enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:01
00:26 Moskova Crocus Expo’da dev gıda fuarına çok sayıda Türk şirketi katıldı
00:07 İletişim Başkanı Duran’dan ‘TRT World Citizen Awards’ paylaşımı
00:04 Kocaeli’ Gebze ilçesinde Barış Manço’yu eserleriyle anıldı
00:04 Su Yönetiminde Yapay Zeka’nın Evrimi
00:03 Dışişleri’nden katil İsrail’in Batı Şeria’da arazi tesciline sert tepki
00:03 Huzurlu bir Ramazan için sorunsuz alışveriş: Güven ve hız Amazon.com.tr’de buluşuyor!
00:02 Bakan Kurum: “Çöp kutusu göndermeyi ballandıra ballandıra anlatıyor ama 455 bin konutu beğenmiyorlar”
00:02 Filistin’de İsrail’in yaptığı gibi CHP’li Milas İlçe Başkanı Ahmet Kılbey’den iş makanasıyla Asırlık Ağaç Katlimı!
00:01 TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
10:12 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:52 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:48 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
00:40 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının,COP31’in organizasyonel hazırlıkları
00:38 Türk Eğitim Derneği’nin 98. Yıl Resepsiyonunda Seçkin Davetliler Eğitim İçin Bir Araya Geldiler
00:31 Adil Türkiye Partisi: “Erken Seçim Yarışı Başlıyor, Hazır Olan Kazanır”
00:28 ABTTF’den AB Komisyonu’na ortak rapor: Yunanistan’daki STK’larından ülkede hukukun üstünlüğündeki gerilemeye dair
00:13 Kafkasya dağlarında açan çiçek. Anadolu’da neden söndü…
00:02 Kocaeli’den Haberler…
00:08 TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan ve uygulanacak Trafik cezaları…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Heybeliada Ruhban Okulu Yeniden Açılmalı”

“Heybeliada Ruhban Okulu Yeniden Açılmalı”
01.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / ABD, 50 yıldır kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için Türkiye’ye tekrar çağrıda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Heybeliada Rum Ortodoks Ruhban Okulu’nun kapatılışının 50’nci yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı.

Anayasa Mahkemesi’nin tüm yüksek eğitim kurumlarının ulusallaştırılması ya da kapatılmasını öngören kararının üzerinden 50 yıl geçtiğinin hatırlatıldığı açıklamada bu kararın, Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı Heybeliada Ruhban Okulu’nun kapatılmasına yol açtığı kaydedildi.

Heybeliada Rum Ortodoks Ruhban Okulu
Heybeliada Rum Ortodoks Ruhban Okulu

Açıklamada, “Heybeliada Ruhban Okulu 127 yıl boyunca hizmet vermiştir. Kapatılması, Fener Rum Patrikhanesi’ne 1690 yıldır ev sahipliği yapan Türkiye’de Patrikhane’nin Ortodoks rahip eğitecek bir kurumdan yoksun bırakılması anlamına gelmiştir. Ortodoks din eğitimi almak isteyenler bunun için yurtdışına gitmek zorunda bırakılmıştır” denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, açıklamada, “ABD, Türk hükümetini, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde kutsal bir yere sahip olan dini inanç özgürlüğü hakkına saygı duymaya ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılmasına izin vermeye çağırıyor. Buna ek olarak, Türkiye hükümetine, ülke içinde tüm dini grupların din adamlarını eğitmelerine izin verme çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

ABD, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması çağrısını Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl yayınladığı dini özgürlükler raporlarında da yineliyor. Bu yılın Mayıs ayında yayımlanan son raporda da, Türk hükümetinin, azınlık dini grupların kendi din adamlarını eğitme çabalarını kısıtlamaya devam ettiği ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun da hala kapalı olduğu belirtilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2020 Yılı Dini Özgürlükler Raporu’nda, Türk hükümetine, dini gruplar üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması ve mülklerin geri iadesi konusunda ilerleme sağlanması, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması ve ülkedeki tüm topluluklardan din adamlarının eğitimine izin verilmesi için çağrılarda bulunulmuştu.

Türk hükümeti ise raporun Türkiye’yle ilgili yer alan değerlendirmelere tepki göstererek, raporun nesnellikten uzak bir yaklaşımla kaleme alındığını savunmuştu.

[TÜHA Haber Ajansı, 01 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.