enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:01 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:31 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:46 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:06 (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:24 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:11 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:05 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:55 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:38 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:35 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
11:29 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
10:00 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:14 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:48 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
12:57 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
22:31 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:07 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:01 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:11 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa ve İsveç’ten Ukrayna’da işlenen olası “savaş suçlarına” dair soruşturma

Fransa ve İsveç’ten Ukrayna’da işlenen olası “savaş suçlarına” dair soruşturma
06.04.2022
A+
A-

PARİS, İSVEÇ – UHA HABER / Fransa ve İsveç’te savcılık makamları, Rus işgali sırasında Ukrayna’daki olası savaş suçlarıyla ilgili ön soruşturma başlatarak tanıkların kendileri ile temasa geçmeleri için çağrı yaptı.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilciliğinin (EuroNews)’den aktardığı haberine göre, Fransız savcılığından yapılan açıklamada Ukrayna’da Fransız vatandaşlarına yönelik muhtemel “savaş suçları” işlendiği gerekçesiyle üç soruşturma açıldığı duyuruldu.

Ulusal Terörle Mücadele Savcılığından (PNAT) yapılan basın açıklamasında, Ukrayna’nın Mariupol kentinde 25 Şubat-16 Mart, Gostomel’de 1-12 Mart ve Çernihiv’de 24 Şubat’tan bu yana Fransız vatandaşlarına karşı işlenen çok sayıda muhtemel savaş suçuna ilişkin üç yeni soruşturma açıldığı belirtildi.

Açıklamada, işlenen suçların zihinsel bütünlüğe kasıtlı saldırı, çatışmada yer almayan sivillerin kasti hedef alınması, sivillerin zaruri materyallerden kasti mahrum bırakılması gibi unsurlar içerdiği için “savaş suçu” olarak nitelendirildiği ifade edildi.

Soruşturmaları, İnsanlığa Karşı Suçlar ve Nefret Suçlarıyla Mücadele Merkez Ofisi yürütecek.

PNAT, Fransız-İrlandalı gazeteci Pierre Zakrzewski’nin 14 Mart’ta Ukrayna’da öldürülmesinin ardından 16 Mart’ta bir “savaş suçu” soruşturması açmıştı.

İsveç devrede

Öte yandan Ukrayna’daki savaş suçlarıyla ilgili bir ön soruşturma duyurusu da İsveç’ten geldi.

Savcılık makamı soruşturmanın amacının, İsveç mahkemelerinde veya uluslararası mahkemelerde kullanılabilecek kanıtları mümkün olan en kısa sürede toplamak ve güvence altına almak olduğunu belirtti. Ukrayna’da sivillere yönelik şiddete tanık olan mağdurları ve herkesi yetkililerle iletişime geçmeye çağırdı.

“Ukrayna’daki durumla ilgili mevcut bilgilere dayanarak, ciddi savaş suçlarının işlendiğine inanmak için nedenler var” açıklamasında bulunan İsveç Savcılık Makamı, henüz bir şüpheli tespit edilmediğini bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, pazartesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i savaş suçu işlemekle suçladı ve yargılanması çağrısında bulundu.

Kremlin ise Batı’nın savaş suçu iddialarının “canavarca bir sahtekarlık” olduğunu ileri sürdü.

Ek kaynaklar *AA

[TÜHA Haber Ajansı, 06 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.