enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa’da polis şiddeti şoku

Fransa’da polis şiddeti şoku
28.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Fransa’da siyah bir müzik prodüktörünün polis tarafından darp edildiğini gösteren görüntüler tepkilere neden oldu. Macron “şoke edici” olarak nitelendirdi. 

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP,dpa/JD,HS)’ye dayandırdığı habere göre, Fransa’da üç polis memurunun siyah bir müzik prodüktörünü kendi stüdyosunda dakikalarca darp ettiğini gösteren güvenlik kamarası görüntülerinin Perşembe günü sosyal medyada yansımasının ardından ülkede polis şiddeti tarşılıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görüntüleri “şoke edici” olarak nitelendirdi. Açıklama, Macron’un İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’i kabulü sonrasında Cumhurbaşkanlığı tarafından yapıldı. Bir hükümet yetkilisi de Macron’un müzik prodüktörünü darp eden ve ırkçı hakaretler sarf eden polis memurlarına karşı yaptırım uygulanmasını istediğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Polisin uyguladığı şiddet tepkiyle karşılanırken Fransız futbol yıldızları Antoine Griezmann ve Kylian Mbappe, siyah müzik prodüktörünün darp edildiği görüntülerden duydukları üzüntüyü dile getirdi. Mbappe, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Dayanılmayacak video, katlanılmayacak şiddet” ifadesini kullandı. Mbappe, “Irkçılığı durdur” ifadesini de paylaşımda büyük harflerle yazdı.

Darp ve ırkçı hakaretler

Polisler hakkında avukatı ile birlikte suç duyurusunda bulunan müzik prodüktörü ise polislerin hiçbir neden olmaksızın saldırdıklarını belirterek “Defalarca ‘pis zenci’ dediler ve bu arada beni dövdüler” şeklinde konuştu. Stüdyodaki müzisyenlerin yardımı ile polislerin dışarıya çıkmasını sağladığını aktaran prodüktör, olaydan birkaç dakika sonra da pencereden içeriye göz yaşartıcı gaz atıldığını ifade etti.

Polis memurları ise söz konusu kişiyi maskesi olmadığı için durdurduklarını ve bunun üzerine kendilerine saldırdığını iddia etti. Ancak güvenlik kamarasına yansıyan görüntülerde polislerin müzik prodüktörünün yüzüne vurdukları, tekmeledikleri ve copla taciz ettikleri görülüyor.

Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından dört polis memuru geçici olarak görevden uzaklaştırıldı. Üç polis memuru hakkında görev sırasında şiddet kullanma suçlamasıyla soruşturma başlatılırken dördüncü polis memuru da olayın ardından müzik stüdyosuna göz yaşartıcı gaz atmakla suçlanıyor.

İçişleri Bakanı baskı altında

Polislerin müzik prodüktörünü darp etmesine ilişkin bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan İçişleri Bakanı Darmanin ise polislerin “Cumhuriyetin üniformasını kirlettiğini” belirterek soruşturma raporuna göre polisleri görevden alacağını açıkladı.

Muhafazakar siyasetçi bu açıklamaya rağmen muhalefetin yanı sıra hükümet sıralarından siyasetçilerin de baskısı altında. Ülkede polisin kullandığı şiddet daha önce de tartışmalara yol açmış, son olarak Paris’te polisin bir mülteci kampını bu hafta içinde zor kullanarak dağıtması tepkiyle karşılanmıştı.

Gerald Darmanin

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin

Ülkedeki sol eğilimli muhalefet, bu iki olayın ardından Paris Emniyet Müdürü Didier Lallement’in yanı sıra İçişleri Bakanı Darmanin’in istifasını istiyor. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti de Darmanin’i eleştirdi. Darmanin’in hazırladığı yeni güvenlik yasasına işaret eden Dupond-Moretti “Filme çekmek vazgeçilmez” dedi.

Yeni güvenlik yasası

Darmanin’in hazırladığı yeni güvenlik yasası, görev başında olan polislerin filme çekerek görüntüleri yayanların cezalandırılmasını öngörüyor. Ancak, yasadaki söz konusu madde basın özgürlüğünü kısıtlayacağı gerekçesiyle eleştirilere yol açıyor.

Bu madde ile ayrıca polisin şiddet uyguladığını gösteren görüntülerin yayılmasının engellenmesinin hedeflendiği tahmin ediliyor. Ülkedeki sosyal reformları protesto eden “Sarı Yeleklilerin” gösterileri sırasında polisin plastik mermi kullanarak, yaralanmalara yol açması veya tekerlekli sandalye kullanan bir kişinin polis kontrolü sırasında hayatını kaybetmesi görüntülerin sosyal medyada yayılması ile ortaya çıkmıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 28 Kasım 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.