enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:17 Demir Perdenin Ardında: Yıkılışının 36. Yılında Berlin Duvarı ve Dönüşen Dünya
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ve Şerif ile görüştü
00:12 Bakan Kurum, “Karabük Afet Konutları Temel Atma Töreni”nde konuştu…
00:09 Bakan Göktaş, “Türkiye’nin sosyal yapısını daha dirençli bir hale getireceğiz.”
00:08 Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının “Ev Sahibi Türkiye” başvuruları,10 Kasım Pazartesi günü başlayacak…
00:04 Adalet Bakanı Tunç, “Adaleti, herkese hak ettiğini vermek”
00:03 Türkiye, üst üste 3. kez UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi
00:03 Bakan Işıkhan: Lösemili çocuklarımızın tedavisinde kullanılan 77 ilacı karşılıyoruz
12:09 Amsterdam, Amsterdam olalı böyle bir gece yaşamadı: Cim bom tezahüratı Büyükelçimiz ile daha da gürleşti… 
00:12 Okullarda ara tatil dün başladı…
00:10 Türkiye’de 1 Nisan 2026’dan itibaren 5G teknolojisiyle, köklü değişikliklerin yaratması bekleniyor…
00:10 TBMM Başkanlığına, aralarında Özgür Özel’in de bulunduğu 12 milletvekili hakkında 18 dokunulmazlık dosyası sunuldu.
00:08 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, “Türkiye-Somali İlişkileri: Çok Boyutlu Bir Ortaklık Modeli” başlıklı rapor yayımladı…
00:05 Hollanda Parlamentosu’nun, Türkiye seçimleri için oy kullanan Türklere yasak getirme önerisine tepki…
00:05 Türkiye’de “sığınak” yönetmeliği güncellendi: Tüm yeni binalarda zorunlu olacak
00:04 TÜİK Açıkladı: Sanayii Sektöründe, en çok tüketilen enerji kaynağı elektrik
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İklim değişikliğiyle mücadelede, güney ve kuzey arasında bir köprü rolü üstlenmeye hazırız”
00:03 AK Parti’nin iktidara gelişlerinin 23. yıl dönümü dolayısıyla “#SizBunuOkurken” isimli kampanya
00:01 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) dar gelirli vatandaşlar için 81 ilde 500 bin sosyal konut inşa edilecek…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Hollanda ve Türkler!

Hollanda ve Türkler!
19.11.2020
A+
A-

 

*İstatistik Bürosu’nun 2020 Raporu’na göre,  
  Eğitim ve iş piyasasındaki mağduriyet azalıyor  

*İşsiz Türkler’in oranı % 15’ten % 5,4’e indi 

*Eğitimde, Türkler’in başarılı katılımı artıyor 
*Türkler, çalışma hayatına üst düzeyde başlıyorlar 
*Türkler’in suç işleme oranı Hollandalılardan fazla değil 
*Türk kızları, entegrasyon yarışında birinci sırada 

İlhan KARAÇAY derledi: 

Hollanda Merkezi İstatistik Bürosu CBS tarafından  açıklanan 2020 Entegrasyon Raporunun kapağında yer alan aşağıdaki fotoğrafta, yabancı kökenli iki kadın, bir Hollanda kermes tezgâhında,  gülümseyen sarışın bir bayandan rengârenk pamuk şekeri alırken görülüyor. 
Aslında fotoğraf, raporun iyimser içeriğinin görsel bir özeti gibi. 

Rapora göre, göçmenlerin konumundaki iyileşme, yerli Hollandalılardan daha hızlı ilerliyor.

Göçmenler toplumsal mağduriyetlerini hızlı bir şekilde gideriyorlar.  

Sözü edilen bulgular, 2013-2019 yıllarını kapsayan sosyal ve ekonomik rakamlara dayandırılıyor.

Bir başka ifade ile Hollanda’da ekonomik krizin en derin noktasından, korona salgınının başladığı zamana kadarki veriler değerlendiriliyor.

Bu dönem özellikle Hollanda’da yaşayan Türkler açısından çok olumlu seyrediyor. Ama hemen burada belirtmekte fayda var, Türkler aynı zamanda yaşamakta olduğumuz korona salgınından sosyal ve ekonomik açıdan en çok etkilenen gruplardan birisi.  

Hollanda’da yaşayan Türkler arasında işsizlik oranı 2014-2019 yılları arasında yüzde 15’ten yüzde 5,4’e geriliyor. Aynı dönemde çalışma hayatına net katılım oranı yüzde 10 oranında yükseliyor.

Bu artışla Türkiye kökenli erkeklerin, çalışma hayatına net katılım oranı yüzde 73,6 ile Hollandalılarla yaklaşık aynı düzeye geliyor.

Buna karşılık kadınların çalışma hayatına katılımı ise, yüzde 52,7 ile oldukça düşük bir düzeyde seyrediyor.  

Hollanda'da Türkler'in entegrasyonu mükemmel! - Keşan Postası

Entegrasyon raporundaki en olumlu gelişme ise eğitimde görülüyor. Türk öğrencilerin mağduriyeti, önceki yıllara göre azalmakla birlikte, aradaki farkın da hızlı şekilde kapandığı görülüyor. Buna göre HAVO ve VWO tavsiyesi alan 8. grup Türk öğrencilerin sayısı hızla artıyor. Son iki yılda orta okul üçüncü sınıfta HAVO ve VWO okuyan Hollandalı öğrencilerin oranı yüzde 50’den 51’e yükselirken, bu oran Türk öğrenciler arasında yüzde 28’den 31’e yükseliyor.  

Hollanda'da Türkler'in entegrasyonu mükemmel! - Keşan Postası

Türk öğrencilerin diplomasız okulu terk etme oranı azalıyor, başarı oranları artıyor ve eğitim kariyerleri de aynı ölçüde yükseliyor. Bunun da bir sonucu olarak, çalışma hayatına daha üst düzeyde başlıyorlar. Ama buna karşılık seviyelerine uygun iş bulmada, Hollandalı akranlarına göre daha çok zorlanıyorlar.  

Uzun bir süredir yaptığımız protestoların da bir sonucu olarak, suç işleme kayıtları daha doğru bir şekilde değerlendiriliyor. Buna göre, istatistiklerde zanlı sayısı yerine, herhangi bir suçtan hüküm giyenlerin sayısı dikkate alınıyor.

Bunun yanı sıra, suç işleyen göçmenler, aynı toplumsal konuma sahip (Yaş, yoksulluk, kentleşme vb.) Hollandalılar ile karşılaştırılıyor.

Bu şekilde yapılan karşılaştırmadan çıkan sonuç ise çok çarpıcı; Göçmenler arasında suç işleme oranı hiç te öyle sanıldığı gibi Hollandalılar’dan fazla değil.  

Hollanda'da Türkler'in entegrasyonu mükemmel! - Keşan Postası

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Kasım 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında.. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.