Hindistan’ın 7 Mayıs’ta Pakistan’ı bombalamasının ardından iki ülke arasında son haftalarda artan gerilim zirveye çıktı…

* Hindistan-Pakistan geriliminde Türkiye nasıl bir politika izliyor?
* Detayı haberimizde!…
ANKARA, 08 MAYIS 2025 – Türkiye de bölgenin iki önemli nükleer gücü arasındaki anlaşmazlığı yakından izleyen ve itidal çağrısı yapan ülkeler arasında.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7 Mayıs’ta Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile telefonda görüştü.
Anadolu Ajansı, görüşmede Erdoğan’ın Türkiye’nin Pakistan ile dayanışmasını ve gerilimin tırmanmasını önlemek için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu, bu konuda diplomatik temasların sürdürüleceğini ifade ettiğini aktardı.
Dışişleri Bakanlığı’ndan 7 Mayıs’ta yapılan yazılı açıklamada da “Hindistan tarafından düzenlenen saldırı topyekûn bir savaş riskini ortaya çıkarmıştır. Bu tür kışkırtıcı adımları ve siviller ile sivil altyapıyı hedef alan saldırıları kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca “Pakistan’ın, 22 Nisan’da gerçekleştirilen terör saldırısının araştırılması yönündeki çağrısını destekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Hindistan, Pakistan’ı Keşmir’de 22 Nisan’da 26 turistin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştiren militanları desteklemekle suçluyordu.
Pakistan ise bu iddiayı reddederek Hindistan’ın saldırıyı “bahane olarak” kullanmaya niyetlendiğini öne sürüyordu.
Hem Hindistan hem de Pakistan Keşmir bölgesinde hak iddia ediyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 22 Nisan’daki saldırının ardından Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammad Ishaq Dar ile iki kez telefonda görüştü.
Dışişleri Bakanlığı kaynakları, 26 Nisan ve 7 Mayıs’ta yapılan görüşmelerde Pakistan ile Hindistan arasındaki son gelişmelerin ele alındığı dışında bir bilgi paylaşmadı.
Türkiye ile Hindistan arasında bu süreçte bir diplomatik temas olup olmadığı bilinmiyor.
Kaynak,Getty Images,7 Mayıs 2025’te Keşmir’in Hindistan kontrolündeki Poonch ilçesine bir top mermisinin düşmesinin ardından yükselen dumanlar
Hint basınında son günlerde çıkan haberlerde, Türkiye’den Pakistan’a silah gönderildiğine ilişkin iddialar yer aldı.
İletişim Başkanlığı, 28 Nisan’da yaptığı açıklamada bu iddiaları yalanladı.
Başkanlık, sadece bir askeri uçağın yakıt ikmali nedeniyle Pakistan’a indiğini kaydetti.
Ankara’nın Hint yarımadasındaki Müslümanlarla ilişkileri Kurtuluş Savaşı sürecine kadar dayanıyor.
Pakistan’ın bağımsızlığını kazandığı 1947 sonrası ise Ankara-İslamabad ilişkileri her açıdan gelişti.
Keşmir sorununda Pakistan’ı destekleyen Türkiye, hemen hemen her BM Genel Kurulu toplantısında konuyu gündeme getirmeye özen gösterdi.
Pakistan da benzer şekilde Kıbrıs sorunu kapsamında Türkiye’ye en çok destek veren ülkeler arasında yer aldı.
Ankara-İslamabad ilişkilerinin en görünür ilerleme gösterdiği alan askeri ve savunma sanayi.
İki ülke arasında askeri çerçeve işbirliği anlaşması 2001’de imzalandı.
O tarihten bu yana çerçeve anlaşma kapsamında belirlenen eğitim, ortak tatbikatlar gibi birçok alanda yapılan mutabakatlar, askeri işbirliğinin kurumsal altyapısını oluşturdu.
Kaynak,Getty Images,Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif 22 Nisan’da Ankara’da ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12-13 Şubat’ta gerçekleştirdiği Pakistan ziyaretinde de ele alınan konuların başında askeri ve savunma sanayi işbirliği geldi.
Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif 22 Nisan’da Ankara’da yaptıkları görüşmede de savunma sanayi konusunda işbirliğinin derinleştirilmesine karar verdi.
Pakistan için korvetler inşa eden Türkiye, denizaltıların güncellenmesi sürecine de destek sağlıyor.
Pakistan’ın F-16 savaş uçaklarının modernizasyonuna destek veren Türkiye, ayrıca ülkeye ATAK helikopterleri de tedarik ediyor.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre 2020-24 arasında Türkiye’nin silah ihracatının yüzde 10’u bu ülkeye gerçekleşti.
Türkiye, küresel ekonomik ağırlığın Batı’dan Doğu’ya kaydığı görüşünden hareketle son dönemde “Yeniden Asya” adını verdiği bir açılımla Hindistan’ın da ağırlıklı olarak yer aldığı bu coğrafyaya ilgisini artırdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2017’de Hindistan’a yaptığı ziyaret önemli bir gelişme olarak görüldü.
Kaynak,Getty Images,Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 2023 yılında Yeni Delhi’de düzenlenen G20 zirvesinde biraraya gelmişti.
Türkiye ayrıca BRICS’e katılım niyetlerini daha güçlü verdiği dönemlerde de Hindistan ile ilişkilere dönük sıcak mesajlar vermeye dikkat etti.
Erdoğan’ın 2024 yılındaki BM Genel Kurulu toplantısında Keşmir konusunu bu nedenle gündeme getirmediği de iddia edildi.
Ancak Keşmir başta olmak üzere jeopolitik gerilimlerde Ankara’nın İslamabad yanlısı politikalarının Hindistan ile ilişkilerin hedeflenen düzeye çıkmasını zorlaştırdığı yorumları yapılıyor.
Böylece bakanlık, Hindistan’ı kınarken Pakistan’ın olayın araştırılması tezine destek vermiş oldu.
Ankara İslamabad ile temas halinde
Pakistan ile askeri işbirliği yüksek
Türkiye son dönemde Pakistan’ın hava, deniz ve kara kuvvetlerindeki envanterinin genişletilmesi için önemli projeler gerçekleştiriyor.
Hindistan’la ilişkiler ne düzeyde?