak suretiyle onu muhtemel pazarlama risklerine karşı koruduğu gibi, firmalarımız tarafından sağlanan üretim girdileri ve nakdi avans destekleri de çiftçimize önemli ölçüde rahatlık getiriyor” dedi.  

Dövizdeki dalgalanma maliyet hesapları yapmamızı zorlaştırıyor 

Son dönemlerde döviz kurundaki aşırı dalgalanmaların meyve sebze mamulü üreten İhracatçı firmaları zor durumda bıraktığını vurgulayan Kamiloğlu, süreci şöyle anlattı: 

“Çiftçilerimizle üretim sözleşmelerimizi kış aylarında yapmak zorundayız. Ona göre tarla hazırlığı, tohum, gübre ve gerekiyorsa ilaç tedariklerinizi yapıyoruz ve yurtdışı satış sözleşmelerimizi de bu dönemde imzalıyoruz. Döviz kurundaki dalgalanma, maliyet hesaplarımızı yapmamızda ve üretim sözleşmeleri imzalamamızda belirsizliğe neden olmakta ve caydırıcı bir etki yaratmaktadır. Mamul ürünü dünya rekabeti içinde belirli bir fiyattan teslim etmeyi müşterimize taahhüt ediyoruz ve yurtdışındaki müşterimizle sözleşme imzalıyoruz sonra dönüp bunun çerçevesinde çiftçimizle üretim sözleşmesi imzalıyoruz, girdileri temin edip avans ödemelerini yapıyoruz. Ürün hasat edildikten sonra   çiftçimizin toplam hak edişiyle birlikte devlete ait vergiler dâhil olmak üzere her türlü üretim masrafını ödeyerek ürünü dondurarak, konserve ederek, salça, meyve suyu, reçel marmelat gibi mamul hale getirerek bir sonraki sezon başlangıcına kadar pey der pey ihraç edilmek üzere muhafazaya alıyoruz”. 

8 TL’nin altındaki dolar, ihracata zarar yazıyor 

UMSMİB Başkanı Kamiloğlu, ürünün ihracatından sonra firmalara dönen ihracat bedellerinin sözleşmelerin imzalandığı dönemdeki kurların altında kalması halinde kesin zarar yazıldığını belirterek “Durum böyle olunca bir sonraki yılın sözleşmelerini imzalamakta tereddütte kalıyoruz. Bu da üretimin ve ihracatın artması yerine azalmasına sebep oluyor. Başta karton kutu gibi ambalaj malzemeleri, işçi ücretleri ve enerji gibi artan üretim maliyetleri, dışarıya fiyat vermemizi zorlaştırıyor. Bu nedenle döviz kurlarındaki dalgalanmaların önlenmesi, eğer bu mümkün olamıyorsa üretiminin bütün bir yılı kapsaması nedeniyle mamul meyve sebze ihracatına özel kur uygulanması tamamı net döviz girdisi olan sektörümüzdeki sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaktır. Hesaplamalar dolar/TL oranının 8.00’in altında seyretmesi halinde artan tarımsal hammadde üretim maliyetleriyle elde edeceğimiz ürünün dünya piyasaları ile rekabet edemeyeceğini, yıllık bazda fiyat vermemizi neredeyse imkânsız hale getirecek ve müşterilerimizi başka ülkelere yönlendiriyor” diye konuştu. 

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.