enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:03 Narkotikte “Avcı” dönemi: Yapay zeka destekli ilk operasyonda 305 gözaltı
10:44 Ticaret Bakanlığı’ndan , gümrük idarelerinde işlem gören teminatlara ilişkin bilgiler ve işlem süreçleri
00:47 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, parlamentoya görüşmeler hakkında bilgi verdi…
00:43 MKE ürünlerine Suudi Arabistan yolu görünüyor
00:41 Ankara Keçiören Belediye Başkanı’ndan Özgür Özel hakkında suç duyurusu
00:31 Türkiye, Mısır, Katar ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu 8 ülkeden, katil İsrail’e sert kınama
00:19 Epstein Mossad ajanı mıydı? Yeni belgeler soru işaretleri oluşturuyor
00:18 Trump, uluslararası liderleri Barış Konseyi’nin ilk toplantısına davet etti
00:17 Bakan Yumaklı: 11 ilde tarımsal altyapıya 67 milyar liralık yatırım yaptık
00:16 Türk zırhlıları Almanya’da
00:12 BTP Lideri Hüseyin Baş, “Milli Ekonomi Modeli insanlık için en büyük şanstır”
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Mihalgazi Belediye Başkanı Akgün’e destek
00:01 Devlet Bahçeli: Terörsüz Türkiye hedefi milli dayanışmayla hayat bulacaktır
17:15 Bir Terk Etme Hikayesi
11:19 DEM Partili Gergerlioğlu’nun oğlundan Sabiha Gökçen için küstahça bir paylaşım
11:00 Bir Geri Gidiş: Savunma Bakanlığı’ndan Savaş Bakanlığı’na
10:27 Kayseri Valisi Gökmen Çiçek,Kocaeli’den Gelen Spor Basınını Ağırladı
06:39 (TİM) Başkanı GÜLTEPE, “2026 yılına mal ve hizmet olmak üzere toplam 410 milyar dolarlık ihracat hedefiyle başladık”
00:57 Analiz: Türkiye-Mısır Yakınlaşmasının Stratejik Anlamı
00:52 Avrupa Haberleri: AB’den Rusya’ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol taşımacılığı hedefte
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Dışişleri Uzmanı Mika Aaltola: Türkiye “çıkmazı çözmeli”

Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Dışişleri Uzmanı Mika Aaltola: Türkiye “çıkmazı çözmeli”
23.06.2022
A+
A-

HELSİNKİ – TÜHA HABER / Türkiye, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik müzakerelerine başlayabilmesi için yerine getirilmesi gereken bir talep listesi yayınladı.

[Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Mika Aaltola]

Finlandiya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Mika Aaltola , Yle’ye verdiği demeçte , Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma teklifleri, Türkiye her iki İskandinav ülkesinin de ittifaka katılmasına itiraz etmemiş olsaydı rekor bir hızla müzakere edilip kabul edilecekti.

Aaltola Pazartesi akşamı Yle’nin A-Studio güncel olaylar programına verdiği demeçte, “Şimdi kimin müzakere etmesi gerektiği ve gerçekte neyin tehlikede olduğu konusunda bazı gölge boksları yapılıyor. Türkiye kendi algılanan süper güç statüsünün kabul edilmesini ve tanınmasını istiyor.”

Bakan, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in üyelik müzakerelerini engelleyerek kendi taleplerine dikkat çekmek istediğini de sözlerine ekledi.

TRT_Francais_680*100 banner

Aaltola, “Türkiye’nin bundan nihai olarak ne çıkaracağını asla bilemeyiz, ancak bir kilit ilkenin, yani açık kapı politikasının kalması NATO’nun çıkarınadır. Bu olmazsa, çok şey tehlikededir.” dedi.

Ayrıca, ABD’nin şu anda jeopolitik manevra açısından sınıra kadar gerildiğini kaydetti.

Aaltola, “Helsinki’de bizler ABD’nin her zaman işlerle ilgileneceğini hayal ederken, onların ilgilenmesi gereken başka meseleler olabilir. Şimdi Türkiye ile müzakere etmeye ve Türkiye’nin yarattığı açmazı nasıl çözeceğini görmeye değer.” dedi.

Kristi Raik - ICDS

[Kristi Raik]

Estonya Dış Politika Enstitüsü Direktörü Kristi Raik , Yle’ye Türkiye’nin mevcut durumdan en iyi şekilde yararlanmak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Raik, “Türkiye’nin eninde sonunda Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasını engellemesi olası görülmemektedir. Bu çok zor bir karar olur ve NATO’nun güvenilirliği üzerinde büyük etkileri olur. Türkiye’nin bunu yapmak istemesi olası değildir.” dedi.

Kasaba Doktoru_680*100 banner

Bu arada Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö , Finlandiya’nın Türkiye’nin terörle ilgili endişelerini çok ciddiye almakla birlikte, Finlandiya’nın tek başına Türkiye’nin endişelerini gideremeyeceğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg , Finlandiya’ya yaptığı son ziyarette Türkiye’nin güvenlik kaygılarının samimi olduğunu belirterek, Türkiye’nin NATO ittifakında oynayacağı önemli bir role sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.