enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:58 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Amasya’da ziyaretlerde bulundu
00:50 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:44 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 18 Aralık Perşembe günü yapacak…
00:36 Önlem alınmazsa kanser kaynaklı ölümler 2050’ye kadar iki katına çıkacak
00:34 UNESCO Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerindeki unsur sayısını 32’ye, çokuluslu dosya sayısı ise 14’e yükseldi.
00:33 Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar’dan rektörlere müfredat ve AKTS mesajı…
00:28 Hollanda Türkleri babaları İsmail GÜNGÖR’ü kaybetti!…
00:20 Başkan Bulut: “Kocaeli, sanayicimizin emeği- tüccarımızın cesaretiyle ülkemiz ekonomisine güç katıyor…”
00:14 Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuru için son hafta
00:13 2026 Özel sektör zam beklentileri-Türkiye ortalaması nereye oturur?
00:12 Zeyrek’in kalbinde yer alan ve yıllarca atıl kalan Haliliye Medresesi…
00:05 (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
11:43 Asgari Ücret Sadece Bir Ücret Değildir…
00:57 TRT Radyolarından Aile Yılı’na özel radyo oyunu: Aile Bağları
00:44 MHP 120 sayfalık “Terörsüz Türkiye” raporunu Meclis Başkanlığı’na sundu.
00:43 Doğu Kudüs’ten Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri!…
00:35 Çocukların okuma alışkanlıkları değişti, dikkat süreleri azaldı…
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş dünyamızın desteğini beklediğimiz meselelerden bir diğeri, terörsüz Türkiye sürecimizdir”
00:21 Erdoğan: Asgari ücret için TİSK’in elini taşın altına koymasını bekliyorum
00:18 Dışişleri Bakanı Fidan, “Suriye’de bölgesel sahiplenme prensibiyle hareket ediyoruz”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Esila Ayık’ın avukatı: ‘Ceza alsa bile yatarı yok, tüm sağlık sorunlarına rağmen tutuklu’…

Esila Ayık’ın avukatı: ‘Ceza alsa bile yatarı yok, tüm sağlık sorunlarına rağmen tutuklu’…
10.05.2025
A+
A-

İstanbul’da katıldığı bir protesto esnasında elinde tuttuğu ‘Diktatör Erdoğan’ dövizi sebebiyle tutuklanan ve pek çok hastalığı bulunan üniversite öğrencisi Esila Ayık’ın avukatı Göksun Canberk Uluğ, Euronews Türkçe’ye konuştu.

* Detayı haberimizde!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

Emre Başaran | Yazar | Kriter Dergi

Gazeteci* Emre BAŞARAN, EuroNews

İSTANBUL, 10 MAYIS 2025  – Gazeteci Emre BAŞARAN’ın haberine göre,  Esila Ayık, bir üniversite öğrencisi. Belçika’da fotoğrafçılık tahsiline devam ederken, iki buçuk yıldır gelmediği ülkesine bir ziyaret gerçekleştirdi ve bu ziyaret, muhalefetin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne yollanmasının ardından patlak veren protestolara denk geldi.

Kadıköy’de katıldığı bir protestoda elindeki dövizle fotoğrafı çekildikten sonra bulunduğu eve düzenlenen polis operasyonu sonucunda tutuklanan Ayık, 9 Nisan’dan beri Bakırköy Kadın Cezaevi’nde kalıyor.

Perşembe günü, Ayık’ın tutukluluğuna dair ilk karar açıklandı ve öğrencinin tutukluluğuna devam kararı verildi. Buna mukabil, Ayık’ın pek çok rahatsızlığı bulunuyor ve cezaevinde kalması sağlık riski teşkil ediyor.

Euronews Türkçe, Esila Ayık’ın avukatına ulaştı. Avukat Göksun Canberk Uluğ, Ayık’ın üstüne atılı suçun yatarı olmadığını vurguluyor, bilhassa sağlık sorunları sebebiyle bir an önce cezaevinden salıverilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Diktatör Erdoğan' dövizi taşıyan 3 öğrenciye tutuklama! | Haberler > GÜNDEMÖncelikle Esila Hanım’ın hikayesini anlatır mısınız?

