enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:08 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
17:43 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
13:41 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:19 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:05 DoktorTakvimi, bir kez daha Türkiye’nin En İyi İşverenleri arasında
10:39 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:22 RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
09:00 Terör ve İstihbarat!…
08:54 ROKETSAN, Türkiye’nin 2024’te savunma sanayisinde 7 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi…
08:40 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
08:31 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:25 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
07:20 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
23:47 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
23:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kut’ül Amare Zaferi mesajı
23:13 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
22:51 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
22:39 İstanbul’da 2 bin 928 az hasarlı bina tespit edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Günlük yaşamda görgü kuralları

Günlük yaşamda görgü kuralları
27.05.2024
A+
A-

Utandırıcı yanlış anlaşılmalardan korkmanıza gerek yok! Bu 14 görgü kuralıyla günlük hayatta ve ofiste işler sarpa sarmaz.

TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency

Tokalaşmak

Almanlar birçok sebeple tokalaşır, özellikle de selamlaşma ve vedalaşma sırasında. Bir gruba dahil olan birinin herkesle tek tek tokalaşması adettendir.

İçecek

Bira ve şarap normal bir akşam yemeğinin bir parçasıdır. Misafirlere prensip olarak alkollü içecek ikram edilir fakat birinin alkol tüketmemesi tamamen kabul edilebilir bir durumdur. Biri reddettiyse alkollü içecek konusunda ısrarcı olmayın. Bir Alman bir içeceği reddediyorsa, bu kesinkes utangaçlıktan veya kibarlıktan değil, gerçekten içmek istemiyordur. Bazı kültürlerde gençlerin restoranda veya birahanede bira söylemesi alışılmadık bir durum olabilir. Almanya’da alkol tüketimi için yasal yaş bira ve şarap için 16, sert içkiler için 18’dir.

Dakiklik

Bir randevuya veya bir iş toplantısına asla geç kalma. Almanların çoğu son derece dakiktir ve birkaç dakikalık bir gecikmeyi bile nezaketsizlik olarak değerlendirirler. Önemli randevulara beş ilâ on dakika erken gel ve zamanında ulaşamayacaksan arayıp haber ve.

Sen ve Siz

Özel hayatta yaşlı olan kişi genç kişiye “sen” diye hitap eder. İş dünyasında ise yaştan ve cinsiyetten bağımsız olarak “sen” hitabına geçme önerisi daima daha kıdemli kişiden gelir. Bir meslektaşa ismiyle hitap etmek ve resmi “siz” ifadesini kullanmak kibar bir ara adımdır. Fakat daima karşınızdaki buna rıza gösterip göstermediğini sorun.

Çiçekler

Sosyal bir etkinliğe gerekçeyle edildiysen ev sahiplerine çiçek getir. Çiçekler kağıda sarılmışsa eve girmeden önce ambalajı çıkarmayı unutma.

Çöp ayırma

Almanlar çevre konucunda çok bilinçlidir ve geri dönüşümü kolaylaştırmak için çöplerini ayırırlar. Komşuların geri dönüştürülebilir camları veya kağıtları normal çöpe attığını görürse ilişkiniz sonsuza kadar gergin olabilir.

Öpüşmek

Yakın arkadaşlar selamlaşırken hem sol hem de sağ yanaktan öpmek adettir. Fakat iş ortamında bu hoş görülmez.

Sofra adabı

Bıçağın ve çatalın tabak üzerine çapraz konulması henüz yemeğini tamamlamadığın anlamına gelir. Bıçak ve çatalı tabağın sağ yanına paralel olarak yerleştirmek, garsona yemeği bitirdiğine ve tabağın kaldırılabileceğine dair bir işarettir.

İsimler

Herkese soyadıyla “Sie” diye hitap etmek kibarlıktır. Bayan Müller-Weber gibi çift soyadlarında hiçbirini atlama.

Küçük hanım

Genç kadınlar için kullanılan bu hitap artık demode. Artık kibarlık olarak da görülmüyor, hatta aşağılayıcı olabilir. Genel hitap “Bayan”dır.

Çıplaklık

Almanya’da halka açık çıplaklık konusunda kendi memleketinize göre çok daha fazla hoşgörü ve açık bir tutumla karşılaşabilirsiniz. Örneğin saunada, belirli zamanlarda havuzlarda ve çıplaklar kamplarında. Televizyonda bile bazı yayınlarda ve reklamlarda arada sırada çıplak ten görülür.

Selamlaşmak

Örneğin (küçük) bir şirkete, bir kuruma, doktorun bekleme odasında veya bir tren kompartımanına girdiğinizde dostça bir “İyi günler” ve vedalaşırken de “Görüşmek üzere” demek uygundur.

Restoranda oturma düzeni

Restoranlar dolu ve yoğun olduğunda yabancılarla bir masayı paylaşmak adettendir. Fakat bunu yapmadan önce boş yeri göstererek şunu sorun: “Burası boş mu acaba?” Masadaki diğer misafirlere de “Afiyet olsun” diyin. Fakat masada daha fazla sohbet beklemeyin. Bu oldukça hoş karşılanabildiği gibi ısrarcı olmamakta fayda var Ayrılırken masa komşularınıza veda etmelisiniz.

Kadeh kaldırmak

İçki içmeden önce “Şerefe” veya “Sağlığa” diyerek bardak tokuşturmak adettendir. Resmi ortamlarda ise bardağı sapından tutup diğerlerine anlamlı bir şekilde bakış atmak daha yaygındır. Kadehi ev sahibi kaldırmalıdır. Bir akşam yemeği partisinde veya bir restoranda ancak gruptaki herkes içeceğini veya yemeğini aldıktan sonra yemeğe veya içmeye başlamalı ve daha sonra davet sahibini takip etmelisiniz.

Kaynak* Deutschland.de

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.