enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:50 Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta korku ve gerilimden komediye, aksiyondan animasyona 9 film vizyona girecek.
07:58 Tarihi ve kültürel bir mirasın peşinde: Türk-İslam Arkeolojisi
07:33 Türkiye’nin demokrasi performansı, uluslararası endekslerde belirgin bir gerileme sergiledi…
07:25 Son Düzlük ve PYD/YPG/SDG Üzerinden Ayak Oyunları
07:25 İsrail’in Bölgeyle Savaşı Amerika’nın Çıkarına mı?
07:18 İletişim Başkanı Duran: “İsrail’in Gazze’de başlattığı yeni saldırı dalgası soykırım suçlarının kanlı bir aşamasıdır”
07:17 Rusya’da en yüksek maaş alan sektörler açıklandı
07:03 Alışılmış Ezber Döngüsü
07:02 Rusya’da enflasyonu düşürme çabaları sonuç veriyor
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Grönland’daki buzullar hızla eriyor

Grönland’daki buzullar hızla eriyor
03.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Danimarkalı bilim insanları Grönland’daki yüksek hava sıcaklıkları sonucu buzulların kütle olarak eridiğini belirtiyor. Bölgede Çarşamba gününden bu yana günde 8 milyar ton eriyor.

Danimarkalı bilim insanları, olağandışı yüksek hava sıcaklığı nedeniyle Grönland’daki buzulların “kütle” olarak eridiğini bildirdi.

Kutuplara ilişkin araştırmaların yer aldığı Polar Portal internet sayfasına göre, Grönland’da Çarşamba gününden bu yana günde yaklaşık 8 milyar ton buzul eriyor. Bunun yaz aylarındaki kaydedilen olağan erime miktarının iki katı olduğuna dikkat çekildi.

Danimarka Meteoroloji Enstitüsü (DMI) verilerine göre, Grönland’ın kuzeyinde hava sıcaklığı ortalaması 20 derecenin üzerinde seyrediyor. Bunun yaz dönemlerinde kaydedilen ortalama hava sıcaklığının iki katı olduğu belirtildi.

Meteorolojik kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana en yüksek hava sıcaklığı geçen hafta ölçüldü. Grönland’ın kuzeydoğusundaki Nerlerit Havaalanı’nda Perşembe günü hava sıcaklığı 23,4 derece olarak kaydedildi. Bilim insanları, sadece o gün eriyen buzulların, ABD’nin Florida eyaletinin beş santimetre sular altında kalmasına yol açabileceğini belirtti.

Polar Portal’a göre, 2019 yazında da Grönland’daki buzullar rekor düzeyde erimişti. Bu yıla ait değerler henüz tam olarak tespit edilemese de 2019’a göre daha büyük bir alan erimeden etkilendi.

Grönland Forschungsstudie

Buzulların erimesi, özellikle Grönland’ın bulunduğu Arktika’daki ısınma dünyanın diğer bölgelerine kıyasla üç kat daha hızlı ilerlediği için bilim insanlarında endişe yaratıyor.

Bölgedeki buzullarda 1990’dan sonra başlayan erime, 2000 yılından sonra hızlandı. Bilim insanları geçen yıllarda buzul kültesinde kaydedilen azalmanın, 2000 yılı öncesine kıyasla dört kat fazla olduğuna dikkat çekiyor.

Avrupa’da sonuçları Ocak ayında açıklanan bir araştırma, deniz seviyesinin 2100 yılına kadar 10 ile 18 santimetre arasında veya beklenenden yüzde 60 daha hızlı yükseleceğini ortaya koydu. Grönland’daki buzulların tamamen erimesi halinde ise deniz seviyesinin 6 ile 7 metre arasında yükselebileceği hesaplanıyor.

Polar Portal’da, bu hızlı erimeye karşın, yaz aylarının başındaki soğuk hava nedeniyle 2021’de buzullardaki erimenin hâlâ ortalama düzeyde olduğu da belirtildi. Bölgedeki buzullar Haziran ayından Eylül ayına kadar erime gösteriyor.

Grönland, dünyanın güneyindeki Antarktik’ten sonra 1,8 milyon kilometrekarelik alan ile ikinci büyük buzul kütlesine sahip.

EK Kaynaklar : AFP

[TÜHA Haber Ajansı, 03 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.