enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:13 Şubatın ilk haftası hava nasıl olacak?
00:11 İran Dışişleri Bakanı ​​​​​​​Arakçi: Ülkesinin ABD ile nükleer müzakereye hazır olduğunu daha önce de bildirdiğini açıkladı…
00:08 TRT ortak yapımı sessiz fedakarlığın gölgesinde bir kadın hikayesi: “Kanto”filmi, 6 Şubat’ta beyazperdede
00:07 Yeşilay Şile Şube Başkanı Şengül: Bağımlılıkla Mücadelede Toplumsal Sorumluluk Şart…
00:07 Bakan Fidan: ABD ve İran’ı müzakere masasına çağırıyoruz
00:06 Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti Ordu İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu…
00:06 “Ankara 28 yıldır plansız, ranta dayalı büyüyor!”
00:05 İletişim Başkanı Duran: “Ülkemizi geleceğe taşımaya kararlılıkla devam edeceğiz”
00:05 Basın İlan Kurumu ile Kredi Garanti Fonu arasında iş birliği protokolü imzalandı…
00:03 379 FETÖ iltisaklı sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülke hayrına yaptığımız her işin önüne takoz koymaya çalıştılar
00:02 Belçika’daki dev Audi fabrikası kapandı…
00:01 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’dan (PFDK) haberler…
00:01 Suriye devlet televizyonu: Şam yönetimi ile terör örgütü YPG arasında, yeni bir mutabakata varıldığını duyurdu
00:00 Yargıtay Başkanlığı’nca, deprem temalı ceza ve hukuk çalıştayları İzmir’de düzenlenecek
21:24 Son dakika gelişmesi… Fatih Ürek’ten acı haber geldi: Fatih Ürek 59 yaşında hayatını kaybetti.
13:12 Küresel Gazeteciler Konseyi’nden (KGK) Londra’da diplomasi turu 
11:26 İletişim Başkanı Duran, “Bağımlılık konusunda medya kuruluşlarına, habercilere, dizi ve film yapımcılarına ciddi sorumluluklar düşüyor”
10:53 MSB kaynakları: TSK’nın Barış Pınarı’ndaki bölgelerden çekildiği yönündeki haberler doğru değil
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ata yurdumuz Orta Asya’nın refahına gerekli katkıyı yapmada kararlıyız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fransa ABD Büyükelçisini Geri Çağırdı

Fransa ABD Büyükelçisini Geri Çağırdı
18.09.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Fransa, Avustralya’nın Fransız tasarımı nükleer denizaltı satın almak için 40 milyar dolarlık bir anlaşmayı feshederek ABD ve İngiltere ile ortaklığa gitmesi üzerine harekete geçti. Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ABD ve Avustralya’daki büyükelçilerini istişareler için geri çağırdı. Le Drian yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un aldığı bu nadir kararın, olayın ciddiyetinden kaynaklandığını söyledi.

Advertisement

(TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, bir Beyaz Saray yetkilisi, Fransa’nın Washington büyükelçisini geri çağırma kararından üzüntü duyduklarını ve önümüzdeki günlerde iki ülke arasındaki farklılıkları çözmek için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison bugün, Fransa Cumhurbaşkanı ile Haziran ayında yaptığı görüşmelerde Avustralya’nın bir Fransız şirketiyle 2016’da yaptığı denizaltı anlaşmasını iptal etme olasılığını gündeme getirdiğini söyleyerek, Fransızlar’ın önceden uyarılmadıkları şeklindeki eleştirilerini reddetti.

Avustralya, Fransız Donanma Grubu ile bir konvansiyonel denizaltı filosu inşa etmek için yapılan 40 milyar dolarlık anlaşmayı iptal edeceğini ve bunun yerine üçlü bir güvenlik ortaklığına imza attığı ABD ve İngiltere’nin teknolojisiyle en az sekiz nükleer denizaltı inşa edeceğini açıklamıştı.

Le Drian kararı “sırttan bıçaklama” olarak nitelendirdi.

Morrison, Avustralya-Fransa ilişkilerine verilen zararı kabul etti, ancak Haziran ayında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a Avustralya’nın anlaşma hakkındaki düşüncesini gözden geçirdiğini söylediğini yineledi.

Morrison, Avustralya’nın 5aa radyosuna verdiği demeçte, “Konvansiyonel denizaltıların karşı karşıya olduğumuz yeni stratejik ortamla başa çıkma yetenekleriyle ilgili çok önemli endişelerimiz hakkında Paris’te uzun bir akşam yemeği yedik. Endişelerimizi çok net bir şekilde belirttim. Avustralya’nın ulusal çıkarları için karar vermemiz gereken bir konu olduğunu açıkça belirttim” dedi.

ABD ve müttefikleri, Çin’in artan nüfuzuna karşı Asya ve Pasifik’te destek ararken, Avustralya ile Fransa ilişkileri gerildi.

Perşembe günü Hint-Pasifik stratejisini yayınlayan ve Tayvan ile bir ticaret anlaşması planıyla deniz yollarını açık tutmak için daha fazla gemi konuşlandırma sözü veren Fransa, Avrupa Birliği başkanlığını devralmak üzere.

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.