enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:41 İşgalci İsrail’in saldırıları, Filistinlilerin yalnızca yaşama hakkını değil, ölümden sonraki onurunu da hedef alıyor…
07:38 Türkiye’de Ulaşım Sistemlerinin Gelişimi
07:38 GSG Impact Mütevelli Heyeti Toplantısı Londra’da Gerçekleşti
07:34 Kerkük Kimin?
07:33 Hollywood yıldızı Alexander Uloom, Mehmed: Fetihler Sultanı’nda
07:33 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü
07:28 “Bugünkü Konjonktürde Uygur Sorunu” çalıştayı
07:28 Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2025’in ikinci döneminde 28 projeye 7 milyon 375 bin lira destek sağladı.
07:27 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Büyükakın, Kocaeli’deki büyük dönüşümü TÜHA’ya anlattı…
07:23 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat” 6. sezonuyla 21 Eylül Pazar akşamı izleyiciyle buluşuyor…
07:10 Türkiye’nin devlet arşivlerinde korunan Osmanlı dönemine ait Filistin tapu kayıtları, uluslararası hukuk açısından kritik bir öneme sahip.
07:01 YSK bugün CHP gündemiyle toplanacak
03:31 Devlet Bahçeli, “Uluslararası toplum, ABD-İsrail ortak yapımı cinayet ve yıkım politikasına sonuna kadar direniş göstermesi gerekiyor”
02:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’e katılacağını duyurdu.
00:15 Trendyol 1. Lig’in 6. haftası bugün oynanacak maçlarla başlayacak.
22:23 “Fenerbahçe’ye giderek hata yaptım”
12:10 Dünkü ve Bugünkü Türkiye!
07:55 İsrail’in Sınır Tanımazlığında Yeni Boyut: Katar Saldırısı
07:49 Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Karanlığı dağıtan, yol gösteren, ışık saçan, derin bilgisiyle sözüne güvenilen bir “GURU”dur…
07:44 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Terörsüz Türkiye” mektubları şehit ailelerine ulaştırılıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hollanda’da lale tarlalarında artık robotlar devriye geziyor

Hollanda’da lale tarlalarında artık robotlar devriye geziyor
24.03.2024
A+
A-

Hollanda’daki lale tarlaları, bu yapay zeka robotu devreye girene kadar virüslerin tehdidi altındaydı.

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

Bu haberin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

Mike Corder | The Times of Israel

Gazeteci* Mike Corder & AP

 TÜHA Haber’in EuroNews’den aktardığı Gazeteci Mike Corder’ın haberine göre,  Theo, Hollanda’da hafta içi, hafta sonu ve geceleri çalışarak lale tarlalarında hastalıklı çiçek olup olmadığını kontrol ediyor.

Adını Hollanda’nın Kuzey Denizi kıyısındaki WAM Pennings çiftliğinin emekli bir çalışanından alan robot, ilkbaharda renk cümbüşüne dönüşen tarlalardaki hastalıkların kökünü kazıma savaşında yeni bir teknoloji.

Rüzgarlı bir bahar sabahında robot, sarı ve kırmızı lale sıraları boyunca ilerleyerek her bir bitkiyi kontrol ediyor ve gerektiğinde ‘lale kıran virüsün’ yayılmasını önlemek için hastalıklı soğanları öldürüyor. Ölü soğanlar, hasat edildikten sonra bir ayıklama deposunda sağlıklı olanlardan ayrılıyor.

Lale kıran virüsü (TBV) bitkilerin büyüme ve gelişmesini engelleyerek zayıf kalmalarına yol açıyor. Ayrıca çiçek soğanının kendisini de zayıflatarak sonunda çiçek açamaz hale getiriyor.

Virüsle mücadele çabalarının bir parçası olarak Hollanda genelinde lale tarlalarında 45 robot devriye geziyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte çiftçiler, tarlaların dünyanın dört bir yanından turistleri çeken dev renk cümbüşlerine dönüştüğü en yoğun sezona yaklaşıyor.

Allan Visser, a third-generation tulip farmer walks near to Theo the robot, in Noordwijkerhout, Netherlands, 19 March 2024.
Allan Visser, a third-generation tulip farmer walks near to Theo the robot, in Noordwijkerhout, Netherlands, 19 March 2024.
 AP Photo/Peter Dejong

Noordwijkerhout’ta ikinci yetiştirme sezonunda robot kullanan üçüncü nesil lale çiftçi Allan Visser, geçmişte bu işin ‘hastalık gözcüleri’ tarafından yapıldığını söylüyor.

Robotun 185.000 euroya mal olduğunu söyleyen Visser, “Bu fiyata çok güzel bir spor araba da alabilirsiniz” diye ekliyor.

“Ama ben robotu tercih ediyorum çünkü spor bir araba tarlamızdaki hasta laleleri söküp atmıyor. Evet, pahalı ama hasta laleleri gerçekten görebilecek insan sayısı giderek azalıyor” diyor.

Theo the robot works weekdays, weekends and nights checking Dutch tulip fields for sick flowers in Noordwijkerhout, Netherlands, 19 March 2024.
Theo the robot works weekdays, weekends and nights checking Dutch tulip fields for sick flowers in Noordwijkerhout, Netherlands, 19 March 2024.
 AP Photo/Peter Dejong

Bitki kontrol robotu nasıl çalışıyor?

Elbette bir spor arabadan çok daha yavaş olan bu robot, tırtıl izleri üzerinde tarlalarda saatte bir kilometre hızla ilerleyerek hastalıklı çiçeklerin yapraklarında oluşan kırmızı çizgileri avlıyor.

“Ön tarafında kameralar var ve lalelerin binlerce fotoğrafını çekiyor. Daha sonra yapay zeka modeliyle lalenin hasta olup olmadığını belirliyor,” diye açıklayan Visser, bunu “hassas tarım” olarak adlandırıyor.

“Robot bunu tanımayı ve tedavi etmeyi öğrendi” diye ekliyor.

Theo van der Voort walks next to his namesake Theo the robot, who performs backbreaking work checking Dutch tulip fields for sick flowers in Noordwijkerhout, 19 March 2024.
Theo van der Voort walks next to his namesake Theo the robot, who performs backbreaking work checking Dutch tulip fields for sick flowers in Noordwijkerhout, 19 March 2024.
 AP Photo/Peter Dejong

Robotları üreten H2L Robotics şirketinden Erik de Jong, yapay zekanın hasta çiçekleri tanımlamalarına yardımcı olduğunu ve çok hassas GPS koordinatlarının imha edilmesi gereken çiçekleri tam olarak belirlemelerini sağladığını söylüyor.

“Makinenin kalbi, yapay zeka modeline yerleştirdiğimiz bilgidir. Bu bilgi lale çiftçilerinden geliyor. Yani lale çiftçilerinin bilgisini kullanıyoruz ve bunu bir yapay zeka modelinde birleştiriyoruz,” diyor.

WAM Pennings çiftliğindeki robota adını veren ve 52 yıl hasta çiçeği avladıktan sonra emekli olan Theo van der Voort çok etkilenmiş.

“Bu harika. Benim gördüğüm kadarını görüyor.” diyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.