enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

G7 ülkeleri Çin ile ilişkileri ele aldı

G7 ülkeleri Çin ile ilişkileri ele aldı
05.05.2021
A+
A-

TÜHA HABER / G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarını Londra’da buluşturan zirvede Çin ile ilişkiler ele alındı. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas insan haklarını merkeze alan bir Çin stratejisi geliştirilmesini savundu.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı AFP,dpa’nın haberine göre, Dünyanın önde gelen yedi büyük ekonomisi olan G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarını bir araya getiren zirve İngiltere’nin başkenti Londra’da devam ediyor. Üç günlük zirvenin ikinci gününde gündemde ekonomik ve askeri nüfuzu sürekli artan Çin ile ilişkiler vardı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas zirvede insan hakları konularını merkeze alan, ortak bir Çin stratejisi geliştirilmesi gerektiğini savundu. “Her yerde ekonomik çıkarlar var” diyen Maas “Çin söz konusu olduğunda insan hakları ve özgürlük hakları daha fazla yer kazanmalı” diye konuştu.

ABD Çin konusunda Avrupa Birliği’ne nazaran daha sert bir çizgi izliyor. Çin yönetiminin Müslüman Uygur azınlığa yönelik yaklaşımı Washington’dan daha büyük bir tepki görüyor. Beyaz Saray Avrupa Birliği ile Çin arasında bu yıl varılan yatırım anlaşmasına da eleştirel yaklaşıyor. Ayrıca Çin telekomünikasyon devi Huawei’nin 5G mobil ağının kurulumunda daha fazla rol alması konusunda da Atlantik’in iki yakası arasında anlaşmazlık bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony BlinkenBlinken: Yasalara dayalı uluslararası düzeni savunuyoruz

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Londra’ya varması sonrasında yaptığı açıklamada “Amacımız Çin’i sınırlandırmak ya da baskılamak değil” dedi. Blinken “Yapmaya çalıştığımız ülkelerimizin on yıllardır yatırım yaptığı, yasalara dayalı uluslararası düzeni ayakta tutmak, ki bu sadece kendi vatandaşlarımızın değil Çin dahil olmak üzere tüm dünyadaki insanların çıkarınadır” diye konuştu. Blinken Çin ya da bir başka ülkenin bu düzeni sorgulamaya başlaması halinde “ayağa kalkacaklarını ve düzeni savunacaklarını” söyledi.

İngiltere Başbakanı Dominic Raab da Pekin’e uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalma ve Çin’in özel idari bölgesi olan Hong Kong’un özerklik haklarına saygı gösterme çağrısı yaptı. Raab iklim değişikliğiyle mücadelede Çin ile işbirliği yapmak için “yapıcı yollar” aramak gerektiğini söyledi.

ABD, Kanada, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Japonya dışişleri bakanlarını buluşturan zirve yaklaşık iki yıl sonra ilk yüz yüze buluşma olma özelliğini taşıyor. 2019 yılından bu yana G7 dışişleri ve kalkınma bakanları sanal konferanslarda biraraya geliyor.

Londra’daki zirveye demokrasiler arasında ittifakı güçlendirme hedefiyle Güney Kore, Avustralya, Hindistan ve Güney Afrika da davet edildi.

Zirvenin ilk gününde İran ile nükleer anlaşmazlık ve Kuzey Kore gündeme alındı. Myanmar, Rusya, Suriye, Libya ve korona ile mücadelede aşı dağıtımı gibi konular zirvenin diğer gündem başlıkları arasında.

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Mayıs 2021]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.