* Avustralya ve Çinli bilim insanları, balsa ağacından geliştirilen yeni bir cihazla güneş ışığı kullanarak nemi havadan suya dönüştürdü. Sistem düşük nemli bölgelerde bile etkili çalışıyor.
* Detayı bültenimizde!…
TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency
Avustralya, Çin, 28 MAYIS 2025 – Scitech Daily kaynaklı habere göre, Melbourne’deki RMIT Üniversitesi ile Çin’deki Zhejiang A\&F Üniversitesi liderliğinde yürütülen ortak çalışmada, doğadan ilham alan yeni bir su toplama cihazı geliştirildi. Sünger benzeri yapıya sahip olan cihaz, güneş ışığıyla çalışıyor, düşük nemli ortamlarda bile havadaki nemi emerek içme suyuna dönüştürebiliyor.
Cihaz, 5 ila 55 derece sıcaklık aralığında ve yüzde 30’dan yüzde 90’a kadar değişen nem oranlarında etkili şekilde çalışabiliyor.
Balsa ağacından yapıldı, güneşle su salıyor
Cihaz, doğal gözenekli yapısı sayesinde nemi emip saklayabilen balfsa ağacı liflerinden üretildi. İçeriğinde ayrıca lityum klorür, demir oksit nanoparçacıkları ve karbon nanotüp katmanları bulunuyor.
Sistemin içinde bir kubbe kapak, soğutma mekanizması, kirlilik önleyici tepsi ve güneş enerjili tetikleyici de yer alıyor. Laboratuvar testlerinde, cihaz her gramında 2 mililitreye kadar su toplayabildi.
Dış ortamda da yüksek verim
Projenin Çin ayağını yöneten Dr. Junfeng Hou, açık hava testlerinde cihazın gece boyunca 2,5 mililitre su topladığını ve gündüz neredeyse tamamını serbest bıraktığını açıkladı. Sistem, günlük yüzde 94’lük su toplama verimliliğine ulaştı.
Düşük nemde bile (yüzde 30) her gram malzeme 0,6 mililitre su toplayabiliyor. Bu oranlar, sistemi çöl, afet bölgesi ya da şebekeden bağımsız alanlar için ideal kılıyor.
Zor koşullara dayanıklı, ölçeklenebilir sistem
Cihaz -20°C’de 20 gün saklandıktan sonra bile esnekliğini ve işlevini kaybetmedi. 10 ardışık kullanım döngüsünde yalnızca yüzde 12 verim kaybı yaşandı. Bu da uzun vadeli ve düşük maliyetli uygulamalar için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Baş araştırmacı Dr. Derek Hao, cihazın acil durumlar, doğal afetler ve uzak bölgelerdeki su ihtiyacı*için büyük potansiyele sahip olduğunu belirtti. Cihazın kolay üretilebilmesi ve balsa ağacının ucuz ve biyolojik olarak çözünebilir olması, seri üretim önünü açıyor.
Yapay zekâ ile optimize edildi
Yapay zekâ destekli simülasyonlar sayesinde, cihazın farklı çevresel koşullardaki performansı önceden tahmin edildi ve optimize edildi. Ekip, gelecekte Nesnelerin İnterneti (IoT) sensörleri ve termal enerji depolama sistemleriyle cihazın tam otomatik ve 7/24 çalışabilir hale getirileceğini duyurdu.
Hao, endüstri ortaklarıyla pilot ölçekli üretim ve saha testleri için görüşmelerin sürdüğünü, sistemin modüler versiyonlarıyla geniş çaplı kullanıma hazır hale gelebileceğini söyledi.
* İsrail özellikle 7 Ekim 2023 sonrasında Filistin’e yönelik geniş çaplı saldırılarında YZ teknolojilerini yoğun bir şekilde devreye sokmuştur. * Bu operasyonlar sırasında sivil kayıpların “yan hasar” olarak kabul edilmesi ve hedef tespitlerinde sivil alanların göz ardı edilmesi uluslararası savaş hukukunun temel ilkelerini ihlal etmektedir. TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News...
* Bilim Kahramanları Derneği’nin öncülüğünde, Pfizer Türkiye’nin katkıları ile gerçekleşen Gençlere Kariyer Yolculuklarında Farklı Bilim Alanları ile İlham Vermeyi Amaçlayan “Bilim Gençlerle Kazanacak” Projesinin İkinci Dönemi Başlıyor.* Online ve yüz yüze yapılacak bilim etkinlikleri kapsamında, farklı bilim ve mühendislik alanlarında çalışan bilim insanlarıyla 14-18 yaş aralığındaki lise öğrencileri 20 online...
TÜHA HABER / Amerikan teknoloji devi Apple’ın her yıl düzenlediği ve yeni yazılımlarıyla işletim sistemlerini tanıttığı Dünya Geliştiriciler Konferansı başlıyor. Şirketin son 15 yıldır bilgisayarlarda kullandığı Intel’e ait işlemcilerle yollarını ayırdığını açıklaması bekleniyor. Apple’ın kendi tasarladığı işlemcinin kullanıldığı yeni bir bilgisayar modelini tanıtması da olası. Dünya Geliştiriciler Konferansı, Apple kullanıcılarının...
TÜBİSAD’ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını tuttuğu YouTube serisi TÜBİSAD Plus’ın yeni bölümü yayınlandı. Serinin 40’ıncı bölümünde TÜBİSAD Danışma Kurulu Başkanı Murat Kansu ve IFS Türkiye CEO’su Ergin Öztürk, veri ve yapay zekanın iş süreçlerine etkisini konuştu. TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency Gazeteci* Ulaş Dağlıoğlu’nun haberine göre, TÜBİSAD Plus’ın yeni bölümünde...
* Yapay zekâ alanındaki teknolojiler gelişmeye ve yaygınlaşmaya başladıkça teknolojinin arka planına ve teknik boyutlarına yönelik tartışmalar ve araştırmalar da giderek artıyor. * Bu teknolojiyi pazarlamak isteyenler ve onlara yatırım yapanlar bu tartışmalardan pek memnun olmasa da, bu eleştirel yaklaşım sayesinde teknolojinin daha faydalı ve güvenli bir şekilde gelişmesini sağladığımızı...
TÜHA HABER / Google, hayata geçirdiği Dijital Türkiye platformundaki ücretsiz araç ve çözümlerle Türkiye’de 1,5 milyon birey ve işletmenin dijital dünyanın fırsatlarıyla büyümesine destek olacak. Google Türkiye, dijital ortamdaki varlıklarını geliştirmek isteyen işletmelere ve bu alanda uzmanlaşmak isteyen bireylere destek olmak için Google Dijital Türkiye platformunu hayata geçirdi. Google Dijital Türkiye platformu, işlerini...