enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:06 İngiltere, Avustralya ve Kanada’dan sonra Portekiz de Filistin’i devlet olarak tanıdı
11:44 Batı’nın Filistin devletini tanıması ne işe yarayacak?
11:12 Spor Yazarı Gazeteci Mustafa SALMAN’ın Fenerbahçe Kulübünde gerçekleştirilen olağanüstü seçimli genel kuruldan notları…
07:59 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’ın Afyonkarahisar’da düzenlenen 7. Uluslararası GastroAfyon Festivali’nden izlenimleri…,
07:34 Umut Davası: Mehmet Ağar ifade verecek mi?
07:34 Teknolojinin günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen yapay zeka uyarısı: “Her Söyleneni Doğru Kabul Etmeyin”
07:31 Hayatta İyilik Var: Gazzeli Ailelere Gıda Yardımı…Mısır’da 150 Gazzeli Aileye Gıda Yardımı Ulaştırıldı
07:23 Trump’ın kızı Türk iş insanının lüks yatında tatil yaptı
07:20 Netanyahu denilen kanlı katilin kafasına taktığı Sloam Tableti
07:16 Su Kurullarında alınan kararlar hayata geçiriliyor!
07:00 ABD medyası nasıl Trump’ın yörüngesine giriyor?
18:26 İngiltere, Kanada ve Avustralya Filistin’i tanıdı
07:59 Peygamber Efendimiz (S.A.S)’in, ‘Öyle bir zaman gelecek ki, kişi, malını helâlden mi yoksa haramdan mı elde ettiğine bakmayacak!
07:43 Okyanusun dibindeki gizemli halkalar, ‘zehirli sırrı’ açığa çıkardı
07:40 Z kuşağı günümüz dünyası için ne düşünüyor, ne talep ediyor, neleri beğeniyor, neleri beğenmiyor?
07:23 AB, yeni yaptırımlarla Rus gazını, bankaları, kriptoları ve ‘gölge filoyu’ hedef alıyor
07:20 SPD Başkanı YILDIZ: Türkiye’de Etkili bir Su Yönetiminin Yol Haritasını açıkladı.
07:08 AB, Rus LNG’sine yönelik ilk yaptırımlarla tabuları yıkıyor
07:04 Belgrad’da askeri geçit töreni Sırbistan’ın dış politikası hakkında ne anlatıyor?
07:04 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa’nın Pazartesi günü BM Genel Kurulu’nda Filistin Devleti’ni tanıyacağını tekrar teyit etti.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güney Afrika’da 2 milyon yaşında insan kafatası fosili bulundu

Güney Afrika’da 2 milyon yaşında insan kafatası fosili bulundu
12.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Güney Afrika’da yapılan bir kazıda, yaklaşık 2 milyon yaşında olduğu tespit edilen bir insan kafatası fosili bulundu. Bu keşif, şimdiye kadar bulunan en eski insan kafatası olarak kayıtlara geçti.

Johannesburg şehrinin yaklaşık 50 kilometre kuzey batısında yer alan ve “İnsanlığın Beşiği” (Cradle of Humankind) olarak adlandırılan bölgede yapılan bir kazıda bulunan kafatasının, evrim teorisine göre insan ırkının atası olan “Paranthropus Robustus” türüne ait olduğu açıklandı.

Bu insan türünün “Homo Erectus” cinsiyle birlikte yaşadığı ve muhtemelen bu cinsle rekabet eden türlerin şimdiye kadar bulunan “en eski ve en iyi korunmuş örneği” olduğu kaydedildi.

Vancouver Island Üniversitesi’nde antropoloji lisans öğrencisi Samantha Good tarafından bulunan kafatasının en dikkat çekici özelliği dişlerinin günümüz insanlarına göre büyük, beyinlerinin ise küçük olması.

Bölgede yer alan Drimolen Mağarası’nda bulunan kafatası, insan türünün, iklim ve çevresel değişimlere maruz kalarak mikro evrim sürecinden geçtiğinin en büyük kanıtlarından birisi olarak kabul ediliyor. Araştırmayla ilgili tüm ayrıntılar geçtiğimiz pazartesi günü akademik dergi Nature Ecology & Evolution’da yayımlandı.

İnsanlığın Beşiği’nde büyük bir iklim değişikliği oldu

Bilim insanları yaklaşık iki milyon yıl önce Güney Afrika’daki bu bölgenin karmaşık ve geniş çaplı bir iklim değişikliğine uğradığını belirtiyor. Araştırmacılar Paranthropus Robustus’un sert iklim koşullarına sahip söz konusu bölgede hayatta kalabilmesi için muhtemelen yabani ve sert bitkileri çiğneyebilmesi gerektiğini düşünüyordu fakat şimdiye kadar yapılan kazılarda bu teoriyi destekleyen fosiller ortaya çıkmamıştı.

Söz konusu kazıyı yapan bilim insanları kafatasına DNH 155 ismini verdi ve bir erkeğe ait olduğunu belirledi. Daha önce Swartkrans adlı mağarada bulunan ve kemik yaşları 200.000 yıl daha genç olan insan fosilleri kadınlara aitti.

Söz konusu keşfin yapıldığı Güney Afrika’daki “İnsanlığın Beşiği” adlı bölgede bugüne kadar yapılan kazılarda 3.5 milyon yıl öncesine ait fosiller keşfedilmişti. 2010 yılına kadar tüm dünyada bulunmuş olan fosillerin üçte birinden fazlası bu bölgede yer alan Sterkfontein Mağarası’nda bulundu. Yaklaşık 450 kilometre kare çapındaki “İnsanlığın Beşiği” bölgesi 1999 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine dahil edildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.