enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:06 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro Ekibi’nden sezonun ilk oyunu
10:01 Türkiye’nin entegre lojistik hizmetler sunan Solmaz’dan çevre dostu filo hamlesi
00:22 Ankara Adalet Sarayı’nın temeli Bakanlar Tunç ve Kurum’un katıldı törenle atıldı
00:18 Soykırımcı katil İsrail, masum Gazze halkına karşı saldırılarını aralıksız sürdürüyor
00:18 Irak’ın kuzeyine hava harekatı: 24 hedef imha edildi
00:16 KIZILELMA teker kesme testini de başardı
00:14 Altın Portakal Film Festivali’ne sayılı günler kaldı!
00:13 Bahçeli: Anayasanın ilk 4 maddesine şaşı bakanlar ve şaibeli tavır gösterenler bizim için yok hükmündedir
00:10 Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak Kayseri Valiliğini ziyaret etti
00:09 Kabatiya kasabasında insansız hava aracıyla düzenlenen bombalı saldırıda iki kişi öldü ve yaralandı
00:09 Adalet Bakanlığı Duyurdu: 400 İcra Müdür ve Müdür Yardımcısı Alınacak
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Türk demir çelik sektörü Avrupa’nın 2’ncisi, dünyanın ise 8. büyük çelik üreticisi”
00:08 Blinken: “Ortadoğu’da istikrarı güvence altına almanın en iyi yolu Gazze’de ateşkes sağlamak”
00:08 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 16 ile yeni vali atandı
00:06 Filistin Devleti Başkanı Abbas, “Filistin Devleti’ni tanıdığı için İspanya’ya teşekkür ediyoruz ve BM’ye tam üyelik elde edilmesi konusunda desteğine güveniyoruz”
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, TFF Başkanı Hacıosmanoğlu ve Yönetim Kurulunu Kabul Etti
00:04 Filistin Başbakan Muhammed Mustafa, Gazze Şeridi’nde UNICEF’e ziyarette bulundu
00:03 Sertrans Logistics’ten 2 bin kişilik dev istihdam hamlesi
00:03 Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, “Türkiye, modern tesisleriyle beraber bir spor ülkesi olma yolunda”
00:02 CANiK 26 yıldır büyüyor ve Türk Savunma Sanayisine güç katıyor   
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransız okulları ve içimizdeki Fransızlar

Fransız okulları ve içimizdeki Fransızlar
26.07.2024
A+
A-

“Filistin-Kadınlar Yazdı” ve “Kadın Oradaydı” kitaplarının yazarı da Halime Kökçe, Star Gazetesi yazarları arasında yer alan Gazeteci-Yazar Halime GÖKÇE, “Fransız okulları ve içimizdeki Fransızlar” başlıklı yazısında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, müfredatlarını kendileri oluşturan Charles de Gaulle ve Pierre Loti Fransız okullarına Türk sistemine uyum sağlamadıkları gerekçesiyle uyarı içeren bir yazı gönderdiğini dile getirdi.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Halime Kökçe - Biyografya

Halime GÖKÇE

 Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in müsteşar olduğu dönemde gündeme aldığı bir konu olduğunu hatırlatan Halime GÖKÇE, “Müsteşarlık ömrü konuyu nihayete erdirmeye yetmemişti. Mevcut bakanlar da konuyu öncelemediler. Yusuf Tekin bakanlık görevine gelince konunun Milli Eğitim açısından bir sıkıntı yarattığına dikkat çekerek söz konusu okullara uyarı yazısı gönderdi. Ve tabii ki Fransız makamlarından çok içimizdeki Fransızların sesi yüksek çıktı” dedi.

Ne oldu, kısaca hatırlayalım.

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği, “2 Temmuz 2024 tarihinde Türk yetkililerden, bu anlaşmanın imzalanmaması halinde iki okulun 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren Türk vatandaşı öğrenci kabul edemeyeceğini, okullarımızda kayıtlı Türk öğrencilerin Türk okullarına nakledilmesi gerektiğini bildiren bir nota aldık.” şeklinde yazılı bir açıklama yaptı.

Fransız Okulları' Krizinde Yeni Perde! Bakan Açıkladı: İşlem Yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ise “Bizim koşullarımıza gelirlerse hayatlarına devam ederler. Gelmezlerse biz de gerekli hukuki prosedürü takip ederiz.” dedi.

Bu açıklamalardan sonra içimizdeki Fransızlar da “Fransız tarafı” olarak konuya dahil oldu.

