enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
00:22 İran Cumhurbaşkanı, ABD ile müzakereye şartlı olarak hazır olduğunu açıkladı
00:21 ABD Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İranlı yetkililerle bu haftanın sonuna doğru bir araya gelecek
00:18 Şarku’l Avsat’a konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri bölgesel barış ve istikrar için stratejik öneme sahip
00:17 Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:17 Avrupa Haberleri: Avrupa Sayıştayı: ‘Kritik hammaddelerde AB’nin Çin’e olan bağımlılığı sürüyor’
00:16 Gümrük Muhafaza’dan sınır ötesi kaçakçılığa darbe
00:11 NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna Parlamentosu’nda yaptığı konuştu
00:10 ‘Bakım Sigortasının Önemi ve Gerekliliği!
00:08 DMM’den “Türkiye’de binlerce çocuğun kaybolduğu” iddialarına yalanlama
00:06 İsrail’in İstihbarat İçin Kullandığı Epstein Tuzağına Kimler Düşmemiş ki!
00:01 Eski Libya lideri Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam evinde uğradığı saldırıda öldürüldü
00:01 Sapanca Gölü’ne 3 milyon 240 bin metreküplük alternatif kaynak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Eski İspanyol Kralı Juan Carlos’un mali işlerine ilişkin bütün suçlamalar düşürüldü

Eski İspanyol Kralı Juan Carlos’un mali işlerine ilişkin bütün suçlamalar düşürüldü
04.03.2022
A+
A-

MADRİD – TÜHA HABER / Eski İspanya Kralı Juan Carlos’un mali işleriyle ilgili yürütülmekte olan bütün suçlamalar düşürüldü. Bu kararın Birleşik Arap Emirlikleri’nde sürgünde olan Juan Carlos’un ülkesine geri dönüş yolunu açması bekleniyor.

Savcılıktan yapılan açıklamada “soruşturmada Kral Juan Carlos’un aleyhine bir cezai kovuşturmaya yer olmadığı kanaatine varıldığı” ifade edildi. Soruşturmaların üçünün de “kanıt yetersizliği, zaman aşımı, dokunulmazlık ve son yıllarda yaptığı vergi borcu ödemeleri” gibi sebeplerle düşürüldüğü belirtildi.

Juan Carlos’un avukatları da kararı doğrulayarak “Davaların hiçbirinde Kral Juan Carlos’a atfedilebilecek bir suç ya da cezai kovuşturma gerektirecek bir davranış bulunmadığını” bildirdi

İspanyol diktatör Francisco Franco’nun 1975’te ölümünün ardından ülkenin demokrasiye geçiş döneminde önemli rol üstlenen eski kral, mali işleriyle ilgili olarak üç ayrı soruşturmanın hedefi olmuştu.

Art arda gelen yolsuzluk iddiaları ve mali skandallar İspanyol monarşisinin itibarını zedeledi

İspanyol polisler, bir İspanyol firmasının aldığı Suudi Arabistan’daki yüksek hızlı tren projesiyle bağlantılı olası yasadışı komisyonlarla ilgili olarak 2011 yılında soruşturma başlatmıştı. 65 milyon euroluk şüpheli ödemenin 2008 yılında bir İsviçre bankasında Juan Carlos’un erişebildiği hesaba Suudi Arabistan Kralı Abdullah tarafından yatırıldığı iddia edilmişti.

Savcılık bahse konu ödemeye ilişkin doğrudan ya da dolaylı bir bağlantı dahi tespit edilemediğini bildirdi.

İsviçreli savcılar ayrıca aynı konuda 2018 yılında bir dava açmış ancak delil yetersizliğinden düşürmüştü.

2020 yılı sonunda İspanyol savcılar, kral adına kayıtlı olmayan ancak kendine ait olduğu sanılan kredi kartlarının bağlı bulunduğu hesapları olası bir kara para aklama suçuyla bağlantılı olarak incelemeye aldıklarını açıklamıştı.

Söz konusu suçların kralın 2014’te tahttan çekilmesi üzerine dokunulmazlığının kaldırılması sonrasında işlendiği düşünülüyor. O dönemlerdeki bir başka soruşturmada da vergi cennetlerindeki hesaplarıyla ilgili iddialar ortaya atılmıştı.

Juan Carlos hiç hüküm giymemiş olsa da, art arda gelen yolsuzluk iddiaları ve mali skandallar nedeniyle İspanyol kraliyet ailesinin itibarını zedeledi. Juan Carlos’un yerine tahta geçen Kral Felipe, yaşanan güven ve imaj kaybı nedeniyle arasına mesafe koyduğu babasına devlet bütçesinden verilen yıllık 200 bin euroya varan maaşı kesmişti. Juan Carlos daha sonra İspanya’yı terkederek Birleşik Arap Emirlik’lerine yerleşmişti.

Tuba Nur TÜRKELİ, Avrupa Temsilcisi

[TÜHA Haber Ajansı, 04 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.