enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:00 Yaz tatilinde çocuklara kültürel bir yolculuk: Tikutu’nun masal dünyası her yerde yanınızda  
12:48 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Günay Uslu’nun ev sahipliğinde Amsterdam The College Hotel’deydi…
12:10 Girişimcilik Vakfı Fellow ve Challenger Programlarına başvurular için son tarih: 29 Haziran
07:51 TRT1 Televizyon Kanalında reyting rekorları kıran ‘Gönül Dağı’ dizisinde Niğdeli Osman Özcan
07:37 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Büyükakın, KOTO Meclis Üyeleri ile istişare toplantısında bir araya geldi
07:33 İzmir’in Çeşme’ye su veren Kutlu Aktaş Barajı’nda seviye yüzde 10’a geriledi, ilçenin yaklaşık 30 günlük içme suyu kaldı.
07:30 Gana uyruklu dağcı Nicholas ACKAH’ın cenazesi, aradan geçen 27 güne rağmen hâlâ Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi morgunda bekletiliyor.
07:28 Türkiye balistik füze projelerinde daha da hızlanacak
07:25 Basınla buluşan Niğde Belediye Başkanı Özdemir, Niğde’nin dönüşümüne dair önemli bilgileri paylaştı.
07:21 Sakarya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bungalov Tatili vaadiyle dolandırıcılık yapan çete çökertildi
07:06 Meclis’e Sunulacak Yasa Teklifi Zeytinlikleri, Korunan Alanları ve Kültürel Varlıkları Tehdit Ediyor
07:03 UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonası için geri sayım başladı: Dünyanın gözü Sakarya’da olacak
07:02 ABD, İsrail’in İran saldırılarına katılacak mı?
06:55 Kira Artışında Dünya Birincisiyiz!
00:24 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle bugün Türkiye’ye gelecek.
22:08 İçişleri Bakanı Yerlikaya, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın kuruluşunun 43. yılını kutladı
21:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Süper Lig’e yükselen üç kulübün yönetim kurulunu, teknik heyetini ve futbolcularını kabul etti.
21:41 Dışişleri: Netanyahu ve iş birlikçileri adil şekilde yargılanmalı
21:31 AK Parti Sözcüsü Çelik: İsrail Dışişleri Bakanının sözleri Nazi zihniyetinin temsilcisidir
21:19 Ermenistan Başbakanı Paşinyan’dan Türkiye’ye ziyaret
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Gelecek Yıl Suriye’de Çözüm İçin Adımlar Atılabilir”

“Gelecek Yıl Suriye’de Çözüm İçin Adımlar Atılabilir”
26.12.2021
A+
A-

NEW YORK-TÜHA HABER / Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ele alınan Suriye’deki son durumla ilgili olarak BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, 15 üyeli konseye video konferans aracılığıyla ülkenin geleceğiyle bilgi verdi.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın haberine göre, BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, ülkede çözümün siyasi yolla, yeni anayasa ve seçimlerle olacağına yönelik 2015 yılında alınan Güvenlik Konseyi kararının uygulanması için bazı somut gelişmeler olabileceğini belirtti.

“Kimse Suriye’de mucize ve hızlı bir çözüm süreci beklemesin” diyen Pedersen, Suriye’de kalıcı barışın sağlanmasının ancak kademeli bir şekilde olabileceğini hatırlattı ve bu yıl Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararının uygulanmasına yönelik somut adımlar üzerinde çalışabileceklerini söyledi.

Pedersen, Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de kalıcı çözüm için aldığı kararın üzerinden altı yıl geçmesine rağmen somut bir ilerleme kaydedilmediğini, ancak kararın tam olarak uygulanması için önlerinde kat edilmesi gereken daha çok uzun bir yol olduğunu ifade etti.

“Askeri yöntemlerle hiçbir şeyin sağlanamayacağı görüldü”

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yine de umutlarını yitirmediklerini belirterek, 2022 yılında ilerleme kaydedecek şanslarının olduğu kanısında olduğunu ifade etti.

Bölgedeki hiçbir aktörün, çatışmalarla ve askeri yöntemle şimdiye kadar hiçbir şey elde edemediğinine dikkat çeken Pedersen, “Suriye’deki stratejik açmaz sürdü. Askeri bir çözümün olmayacağı çok daha net bir şekilde görüldü. Ayrıca yerlerinden olanlar, başka ülkelere göç edenler, yaşanan sıkıntılar, ekonomik çöküntü, ülkenin bölünmesi, bize ne türlü riskler ve maliyetlerle karşılaşacağımız konusunda bilgi verdi. Kabul edilemez, kötüleşen bir açmazı yönetmek sadece aptallık olur. Aynı zamanda tüm tarafların karşı karşıya olduğu gerçeklerin farkına varması sonrasında uzlaşmaya yönelik bir ilgi olmalı. Siyasi çözümün sağlanması konusunda ilerlemeler kaydedilmeli, ileriye dönük somut adımlar için fırsatlar yaratmalı” diye konuştu.

“Siyasi çözüm sadece Suriyeliler’e bağlı değil”

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, şimdiye kadar savaşı sonlandırabilecek tüm taraflarla yaptığı her görüşmesinde bu dinamikleri altını çizerek vurguladığını belirterek, her geçen ay daha fazla siyasi ve ekonomik adımlara ihtiyaç duyulduğunu, Suriye’de çözüm için tüm bunların ancak birlikte gerçekleşebileceği anlayışına sahib bulunduğunu açıkladı.

“Bütün bu angajmanlardan edindiğim izlenim taraflarda hala büyük bir güvensizlik olduğu yönünde” olduğuna vurgu yapan Pedersen, “Yine de daha geniş bir siyasi süreç yoluyla nelerin mümkün olabileceğine her taraftan yeterince ilgi var. Suriye’deki siyasi çözüm sadece Suriyeliler’e bağlı değil. Açıkçası, taraflar arasında anlaşmalar sağlanır sağlanmaz Cenevre’de Anayasa Komitesi’nin 7’nci oturumunu toplamaya hazırım” ifadelerini kullandı.

[TÜHA Haber Ajansı, 26 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.