Bir kere sanki tüm Fransız okulları kapatılmak isteniyormuş gibi bir hava estirildi. Oysa halihazırda eğitimine devam eden Saint’li çok sayıda Fransız okulu bu tartışmanın dışındaydı. Çünkü onlar hukuki çerçevede Türk Milli Eğitimi içinde hareket ediyordu.

Neden onlar değil de sadece Charles de Gaulle ve Pierre Loti okulları diye sormak bu zevatın aklına gelmedi.

Ve tabii ki her şeye gerici-laik gözlüğüyle bakan içimizdeki Fransızların hazırdaki gerekçesi piyasaya sürüldü. “Dinci bakan Fransız okullarına zorla din dersi koymak istiyor.”

Celal Şengör kimdir, kaç yaşında? Celal Şengör nereli, mesleği ne? -  Haberler Milliyet
Yılmaz Özdil, Sözcü'ye veda etti
 

 

 

 

 

 

 

İnsan özeniyor bu kafaya. Hazır kalıplarla çalışıyor çünkü. Detaya girmeye, “acaba mı?” demeye ihtiyaç duymuyor. Hemen her sorunu bu şablonlarla çözüveriyor ve tarafını seçiyor. Celal Şengör ve Yılmaz Özdil seviyesinde aydınlarının yönettiği bir trol güruhu da tam tam çalıyor.

Türkiye'de Fransız okulları krizi | Gazete Durum

Bakan Tekin’in konuyla ilgili yaptığı açıklama konuyu hem özetliyor hem de Celal Şengör gibi İslam düşmanlığı dinine mensupların iddialarını da cevaplıyor. Konu neydi diye merak edenler Bakan’ın açıklamasına bakabilir:

“12 tane yabancı okul var, Fransız, Alman, İtalyan okulu var. Bunlara biz Lozan’da taahhüt ettiğimiz için hiçbir problem çıkartmıyoruz. Onlarla ilgili hiçbir sıkıntımız yok fakat enteresan bir biçimde Fransa bu mektuplarda da olmayan sadece müstemleke ülkelerine yakışan şekilde davranarak, Türkiye’de iki tane daha okul açmış. Bu okulu açarken de ‘Biz buraya Fransızları alacağız sadece’ demiş olmalarına rağmen şu an öğrenci sayısı yüzde doksan oranında Türk vatandaşı. Şimdi bu çocuklar bizim sistemimizde legal ya, ben 12 yıllık zorunlu eğitimi uygulamakla mükellef bir bakanım. Dolayısıyla o okula giden bir Türk vatandaşının eğer bende kaydı yoksa, ben o çocuğu okullaştırmadığım için görevimi yapmıyorum demektir. Ben şimdi diyorum, çocuklar nerede? Okulda. Hangi okulda? Bizim kaydımızda yok, nereye gidiyorlar. O iki Fransız okuluna. O benim literatürümde resmi olmadığı için bu çocuklar okullaşmamış gözüküyorlar. Türk öğrenci var mı bakalım diye okula müfettiş gönderiyoruz, almıyorlar. Şimdi ‘Siz bizi denetleyemezsiniz’ diyorlar. Sonra çocuklar mezun oluyor, bize geliyor diplomamın denkliğini ver. Yetmedi bu çocuklar ayrıcalıklı bir pozisyonda, yabancı öğrenciler için yaptığımız yüksek öğretim kurumu sınavlarına giriyorlar. Yani bir kere de adaletsizlik var orada. Büyükelçiyi davet ettik, geldi, ‘İlk fırsatta çözeceğiz’ dedi. 7-8 ay geçti. Ondan sonra resmi yazı gönderdik. Şimdi de köşe yazarlarına saçma sapan yazılar yazdırıyorlar. Bir gazeteci diyor ki ‘Milli Eğitim bu okullarda din kültürü dersi veremediği için okulları kapatıyor.’ Gerçekten ahlaksızca bir yalan bu.”

Türkiye’nin de dış ülkelerde okulları var. Maarif Vakfı aracılığıyla 52 ülkede 467 okul işletiyor. Ama tamamında, bulunduğu ülkenin eğitim sistemi içinde kalarak veriyor bu hizmeti. Hiçbir egemen devlet farklı bir muameleyi kabul etmez. Sömürge olmayı içselleştirmemişse şayet… Bu konuyla ilgili asıl sorulması gereken soru, buna bugüne kadar bu okullara neden göz yumulduğu olmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.