enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
21:57 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
21:36 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
17:56 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
17:29 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
07:56 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
07:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
07:49 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi…
07:38 Cumhuriyetin 102. Yılında: Şahi’den KAAN’a Uzanan YolFatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
07:35 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
07:22 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
07:22 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
07:17 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
07:00 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
00:26 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:14 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
07:56 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
07:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
07:24 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

FDP’nin Taahhütleri ve Almanya’da Koalisyonun Geleceği

FDP’nin Taahhütleri ve Almanya’da Koalisyonun Geleceği
12.01.2024
A+
A-

Reklam

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Zeki Talustan Gülten, Almanya’nın Hür Demokratik Parti (FDP) üyelerinin, Şansölye Olaf Scholz’un üçlü koalisyonunda kalıp kalmamaya karar vermek için yapılan ve bağlayıcı olmayan bir üye oylamasının gerçekleştirdiğini açıkladı. 

TÜHA / TÜRKUAZ Europe  İnternational News Agency

Zeki Talustan GÜLTEN,ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi(ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Zeki Talustan Gülten, TÜHA Haber’e yaptığı açıklamada, “Düşük vergi politikalarına ve istihdam olanaklarına odaklanan FDP üyeleri, Scholz’un sosyal demokratları ve Yeşiller’i içeren hükümetinde yer almaktan rahatsızlık duymaktaydı. Bu da koalisyonun kalan iki yıl süresince devam etmeyeceği spekülasyonlarına yol açmıştır” dedi.[i]

Zeki Talustan Gülten, FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai’n, 1 Ocak 2023 tarihinde yapılan oylama sonucunda, katılımcıların yüzde 52’sinin kalma lehinde oy kullandığını belirterek, bu sonucun partinin hükümete devam etmek istediğini açıkça gösterdiğini söylediğini ve Halihazırda Parti Lideri Christian Lindner’in koalisyonun Maliye Bakanı olarak görev yaptığını ifade ettiğini aktardı.[ii]

Partinin 76,000 üyesinden sadece 26,000’inin oylamaya katıldığını hatırlatan Gülten, Ukrayna’daki savaşın, Avrupa’nın endüstriyel gücü üzerinde görülmemiş maliyetler getirdiğini ve hızlandırılmış bir enerji geçişine ihtiyaç duyulan bir dönemde FDP’nin mali olarak muhafazakâr çözümleri sunmakta zorlandığının görüldüğüne dikkat çekti.[iii]

“Koalisyondaki hiçbir parti, muhalefetin talep ettiği erken seçim fikrine ilgi duymamaktadır” diyen (ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Zeki Talustan Gülten, “Ekonomik olarak zor zamanlardan geçildiğini kabul eden Scholz, ülkenin bu sıkıntılı dönemi atlatma gücüne sahip olduğunu belirtmiştir” dedi:[iv]

Çok sayıda insan memnun değil ve ben bunu ciddiye alıyorum. Ancak aynı zamanda Almanya olarak bunun üstesinden geleceğiz. Enflasyon düşük, ücretler artıyor ve kış gaz depoları sonuna kadar dolu. Biz zorluklara rağmen iyi bir durumdayız.

Anket sonuçlarına göre, FDP üyelerinin yüzde 52’sinin koalisyon içinde kalmayı tercih ettiğini söyleyen Zeki Talustan Gülten, bunun, partinin devam eden hükümet içindeki taahhütlerini yerine getirme hayretini yansıttığını dile getirdi.

Gülten, “Burada dikkat çeken bir husus, katılımın düşük olmasıdır. Partinin 76,000 üyesinden sadece 26,000’i oy kullanmıştır. Bu da FDP içindeki bazı çekişmeler ve düşük katılım gibi durumların parti içi demokratik süreçlerin sağlıklı bir şekilde işlemesini zorlaştırdığını göstermektedir” dedi.

Parti lideri Christian Lindner’in Christian LindnerMaliye Bakanı olarak görev yapmasının, FDP’nin ekonomi politikaları ve bütçe konusunda etkili bir rol oynadığının işareti olduğunu belirten Zeki Talustan Gülten, ancak, ekonomik zorluklar ve özellikle Ukrayna’daki savaşın, Rus gazının kaybı ve enerji geçişinin getirdiği mali yüklerin, FDP’nin geleneksel olarak savunduğu mali politikaların sürdürülmesini zorlaştırdığını ve bu durumun, parti içindeki bazı üyelerin hükümetteki rolüne karşı çıkmasına neden olmuş olabileceğini ifade etti.

(ANKASAM) Asya-Pasifik Araştırma Asistanı Zeki Talustan Gülten, Koalisyonun devam etme kararının, Almanya’nın ulusal ve uluslararası zorluklarla başa çıkma kapasitesine yönelik bir güven ifadesi olarak değerlendirilebileceğini hatırlatarak, Scholz’un vurguladığı gibi, ekonomik göstergelerin bazılarının olumlu olduğunu, ancak memnuniyetsizliklerin de farkında olduklarını belirtmek, hükümetin halka yönelik duyarlılığını gösterdiğinin altını çizdi.

Zeki Talustan Gülten, sonuç olarak bu gelişmelerin, Alman siyasetinin dinamiklerini yansıttığını ve hükümetin koalisyon içindeki dengeyi sürdürme çabalarını gösterdiğini kaydetti.


[i] “German Liberals Narrowly Vote to Stay in Scholz’s Fractious Coalition”, Reuters, https://www.reuters.com/world/europe/german-liberals-vote-stay-scholzs-fractious-coalition-dpa-2024-01-01/, (Erişim Tarihi: 03.01.2023).

[ii] Aynı yer.

[iii] Aynı yer.

[iv] Aynı yer.

Zeki Talustan Gülten, 2021 yılında Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden “Amerikan Dış Politikası” başlıklı bitirme teziyle ve 2023 yılında da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Dış Ticaret bölümünden mezun olmuştur. Halihazırda Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda Tezli Yüksek Lisans öğrenimine devam eden Gülten, lisans eğitimi esnasında Erasmus+ programı çerçevesinde Lodz Üniversitesi Uluslararası ve Politik Çalışmalar Fakültesi’nde bir dönem boyunca öğrenci olarak bulunmuştur. ANKASAM’da Asya-Pasifik Araştırma Asistanı olarak çalışan Gülten’in başlıca ilgi alanları; Amerikan Dış Politikası, Asya-Pasifik ve Uluslararası Hukuk’tur. Gülten, iyi derecede İngilizce bilmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.