enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:29 1 Ocak’ta İstanbul’dan dünyaya “Gazze” mesajı verilecek
00:59 KGK: Basın özgürlüğü; sorumsuzluk, ahlaki çöküş ve kamuoyunu yanıltma özgürlüğü değildir
00:51 Mahkeme Afşin-Elbistan’daki Termik Santralın Emisyon Verilerinin Açıklanmasını Hükmetti
00:43 ABD ve İngiltere’de sağ çizgide yayın yapan üç gazete, İsrail eleştirisi yazara bedel ödetti…
00:33 Soğuğa yazılan destan: Sarıkamış Harekatı
00:31 Gazze’de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına neden geçilemiyor?
00:29 Mehmet Uçum: 27 Şubat çağrısı bağlayıcıdır ve o çerçevenin dışına çıkılmamalıdır
00:26 Büyükşehir, en güzel şarkılarla 2025’i uğurladı..
00:26 Cezaevindeki 4 bin 200 PKK-KCK’lı için kademeli düzenleme: Suça karışmamış 950-1.050 PKK’lı eve dönüş yolunda mı?
00:25 Petrol Ofisi Grubu’nun İstanbul Havalimanı güzergâhındaki istasyonu hizmete açıldı
00:16 Dışişleri Bakanı Fidan, “SDG belli faaliyetlerini İsrail ile koordinasyon içinde yürütüyor”
00:13 ‘İş Operasyonları’ kategorisinde 2025 Hackett İnovasyon Ödülleri
00:11 Terör örgütü katil İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde saldırılar gece-gündüz devam ediyor…
00:09 Türkiye’nin İlk ve Tek Uluslararası Mücevher Fuarı’na Ziyaretçi Kayıtları Başladı…
00:02 Zayıflama iğnelerini bırakanlar neler yaşıyor?
00:02 Hollanda’da koalisyon krizi olur ve dışarıdan bir başbakan aranırsa, aranan kesinlikle Günay Uslu olur…
00:01 MİT’ten yurt dışında DEAŞ operasyonu: İntihar eylemcisi yakalandı
00:01 CHP Jön Türk, Meşrutiyet, Milli Mücadele Birikiminin Sahibi mi Hasmı mı? -II-
11:26 Petrolde Venezuela gerilimi: Arz endişesi fiyatları yükseltti
00:48 Trump’ın Ukrayna ’Barış’ Planı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FETÖ’cü yaverlerin iade isteği

FETÖ’cü yaverlerin iade isteği
18.07.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra FETÖ üyesi olmak suçlamasıyla tutuklanan Cumhurbaşkanlığı yaverlerinin göreve iadesiyle ilgili nihai kararlar belli oldu. Olağanüstü Hal Komisyonu, darbe gecesi Cumhurbaşkanı’nın yerini tespit etmeye çalışan başyaver Ali Yazıcı dahil 4 ismin başvurusunu reddetti.

15 Temmuz hain darbe teşebbüsü gecesi kimi Cumhurbaşkanı’na suikast timine bilgi sızdırdı, kimi Başbakan’ın yerini tespit etmeye çalıştı, kimi de o gece sıkıyönetim komutanı olarak atandı. Hepsi de yıllarca devletin en üst kademesinin yakınına sinsice yerleştirildi…

15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından kamudan ihraç edilen Cumhurbaşkanlığı eski başyaverleri, göreve iade isteğiyle OHALkomisyonuna başvurdu. Komisyon yaptığı inceleme ve değerlendirme neticesinde eski askerlerin FETÖ ile irtibatını ve darbe girişimindeki eylemlerini tespit ederek başvurularını reddetti.

Darbe teşebbüsü gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerini suikast timine söyleyen eski Kurmay Albay Başyaver Ali Yazıcı da komisyona başvuranlardan. Komisyon, Yazıcı hakkında ret kararı verdi.

Erdoğan’a suikast planladı

Karara göre Yazıcı, 15 Temmuz öncesi darbeye iştirak eden askerler ile toplantılar düzenledi. Kendisine bağlı askerleri darbeci askerlerin emrine verdiğini belirtti.

Ayrıca Cumhurbaşkanı’nın yerinin tespiti için yaverlere talimat verdi. Suikast timini yönlendirerek suikast suçunun planlama ve organizasyonunda yer aldığı ifade edildi.

