enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Geçmişi Yaşatan Anılarımız!

Geçmişi Yaşatan Anılarımız!
15.07.2023
A+
A-

Anılar, insan yaşamında yer edinen, önemli bir zaman dilimine denk düşen, hafızalarımızda canlı tuttuğumuz yaşamımızdan kesitlerdir.

Anı (Hatıra) – DersistanGünlük tutmak, anılarımızı biriktirmenin bir yoludur. Düzenli günlük tutan insanlar, anılarını saklama yolunda önemli bir mesafe kaydetmiş olan insanlardır.

Çoğu insan anılarını saklama yolunda gerekli hassasiyeti gösteremiyor, yaşamlarını kaybettiklerinde anıları da kaybolup gidiyor.

Siyasetçiler, bilim insanları ve yazarlardan bazıları, anılarına verdikleri önemin bir göstergesi olarak hayatlarını anı kitaplarında kaleme alıyorlar.

Anılar, insan yaşamı için merak uyandıran bir özelliğe sahiptir. Ünlü devlet adamlarının yazar ve bilim insanlarının anılarını okumak, yaşadıkları döneme yolculuk yapmak demektir.

Tarihsel açıdan geçmiş dönemlere ait anı bilgileri; tarihçi yazarlardan, arkeologların araştırmalarından, yazıtlardan ve o döneme ait gün yüzüne çıkarılmış eserlerden elde edilebilmektedir.

Anıların önemi, geçmişin izlerini günümüze taşımasından kaynaklanıyor. Geçmiş, geleceğe giden yolun başlangıcı konumundadır.

Geçmiş dönemlerde tarihsel olayları kaydeden tarihçilerin, seyyahların günümüze kadar bize ulaştırdığı bilgiler, yaşanmış olan o döneme ışık tutuyor ve anı özelliği taşıyor.

Yazının keşfedildiği tarihten itibaren insanların değişik yöntemlerle yaşananları belgelemiş olmaları, insanlık tarihi açısından değerli bir hazine niteliğinde diyebiliriz.

Bursa Yaşam Kültürü Müzesi | Bursa Müzeleri - Bursa Müzeler Şube MüdürlüğüGünümüzde müzeciliğin gelişmiş olması, geçmişte yaşanan olayları yansıtan eserlerle birlikte, insanların yaşam kültürünü ortaya çıkaran materyallerin gün yüzüne çıkarılarak sergilenmekte oluşları nedeniyledir.

Anıları yalnızca bir insanın başından geçen olayların kaleme alındığı yazılı eser olarak düşünmemek gerekir. Anılar; bir yaşam kültürünün, hayat felsefesinin günümüze yansımasıdır. Anıları canlandırmak, zamanımızda artık bilimin araştırdığı konular arasına girmiştir.

2 yılı aşkın bir süredir tüm insanlık olarak yaşadığımız pandemi döneminde geçmiş anılarımıza sığınmamız, anılara verdiğimiz önemin bir göstergesi oldu.

Televizyonda izlediğimiz belgeseller, geçmişi aktaran diziler, pandemi döneminin ilgi çeken yapımları arasında yer aldı ve almaya da devam ediyor.

Fotoğraf Makinesinin İcadı ve Tarihteki İlk Fotoğraflar - LEVTEMSFotoğraf makinasının icadı, insanların yaşadığı anıları resme dönüştüren bir dönemin başlangıcı oldu. Anı kitaplarının çoğunda resimlerin yer alması yazarının yaşamına ışık tutması açısından önem taşıyor.

Fotoğraf makinasından önce muhtemelen insanlar yaşadıkları dönemin anılarını; resim çizerek, heykel yaparak, duvarları çiviyle oyarak, kullandıkları aletlerle yansıtmaya çalıştılar.

Antik döneme ait heykeller, arkeologların kazılarıyla günümüzde de açığa çıkarılmaya çalışılıyor.

Sonuçta anılar geçmişte olduğu gibi günümüzde de ve gelecekte de önemini korumaya devam edecektir.

Ünlü Fransız yazar, 1947 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Andre Gide (1869-1951) ‘Anı yazmak, ölümün elinden bir şey kurtarmaktır, der. Yaşadıklarımızdan ders çıkarmak, gelecek kuşağa miras bırakmak, yaşam kültürünü zenginleştirmek açılarından anılar insanlık için önemini koruyacaktır.

Önemli olan insan olarak yaşamımıza anlamlı iz bırakmak, insanlık yarışında ön sıralarda olabilme gayretini göstermek, insanlığa katkıda bulunmuş faydalı bir birey olarak anılabilmektir.

Atıf ÖZGEN

(*) İDD Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi

e mailozgenatif@gmail.com

***

ÖNCE ÖZDE ÖNDE İNSAN - ATIF ÖZGEN | Nadir Kitap

İnsani Değerler Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi, Uluslararası Haber Ajansı (UHA) ve TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın köşe yazarı Atıf ÖZGEN, emekli olduktan sonra kaleme aldığı ilk eseri olan ‘Önce Özde Önde İNSAN’ isimli kitabını yayımladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.