enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:53 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
07:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
07:46 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
07:39 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
07:27 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi kesinti yapılacak…
07:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
07:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
07:17 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gökyüzündeki alev savaşçıları: Son kıvılcım sönene kadar

Gökyüzündeki alev savaşçıları: Son kıvılcım sönene kadar
12.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Günlerce canla başla mücadele ettiler, saatlerce havada kalıp alevlerin sönmesi için su taşıdılar… Onlar, ‘Gökyüzündeki alev savaşçıları’. O anlarda yaşananları, hava araçlarını yangınlarda yöneten pilot Alpay Gür anlattı.

Yangın savaşçıları günlerce alev hattında mücadele veriyor, gün doğumundan gün batımına aralıksız 10 saat uçuyorlar.

Peki, yangın ekipleri nasıl koordine oldu? Havadan yangın nasıl yönetildi?
Ulualan Yangın Yönetim Merkezi Sorumlu Pilotu Alpay Gür, gökyüzündeki kahramanlık mücadelesini ve neler yaşandığını anlattı:

“Buranın sorumlu pilotu olarak yangın ihbarı ilk geldiğinde yaklaşık 9’uncu dakikada havadaydık. Manavgat’ta çok kötü bir pozisyon vardı. Buradaki yangına intikal ederken, aşağıdan gelen direktiflere göre can ve mal kaybının önceliğinde yaklaşarak arkadaşlarımızla bu konuda çalışmalara başladık. Yaklaşık 22-23 dakika bölgede tek çalıştım. Daha sonra çevre bölgelerden gelen pilot arkadaşlarımla akşama doğru 22 helikopter olduk ve canla başla çalıştık. Şanssızlığımız birden fazla noktada bu yangınları çıkmasıydı. Öğle saatlerinde rüzgar şiddetli, nemin düşük olduğu bir durum oluştu. Şu anda da hava şartları aynı. 3 helikopterimiz havada ve soğutma çalışmalarına devam ediyor. Çünkü nem ve kuru hava yangının en sevdiği zamanlardır. Rüzgar da poyraz da bunu desteklediği zaman tehlike her zaman bizim için vardır.”

“2 arazözün üzerine su dökerek yanmalarını önledik”

O anlarda en çok zorlandıkları şeyin rüzgar ve türbülans olduğunu söyleyen pilot Alpay Gür, şöyle devam etti:

“Ekipleriniz, hava gücünüz ne kadar iyi olursa olsun sonuçta doğanın dediği oluyor. Ciddi bir rüzgar ve ciddi bir türbülans. Önlem aldık dediğimiz yerlerde bile bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Yangın rüzgarı sever. Rüzgar da başını alıp gittiği zaman yangının önüne geçmemiz çok zor oluyor. Keza biz hava ekiplerinin yanı sıra kara ekipleri de canla başla bu süreçte uykusuz kaldı. Yangının içerisinde kalan arkadaşlarımız oldu. 2 arazözün üzerine su atarak onların yangın bölgesinden çıkmasına vesile oldum, canlarını kurtardık. Buradaki 22 helikopterimiz sabah 05.45’te akşam 20.05’e kadar ortalama 35 dakika yakıt ikmali dışında hepimiz havadaydık. Bunu söndürmek zorundaydık. Son kıvılcım sönene kadar görevimizin başında olduğumuz için çok mutluyum. Diğer bölgelerde de arkadaşlarımız çalışıyor. Bizler elimizden geleni yapıyoruz.”

Ulualan Yangın Yönetim Merkezi Sorumlu Pilotu Alpay Gür, sosyal medyadaki asılsız haberlere kimsenin itibar etmemesini rica ederek, “Sizlerden ricam sosyal medyada çıkan asılsız konulara inanmayın. Herkes 7 gün 24 saat bu cephede ve elinden geleni yapıyor. Lütfen provokasyon yayınlara inanmayın, bunlar bizi çok üzüyor” dedi.

Özlem Pirim (@ozlemprm) | Twitter

HABER : Özlem PİRİM & Antalya

(TÜHA Haber Ajansı, 12 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.