Komisyon kararında Yazıcı’nın Yurtta Sulh Konseyi içinde yer aldığı ve darbeye teşebbüs eylemlerine fiilen iştirak ettiği vurgulandı. Eski başyaver Yazıcı, yargılandığı darbe davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Darbe bildirisi hazırladı

Eski Yarbay Mete Semercioğlu, 15 Temmuz’da Kara Yaver olarak görev yapıyordu. FETÖ dahil hiçbir terör örgütüyle irtibatı olmadığını öne sürerek kamu görevine iadesini talep etti.

15 Temmuz’da Semercioğlu’nun Ali Yazıcı tarafından Ankara’daki işleri takip etmesi için görevlendirildiği öğrenildi. Semercioğlu’nun Cumhurbaşkanı ve o dönem Başbakan olan Binali Yıldırım’a suikast için görüşmeler yaparak yerlerini öğrenmeye çalıştığı belirtildi.

Komisyon ayrıca, darbe teşebbüsü gecesi Başyaverlik Binası’na gelip kapıların açılması emrini veren eski yaverin, darbeciler ile birlikte hareket ettiğini tespit etti.

Semercioğlu’nun aynı zamanda TRT ‘de okutulan darbe bildirisini hazırlayan ekipte olduğu da iddia ediliyordu.

FETÖ’cü yaver Furkan Özdaban

OHAL Komisyonundan ret kararı alanlar arasında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün son, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk başyaveri olan eski Kurmay Albay Bekir Furkan Özdaban da yer aldı.

Ret kararında Özdaban’ın Cumhurbaşkanlığı Başyaverliğine seçilmesinde örgüt elebaşının aktif rol oynadığına dair tanık beyanına yer verildi. Eski başyaverin örgütün askeri mahrem hizmetler sınıfı içerisinde görev aldığı da vurgulandı.

Furkan Özdaban’ın Cumhurbaşkanı Başyaveri olduğu tarihten 10 gün sonra FETÖ mensupları tarafından verilen operasyonel GSM hattı kullanmaya başladığı belirtildi. Ve bu hat üzerinden örgütün sözde yöneticileriyle iletişime geçtiği belirtildi.

FETÖ’cü yaver Güneşer

Özdaban silahlı terör örgütü üyeliğinden hapis cezasına çarptırılmıştı. Ve son olarak Abdullah Gül’ün eski başyaveri İsmail Güneşer…

Güneşer 2008-2012 yılları arasında Gül’ün başyaverliğini yaptı. 15 Temmuz darbe teşebbüsü gecesi darbecilerin hazırladığı sözde atama listesinde Düzce-Bolu Sıkıyönetim Komutanı sıfatıyla yer alıyordu.

İsmail Güneşer hakkında verilen ret kararında, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçundan hapis cezası ile cezalandırıldığı hatırlatıldı.

Güneşer darbe teşebbüsü gecesi Hahhari Şemdinli’de bulunan eski Bolu 2. Komando Tugay Komutanı olarak görev yapıyordu. Bolu’daki komutanları arayarak, sıkıyönetim direktifine uyulmasını ve vali ve belediye başkanlarının görevden alınması talimatını vermişti.

Güneşer’in Şemdinli’den Van’a oradan da Bolu’ya ulaşmaya çalıştığı ancak yapılan engelleme neticesinde görev yerine geri döndüğü anlaşılmıştı.

Komisyon 125 binden fazla başvuruyu inceledi

Tüm başvurucular hakkında gerekçeli karar veren OHAL Komisyonu verdiği ret kararlarında eski askerlerin FETÖ/PDY terör örgütüyle olan bağını detaylı olarak ortaya koydu.

2017 yılında çıkarılan KHK kapsamında çalışmaya başlayan OHAL Komisyonu’nda 70’i hakim, savcı ve müfettiş sıfatıyla raportör olmak üzere 220 personel görev alıyor.

Komisyona şimdiye kadar yapılan başvuru sayısı 127 bini geçti. Başvuruların yüzde 98’inin incelemesi tamamlandı.

Komisyonda alınan kararlar neticesinde başvuru yapan yaklaşık 17 binden fazla kişinin göreve iadesi kabul edilirken, yaklaşık 108 bin başvuru reddedildi. Ayrıca vakıf, öğrenci yurdu, televizyon kanalı gibi 63 kuruluşun yeniden açılmasına karar verildi.

Resim

Haber: Murat Can Öztürk 

[TÜHA Haber Ajansı, 18 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.