enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güney Afrika’da 2 milyon yaşında insan kafatası fosili bulundu

Güney Afrika’da 2 milyon yaşında insan kafatası fosili bulundu
12.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Güney Afrika’da yapılan bir kazıda, yaklaşık 2 milyon yaşında olduğu tespit edilen bir insan kafatası fosili bulundu. Bu keşif, şimdiye kadar bulunan en eski insan kafatası olarak kayıtlara geçti.

Johannesburg şehrinin yaklaşık 50 kilometre kuzey batısında yer alan ve “İnsanlığın Beşiği” (Cradle of Humankind) olarak adlandırılan bölgede yapılan bir kazıda bulunan kafatasının, evrim teorisine göre insan ırkının atası olan “Paranthropus Robustus” türüne ait olduğu açıklandı.

Bu insan türünün “Homo Erectus” cinsiyle birlikte yaşadığı ve muhtemelen bu cinsle rekabet eden türlerin şimdiye kadar bulunan “en eski ve en iyi korunmuş örneği” olduğu kaydedildi.

Vancouver Island Üniversitesi’nde antropoloji lisans öğrencisi Samantha Good tarafından bulunan kafatasının en dikkat çekici özelliği dişlerinin günümüz insanlarına göre büyük, beyinlerinin ise küçük olması.

Bölgede yer alan Drimolen Mağarası’nda bulunan kafatası, insan türünün, iklim ve çevresel değişimlere maruz kalarak mikro evrim sürecinden geçtiğinin en büyük kanıtlarından birisi olarak kabul ediliyor. Araştırmayla ilgili tüm ayrıntılar geçtiğimiz pazartesi günü akademik dergi Nature Ecology & Evolution’da yayımlandı.

İnsanlığın Beşiği’nde büyük bir iklim değişikliği oldu

Bilim insanları yaklaşık iki milyon yıl önce Güney Afrika’daki bu bölgenin karmaşık ve geniş çaplı bir iklim değişikliğine uğradığını belirtiyor. Araştırmacılar Paranthropus Robustus’un sert iklim koşullarına sahip söz konusu bölgede hayatta kalabilmesi için muhtemelen yabani ve sert bitkileri çiğneyebilmesi gerektiğini düşünüyordu fakat şimdiye kadar yapılan kazılarda bu teoriyi destekleyen fosiller ortaya çıkmamıştı.

Söz konusu kazıyı yapan bilim insanları kafatasına DNH 155 ismini verdi ve bir erkeğe ait olduğunu belirledi. Daha önce Swartkrans adlı mağarada bulunan ve kemik yaşları 200.000 yıl daha genç olan insan fosilleri kadınlara aitti.

Söz konusu keşfin yapıldığı Güney Afrika’daki “İnsanlığın Beşiği” adlı bölgede bugüne kadar yapılan kazılarda 3.5 milyon yıl öncesine ait fosiller keşfedilmişti. 2010 yılına kadar tüm dünyada bulunmuş olan fosillerin üçte birinden fazlası bu bölgede yer alan Sterkfontein Mağarası’nda bulundu. Yaklaşık 450 kilometre kare çapındaki “İnsanlığın Beşiği” bölgesi 1999 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine dahil edildi.

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.