enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 ICE’a Tepki Büyüyor
00:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:03 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:02 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:02 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
00:01 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:01 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:00 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
14:41 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:16 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Geleceğin öncüsü olma yolunda: Yapay zeka lisesi

Geleceğin öncüsü olma yolunda: Yapay zeka lisesi
31.07.2024
A+
A-

Teknolojinin hızla ilerlemesi geleceğe daha iyi hazırlanmayı gerektiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve Teknopark İstanbul ortaklığında Türkiye’nin ilk yapay zeka lisesinin açılması da bu hedef doğrultusunda amaçlanıyor. Henüz çalışmaları yapılan projenin yakın zamanda tamamlanması bekleniyor.

Benginur İkbal Akgül
Benginur İkbal Akgül

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Teknolojinin hızla ilerlemesi, pek çok sektörde iş yapış biçimlerini köklü bir şekilde değiştiriyor. Bu değişim, ülkemiz için büyük bir fırsat olarak görülüyor. Teknolojik yeniliklere öncülük etme hedefiyle, Milli Eğitim Bakanlığı ve Teknopark İstanbul ortaklığında Türkiye’nin ilk yapay zeka lisesi için düğmeye basıldı.

Genç nüfusun teknoloji alanlarında iyi eğitilmesi ve bu potansiyelin ülkemizin teknoloji liderliğine dönüştürülmesi hedefleniyor. Daha önce siber güvenlik lisesi yine Teknopark İstanbul’da kurulmuş ve en başarılı öğrencilerin tercihi olmuştu. Yapay zeka lisesinin de başarılı öğrencilerin ilgi odağı olması bekleniyor. Henüz çalışmaları yapılan projenin bir sene sonra tamamlanması amaçlanıyor.

Geleceğin öncüsü olma yolunda: Yapay zeka lisesi

Yapay zeka teknolojileri, sundukları önemli fırsatlar ve kolaylıkların yanı sıra birçok tehdit ve tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Bu teknolojilerin stratejik öneminin farkında olan yetkililer, genç nesillerin bu alanda iyi eğitilmeleri gerektiğine inanıyor.

Teknopark İstanbul vadisinde açılması planlanan okul, Teknopark İstanbul’un tüm bilgi birikiminden faydalanacak.

Bu okulda, makine öğrenimi, derin öğrenme, doğal dil işleme (NLP), yapay sinir ağları, algılayıcılar ve görüntü işleme gibi birçok alt başlıkta dersler verilecek.

Dr. Mehmet Akif Özyurt

“Gençlerimizi çok iyi yetiştirmemiz gerekli”

Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Akif Özyurt, lisenin kurulma amacını şöyle açıklıyor:

“Teknolojik yeniliklere öncülük edebilmek, ülkemiz için büyük önem arz ediyor. Bu öncülük, genç nüfusumuzun yeni gelişen teknoloji alanlarında iyi eğitilmeleri ile mümkün olabilir. Yapay zeka teknolojileri, ülkeler için geleceğin stratejik alanlarının başında geliyor. Bu nedenle gençlerimizi bu alanda çok iyi yetiştirmemiz gerekli.”

Eğitim içeriği nasıl olacak?

Yapay zeka, aslında çok çeşitli uzmanlık alanları ve tekniklerini kapsayan genel bir tabir. Özyurt, okulda öğretilmesi planlanan ders içeriklerini şöyle sıralıyor:

“Bu okulda, makine öğrenimi, derin öğrenme, doğal dil işleme (NLP), yapay sinir ağları, algılayıcılar ve görüntü işleme gibi birçok alt başlıkta dersler verilecek. Teknopark İstanbul bünyesindeki firmalar, yapay zeka alanında önemli çalışmalar gerçekleştiriyor ve bu deneyimler müfredatın oluşturulmasında büyük rol oynuyor.”

Geleceğin öncüsü olma yolunda: Yapay zeka lisesi

“Müfredat çalışması sürdürülüyor”

Siber Güvenlik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni işaret eden Dr. Özyurt, bu modelin yapay zeka lisesinde de yararlı olacağını söyleyerek şöyle devam ediyor:

“Bu okul yapay zeka lisesi için de bir model oluşturuyor. Okulun başarı seviyesi de oldukça yüksek. Yüzde 1’lik dilimdeki başarılı öğrencilerin tercihi oluyor. Yapay zeka lisesi için de uzmanların katılımıyla yapay zeka alanlarının tüm alt dallarını kapsayacak biçimde Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonunda bir müfredat çalışması sürdürülüyor.”

Temel hedef, Türkiye’de eğitime yön verecek önemli çalışmalardan biri olmaya aday yapay zeka lisesiyle, gençleri geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine hazırlamak.

Amaç, küresel rekabette öne çıkmak

Özyurt, asıl hedefin gençleri geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine hazırlamak olduğunu vurguluyor. Yapılan çalışmaların küresel rekabette oldukça önemli olduğunu belirtiyor:

“Teknopark İstanbul, Türkiye’nin derin teknoloji içeren projelerinin önemli paydaşlarından biri olarak, teknoloji odaklı mesleki eğitime büyük destekler sağlıyor. Yerli ve yabancı 550’den fazla firma ve 10 binden fazla Ar-Ge mühendisinin bulunduğu yerleşkede, teknoloji odaklı mesleki eğitime büyük önem veriliyor.

Temel hedef, Türkiye’de eğitime yön verecek önemli çalışmalardan biri olmaya aday yapay zeka lisesiyle, gençleri geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine hazırlamak. Bu okul, eğitimli ve donanımlı bireyler yetiştirerek ülkemizi küresel rekabette öne çıkaracak çalışmalar yapmayı amaçlıyor.”

Yetkililer, bu ve benzeri teknoloji temelli mesleki ve teknik liselerin sayısının ülke genelinde artırılması gerektiğine inanıyor. Yapay zeka lisesinin kurulumu, Türkiye’nin teknoloji alanındaki eğitimde de öncü olma yolunda atılan önemli bir adım olarak görülüyor.

***
Yazar hakkında
Benginur İkbal Akgül Haberleri, 1995’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema ve Televizyon, Çift Anadal Sosyoloji mezunu. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Yüksek Lisans öğrencisi. Aralık 2020’den beri TRT Haber için çalışıyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.