enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:17 Demir Perdenin Ardında: Yıkılışının 36. Yılında Berlin Duvarı ve Dönüşen Dünya
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ve Şerif ile görüştü
00:12 Bakan Kurum, “Karabük Afet Konutları Temel Atma Töreni”nde konuştu…
00:09 Bakan Göktaş, “Türkiye’nin sosyal yapısını daha dirençli bir hale getireceğiz.”
00:08 Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının “Ev Sahibi Türkiye” başvuruları,10 Kasım Pazartesi günü başlayacak…
00:04 Adalet Bakanı Tunç, “Adaleti, herkese hak ettiğini vermek”
00:03 Türkiye, üst üste 3. kez UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi
00:03 Bakan Işıkhan: Lösemili çocuklarımızın tedavisinde kullanılan 77 ilacı karşılıyoruz
12:09 Amsterdam, Amsterdam olalı böyle bir gece yaşamadı: Cim bom tezahüratı Büyükelçimiz ile daha da gürleşti… 
00:12 Okullarda ara tatil dün başladı…
00:10 Türkiye’de 1 Nisan 2026’dan itibaren 5G teknolojisiyle, köklü değişikliklerin yaratması bekleniyor…
00:10 TBMM Başkanlığına, aralarında Özgür Özel’in de bulunduğu 12 milletvekili hakkında 18 dokunulmazlık dosyası sunuldu.
00:08 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, “Türkiye-Somali İlişkileri: Çok Boyutlu Bir Ortaklık Modeli” başlıklı rapor yayımladı…
00:05 Hollanda Parlamentosu’nun, Türkiye seçimleri için oy kullanan Türklere yasak getirme önerisine tepki…
00:05 Türkiye’de “sığınak” yönetmeliği güncellendi: Tüm yeni binalarda zorunlu olacak
00:04 TÜİK Açıkladı: Sanayii Sektöründe, en çok tüketilen enerji kaynağı elektrik
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İklim değişikliğiyle mücadelede, güney ve kuzey arasında bir köprü rolü üstlenmeye hazırız”
00:03 AK Parti’nin iktidara gelişlerinin 23. yıl dönümü dolayısıyla “#SizBunuOkurken” isimli kampanya
00:01 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) dar gelirli vatandaşlar için 81 ilde 500 bin sosyal konut inşa edilecek…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gazeteci Belle Cushing’in yolladığı ‘Wasington’dan Mektup Var! haber bülteni!

Gazeteci Belle Cushing’in yolladığı ‘Wasington’dan Mektup Var! haber bülteni!
09.03.2025
A+
A-

Washington’dan Emmy ödüllü belgesel film yapımcısı ve Gazeteci Belle Cushing, ‘Wasington’dan Mektup Var! başlıklı köşesinde, gündemin öne çıkan haberlerini derledi!

Bu haberlerin orjinalinin yayınlandığı dil İngilizce

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

*** Trudeau, Trump’ın Kanada’yı ABD’ye dahil etme tehditlerini Kral Charles ile görüşecek

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2 Mart 2025 tarihinde Londra'daki Canada House'da bir basın toplantısı düzenledi.

Kanada’nın devlet başkanı konumunda olan İngiliz hükümdarı, konuyla ilgili sessizliği nedeniyle eleştiriliyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun Pazartesi günü Kral III. Charles ile yapacağı görüşmede, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada’yı ilhak etme tehditlerini gündeme getirmesi bekleniyor.

Görüşme, bazı Kanadalıların Kanada’nın devlet başkanı olan İngiliz hükümdarını Trump’ın yorumlarına kamuoyu önünde yanıt vermediği için eleştirmesinin ardından gerçekleşti.

Pazar günü Londra’da konuşan ve ikilinin Kanadalıların önemli gördüğü konuları ele alacaklarını söyleyen Trudeau, “Şu anda Kanadalılar için hiçbir şey egemenliğimizi ve bir ulus olarak bağımsızlığımızı savunmaktan daha önemli görünmüyor,” dedi.

Kanada’nın Alberta eyaletinin eski başbakanı Jason Kenney, kralın sadece Kanada başbakanının tavsiyesi üzerine hareket ettiğini belirterek, kamuoyu önündeki sessizliği konusunda kralı savundu.

Kenney X’te “Kanada hükümeti, devlet başkanından Kanada’nın egemenliğinin altını çizmesini istemelidir,” diye yazdı.

