enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 Futbolda bahis soruşturmasında yeni operasyon
10:07 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:43 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
09:09 Türkiye’nin yerli otomobil markası Togg, kasım ayında elektrikli otomobil satışlarında liderliği elde etti…
06:28 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
00:58 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:53 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
00:46 NATO, Ukrayna için 5 milyar dolarlık silah yardımı hedefine yaklaşıyor…
00:45 “Kefeni cebinde” madenciler 4 Aralık’ta neyi hatırlıyor?
00:44 Beş soruda Barzani’nin Cizre’ye ziyaret krizi…
00:43 Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı…
00:43 Almanya’nın İsrail yapımı yeni savunma kalkanı: Arrow 3…
00:31 Fatma Deniz: Alman üniversitesine Türk rektör…
00:30 Kıbrıs konusunda Türk tarafına baskı mı var?
00:28 İspanya ve Hollanda, ‘İsrail’ nedeniyle Eurovision’dan çekildi…
00:19  İrlanda’nın medya otoritesinden TikTok ve LinkedIn’e soruşturma…
00:13 “KOBİ’lerin maliyet yükünü hafifletecek önemli bir adım”
00:12 TBMM Başkanı Kurtulmuş, 19. toplantının açılışında yaptığı konuştu…
00:06 AB’nin en üst düzey generali: Avrupa’nın drone stratejisinde yeniden yapılanmaya ihtiyacı var…
22:13 Elektronik müzik dünyasının yeni yükselen ikilisi Mass Cust…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hollanda’da Başbakan Rutte’nin partisi sandıktan birinci çıktı

Hollanda’da Başbakan Rutte’nin partisi sandıktan birinci çıktı
19.03.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Hollanda’da yapılan parlamento seçimlerinde Başbakan Mark Rutte’nin partisi sandıktan birinci çıktı. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (Reuters, dpa / EC, TY)’ye dayandırdığı habere göre, Hollanda’da yapılan parlamento seçimlerinde Başbakan Mark Rutte’nin partisi seçim yarışını beklendiği gibi birinci sırada tamamladı.

Sandık başı anketlere göre Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VDD) 150 sandalyeli meclise 36 milletvekili gönderiyor. Koalisyon hükümetinin sol liberal ortağı D66 önemli bir seçim başarısına imza atarak 19 olan milletvekili sayısını 27’ye çıkardı.

D66’nın başarısında uzun yıllar Birleşmiş Milletler’de de görev yapan Hollanda Dış Ticaret Bakanı Sigrid Kaag’ın önemli rol oynadığı belirtiliyor. 6 dil bilen Kaag Hollanda siyasetinin yükselen yıldızları arasında.

Seçim yarışında üçüncü parti ise İslam karşıtı Geert Wilders’in Özgürlük Partisi oldu. Sağ popülist parti 3 sandalye kaybederek 17 milletvekilinde kaldı.

Sigrid Kaag

Sigrid Kaag

17 parti mecliste

Rekor bir sayıyla 37 partinin seçim yarışına girdiği Hollanda’da 17 parti meclise girmeyi başardı. Meclise giren parti sayısının da Hollanda seçim tarihinde bir rekor olduğu belirtiliyor. Meclis aritmetiğinin çok çeşitli partilere bölünmüş olması nedeniyle ülkede koalisyon pazarlıklarının aylar sürmesi bekleniyor.

Hollanda’da üç gün süren seçime katılım yüzde 83 olarak tespit edildi. Dört yıl önce yapılan genel seçimlerde katılım oranı yüzde 84 olmuştu.

54 yaşındaki Mark Rutte Hollanda’da 2010 yılından beri başbakanlık görevinde bulunuyor. Rutte çocuklar için yapılan hükümet yardımlarında ortaya çıkan skandal üzerine Ocak ayında istifasını açıklamıştı. Hükümetin çocuklar için verilen yardımlarda binlerce aileyi haksız yere sahtecilikle suçladığı ve ailelerin bu yüzden mali sıkıntı içine girdiği ortaya çıkmıştı. Seçim aynı zamanda hükümetin korona kriziyle mücadelede izlediği politikaların halk tarafından kabul görüp görmediğini de ortaya koydu.

Başbakan Mark Rutte seçim gecesi yaptığı açıklamada siyasetin “daha ilerlemeci, daha dürüst ve daha yeşil” olması gerektiğini söyledi.

Hollanda’da pandemi koşullarında yapılan seçimler Pazartesi başladı ve Çarşamba tamamlandı. İlk iki gün yaşlı ve risk grubunda olan vatandaşlardan oylarını kullanmaları istenmişti.

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.