enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:34 Doğu Karadeniz’den ocak-ekim döneminde bal ihracatı, 1 milyon 834 bin 520 dolara ulaştı.
00:32 Suriye Sahasındaki Meydan Okumalar ve Fırat’ın Doğusu
00:31 Terör örgütü PKK Irak’ın kuzeyindeki Zap bölgesinden tamamen çekildi
00:26 Türkiye genelindeki metro tünelleri, olağanüstü durumlarda 1 milyon 374 bin kişiye acil barınma imkanı sağlayacak kapasitede…
00:19 “2025 yılında 65 ilde 255 kazı alanına ulaştık”
00:19 Şara’nın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Rolü
00:19 Bakan Güler: Kutuların çözümü ve ilk bulgulara ulaşma süreci en az 2 ay sürer
00:19 TOBB’un Nefes kredi hacmi 25 milyar liradan 50 milyar liraya yükseltildi…
00:09 Sempozyum | Sosyal Panorama 2025: Türkiye’de Değişen Nüfus ve Ailenin Geleceği
00:09 Engelli bireylerin trafik sigortasından indirimli yararlanmalarına ilişkin yeni düzenleme 1 Şubat 2026’da yürürlüğe girecek.
00:08 Bakan Uraloğlu, “Üretilen dördüncü Milli Banliyö Tren Seti Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teslim edildi”
00:07 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Elim uçak hadisesinin neden yaşandığını çok daha net göreceğiz ve kamuoyuyla paylaşacağız”
00:06 Bakan Kacır: Gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz
13:46 Kriz Beklentisine Mahkum Olmak
11:24 4. Ölüm Yılında, Şair, Yazar, Düşünür Sezai Karakoç
07:21 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Türkiye’nin dünya çapında bir turizm markası”
00:56 Sındırgı’da 22 bin 600 binada inceleme yapıldı…
00:53 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “İlk ziyaretimi Türkiye’ye yapmaktan son derece memnunum”
00:47 CSO Ada Ankara’dan bu hafta müzikseverlere unutulmaz konserler, çeşitli etkinlikler…
00:41 SPD Başkanı Yıldız: Kuraklık yerleşiyor. Su Yönetiminde radikal bir değişim şart.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

HDP AYM’ye yeniden erteleme emrinde bulundu

HDP AYM’ye yeniden erteleme emrinde bulundu
17.03.2023
A+
A-

HDP hakkında açılan kapatma davasında sözlü savunma kayıtlarının ertelenmesi için bir kez daha Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında açılan davanın 14 Mayıs seçimlerinden sonraki bir tarihi kapatmak için bir kez daha Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurusunda bulundu.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’nun hazırladığı ve AYM’ye sunduğu dilekçede, esasa ilişkin sözlü savunma için verilen 11 Nisan seçim çalışmaları açısından en kritik tarihlerden biri olduğu belirtildi. “Sözlü savunma yapacaklar eş genel başkanların da seçim çalışmaları kapsamında sahada olacakları yoğun seçimde, eş genel başkanlar ve onlardan destek sunacak parti kurullarının ve uzmanların seçiminden alıkonarak savunmaya odaklanmasının müvekkil parti aleyhine sonuç doğuracağı” ifade edildi. Davanın seçim sonrasına indirilmesi şartı “seçimlere müdahale edilemeyeceğine” ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuata ve bu konuda verilen kararlara dayandırılmıştır. AYM’nin seçimlerinin Anayasada tarif edildiği üzere;

Serbest seçim ilkesi vurgusu

Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“YSK’nın açıkladığı seçim takvimi belirlediği aday listelerinin YSK’ya içerdiği 9 Nisan 2023’e, listelerin kesinleşmesi de 19 Nisan 2023’e denk gelmektedir. . Gerçekten listeler kesinleştikten sonra muhtemel bir kapatma verme verme halinde parti bir bütün olarak seçimlere girmekten men edilmiş, bir bütün olarak milletvekili adaylarının hedeflenen hakları ellerinden alınmış olacaktır.Böylesi ağır tablo sadece parti için değil, aynı zamanda milyonlarca yurttaşın yayılmasının parlamentoya yansıması gibi demokrasi için ağır Müvekkil partiyi ‘kırk katır mı, kırk satır mı’biçimli formüle edilecek ikilemde tercih yapmaya zorlamak hukuki güvenlik ve serbest ve görevlilerin seçimini de ortadan kaldıracaktır.

Müvekkil parti aleyhine açılan kapatma davasının da partinin elden çıkarılması (eş genel başkanları) tarafından 11 Nisan 2023’te gerçekleştirilerek götürülen sözlü savunmanın sonuçları karar 14 Mayıs 2023’te yapılacak seçimlerden sonraki bir tarihin ertelenmesini ve talebimizin temel düşüncesi olan seçim tarihi de gözetilerek mümkün olan en kısa sürede karara bağlanarak tarafımız tebliğine karar verilmesini talep ederiz.”

AYM bir ay ertelemişti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HDP’nin istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde başlattığı davada yargılama süreci, 21 Haziran 2021’de iddianamenin kabul edilmesiyle başladı. AYM HDP’nin sözlü savunması için önce 14 Mart tarihini kararlaştırmış, partinin 3 aylık erteleme talebini kabul etmeyerek, savunma süresini 11 Nisan’a ertelemişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.