Bu arada anayasa avukatı Lyle Skinner, Pazartesi günkü tartışmanın “kralın Kanada krallığıyla ilgili bir açıklama yapmasına” yol açacağını umduğunu ifade etti.

Ancak uzmanlar, Trudeau’nun Charles’tan resmi olarak bir açıklama yapmasını isteyip istemeyeceği konusunda ikiye bölünmüş durumda.

McGill Üniversitesi’nde siyaset bilimci olan Daniel Beland, bunun “son derece hassas bir diplomatik mesele” olduğu uyarısında bulundu.

Beland, Trump’ın öfkelenmesinin yanı sıra yapılacak bir hatanın “monarşinin imajına ve siyasi meşruiyetine zarar verebileceğini” de sözlerine ekledi.

Beland, Trump’ın Kanada’yı ABD’nin 51. eyaleti yapma tehditleri konusunda Trudeau’nun önce İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile konuşmasını önerdi.

Konuyla ilgili olarak Kral III. Charles’ın Kanada’daki rolünü sorgulayanlar da oldu.

Eski Kanadalı kamu görevlisi Artur Wilczynski, “Kanadalılar, egemenliğimiz için bile konuşamayacaksa Kral III. Charles’ın Kanada hükümdarı olarak hangi amaca hizmet ettiğine karar vermelidir,” dedi.

Monarşinin kaldırılması talebi, zorluklarla dolu bir süreç olan anayasa değişikliğini gerektiriyor.

*** ABD’nin Çin, Meksika, Kanada’ya uygulayacağı gümrük vergileri 4 Mart’ta başladı

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ı karşılamak için beklerken, 27 Şubat 2025

Trump, ABD’ye akan uyuşturucunun ‘kabul edilemez’ olduğunu vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce taahhüt ettiği şekliyle Çin, Meksika ve Kanada’ya uygulanacak gümrük vergilerinin 4 Mart Salı günü başladı.

Perşembe günü sahibi olduğu sosyal medya platformu Truth Social’da bir gönderi yayınlayan Trump, kararı gerekçelendirirken, ABD’ye akan yüksek seviyede uyuşturucunun “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.

“Çoğu fentanil formunda olan bu uyuşturucuların büyük bir kısmı Çin tarafından üretilmekte ve tedarik edilmektedir,” dedi.

2024 yılında 100.000’den fazla insanın “tehlikeli ve bağımlılık yapan” bu maddelerin kullanımı sonucu hayatını kaybettikleri detayına yer verdi.

“Son 20 yılda milyonlarca insan öldü. Kurbanların aileleri harap oldu. Bu belanın ABD’ye zarar vermesine müsaade edemeyiz,” diye ekledi.

Trump uyuşturucu akışı durana dek veya “ciddi şekilde sınırlandırılana” kadar, önceden planlandığı gibi gümrük vergilerinin 4 Mart Salı günü yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Bu doğrultuda Meksika ve Kanada’dan ihraç edilen ürünlere yüzde 25, Çin’den gelen ürünlere de halihazırda var olan yüzde 10’luk gümrük vergisinin yanı sıra ek yüzde 10 vergi uygulanacak.

Ayrıca, 2 Nisan Çarşamba günü yürürlüğe girecek ‘Karşılıklı Gümrük Vergisi’ne (Reciprocal Tariff) atıf yaptı.

Bu girişim, diğer ülkelerin Amerikan ürünlerine uyguladığı gümrük vergileri ile eşit düzeyde vergiler koymayı amaçlıyor.

Öte yandan Trump, 26 Şubat Çarşamba günü düzenlenen kabine toplantısında, ABD’ye Avrupa Birliği’nden (AB) ithal edilen mallara yüzde 25 gümrük vergisi uygulamayı planladığını açıklamıştı.

Trump, “Bunu çok yakında açıklayacağız. Genel anlamda yüzde 25 olacak ve bu otomobiller ve diğer her şey için geçerli olacak. Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri’ni mahvetmek için kuruldu, amacı buydu ve bu konuda iyi bir iş çıkardılar ama şimdi ben başkanım,” dedi.

Açıklamalarının ardından perşembe sabahı Avrupa hisse senetleri hareketsizdi. STOXX 600 endeksi piyasa açılırken yüzde 0,7 düşerken, Almanya’nın DAX 40 endeksi yüzde 0,6 ve Fransa’nın CAC 40 endeksi yüzde 0,6 geriledi. İngiltere’nin FTSE 100 endeksi çoğunlukla yatay seyretti.

Lüks otomotiv hisseleri durakladı

ABD hisse senetleri de benzer bir eğilim izleyerek S&P 500 çarşamba günü kapanışta yatay seyretti ve Dow Jones Endüstriyel Ortalaması da çarşamba günü kapanışta yüzde 0,4 düştü.

Lüks otomotiv hisseleri de perşembe sabahı düşüş yaşadı. Deutsche Börse Xetra endeksine göre BMW yüzde 2,6, Porsche ise yüzde 2,4 değer kaybetti. Tesla’nın hisse fiyatı perşembe sabahı daha belirgin bir düşüş yaşadı ve NASDAQ endeksinde güne yüzde 4 düşüşle başladı.

New York Borsası’na (NYSE) göre Ferrari de çarşamba akşamı piyasa kapanışında yüzde 4,9 değer kaybetti. Deutsche Börse Xetra endeksine göre Mercedes-Benz’in hisse fiyatı da perşembe sabahı yüzde 1,6 oranında geriledi.

Zayıf trend diğer otomotiv şirketlerini de etkiledi ve Deutsche Börse Xetra endeksine göre Volkswagen perşembe sabahı yüzde 1,5 değer kaybetti. Alman GETTEX endeksine göre Volvo Car AB de perşembe sabahı yüzde 3,5 değer kaybetti. Stellantis, New York Borsası’na göre perşembe sabahı piyasa öncesi işlemlerde yüzde 1,1 düştü. Öte yandan, Ford Motor Company New York Borsası’nda piyasa öncesi işlemlerde yüzde 0,5 artış gösterdi.

ABD enflasyonuna ilişkin endişeler

Göreve geldiğinden bu yana sürekli olarak gümrük vergisi tehdidinde bulunması, hem tüketiciler hem de işletmeler arasında enflasyonun hızlanacağı ve ekonominin yavaşlayacağı endişelerinin artmasına neden oldu. Bununla birlikte, tarifelerin nihayetinde ABD’de yeni istihdam yaratırken ve federal bütçe açığını azaltırken iç gelirleri artıracağını savundu.

Bu ayın başlarında ABD Başkanı ayrıca ithal edilen tüm alüminyum ve çelik ürünlerine yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı. Böylece Meksika, Kanada, İngiltere, AB, Güney Kore ve Japonya gibi bir dizi ticaret ortağına tanınan muafiyetler geri alınmış oldu.

Ayrıca Trump’ın 2018’de uygulamaya koyduğu yüzde 10’luk alüminyum gümrük vergisi oranını yükseltirken, ABD’nin daha önce uyguladığı yüzde 25’lik çelik gümrük vergisini de geri getirdi. ABD’ye yapılan bakır ithalatını inceleyen bir soruşturma da başlatıldı ve bu da metalin de gümrük vergileriyle karşı karşıya kalabileceği spekülasyonlarına yol açtı.

***

Yazar hakkında

Gazeteci* Belle CUSHİNG, USA

Belle Cushing, Emmy ödüllü bir belgesel film yapımcısı ve gazeteci. HBO, Showtime, Hulu, The Marshall Project ve Vice gibi platformlar için belgeseller, kısa filmler ve özel haberler yaptı. Görünmeyeni araştıran ve geleneksel anlayışı sorgulayan hikayelerle ilgilenmekte.  Araştırmacı gazetecilik ve empatik hikaye anlatımının bir kombinasyonuyla yaklaşır: Bu, vücut kamerası görüntüleri ve polis sorgulama videolarından bir anlatı oluşturmak; veya gizli kameralarla bir suç şebekesine sızmak; ekranda her zaman yakınlık ve güven alanları yaratmak için çalışmak anlamına geliyordu. Şu anda The Wall Street Journal’da kıdemli video gazetecisi olarak çalışıyor ve ABD’de ve uluslararası alanda video araştırmaları ve belgeseller üretiyor. Daha önce de Vice News’de uluslararası yapımcıydı. Çalışmaları beş haber ve Belgesel  Emmy ödülü ve beş emmy adaylığı, bir Foreing Press Association ödülü, bir George Polk ödülü, bir Edward R. Murrow ödülü ve bir Front Page ödülü ile onurlandırıldı. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.