Esila, Belçika’da fotoğrafçılık okuyor. Türkiye’de iki senedir gelmiyordu. Türkiye’ye geliyor, bir süre sonra tutuklu gençlerle dayanışma konserine gidiyor, fotoğrafçılık okuduğu için, fotoğraf çekmek için.

Sonra o “Diktatör Erdoğan” pankartıyla bir hatıra fotoğrafı çekiliyor. Bununla fotoğraf çekilirken o sırada, bir sivil polis gelmiş. Fotoğrafını çekmiş Esila’nın. Oradan tespit etmişler, polis evine gitmiş. Arkadaşında kalıyordu o gece. Abisi arıyor Esila’yı, polislerle görüşüyor Esila. Polis diyor ki “İfadeni alıp bırakacağız. Zaten yurt dışında okuyormuşsun, yakalama kararı çıkarsa daha kötü olur” vesaire diyorlar. Biraz böyle korkutuyorlar. O da evin konumunu atıyor abisine. Abisi de polislere atıyor.

Direkt pijaması ile gözaltına alıyorlar. Bir gün Vatan Emniyet’te kalıyor. Ertesi akşam adliyeye sevk ediyorlar. Sonra tutuklayıp Bakırköy Kadın Cezaevi’ne yolluyorlar.

Mahir Polat’ın da Esila Hanım gibi sağlık sorunları oldu ve ardından tahliye edildi. İstanbul Tabipler Odası’nın Esila Hanım’ın cezaevinde kalmaması gerektiğiyle ilgili bir görüşü de var. Esila Hanım neden hala içeride?

İki buçuk hafta önce biz zaten tutukluğa itiraz etmiştik. O dönem de sağlık durumu dikkate alınmadan reddedildi itirazımız. Şimdi de mahkemede biz dedik ki “İstanbul Tabip Odası’nın beyanı da var” dedik. Hakim de “okudum, gördüm” dedi. Ama yine de tutukluluğun devamına karar verildi.

Bunun haricinde siz tutukluluğun sona erdirilmesi, tutuksuz yargılama için başka ne belgeler sundunuz?

Esila’nın 2017-2022 arasını kapsayan, beş senelik bütün sağlık kayıtları, epikriz raporu, tahliller… Yaklaşık 133 sayfa tuttu. 2017-2022 arası sadece bu… Belçika’da doktora gidiyor bu rahatsızlıkları için. Belçika’daki doktorundan da rapor aldık. “Cezaevinde kalmaya elverişli değildir” yazıyordu Belçikalı doktorun İngilizce raporunda. Onu da sunduk. Ama onlar da çok dikkate alınmadı açıkçası.

Esila Hanım’a yöneltilen suçlama nedir? İddianamesi yazıldı mı?

Cumhurbaşkanı’na hakaret. İddianamesi yazılmadı daha. Cumhurbaşkanı’na hakaret dosyaları Adalet Bakanı’nın iznine tabi. Dosya hala bakanlıkta. Adalet Bakanlığı’nın izni daha çıkmadı yani.

 

Peki yürürlükteki kanunlarımıza göre, yani Türk Ceza Kanunu’na göre, şu an Esila Hanım’ın tutukluluğu kanuna aykırı anlamına mı geliyor bu?

Yani tabii ki. Çünkü şöyle, zaten bu suçtan ceza alsa bile yatarı yok. Kaldı ki zaten bu “diktatör” demenin suç olmadığına ilişkin kararlar da var. Ceza Genel Kurul kararı, Yargıtay kararı vesaire… Ama dediğimiz gibi çok dikkate alınmadı yani onlar.

Bu “ceza alsa bile yatarı yok” ifadesini İBB soruşturmasında adı geçen sayısız kişi için duyduk 19 Mart’tan beri. Peki, ceza alsa bile yatarı olmayan insanlar hangi gerekçeyle tutuklanabiliyor, kanunlarda bir açık mı var da bu insanlar, ceza alsa bile içeri girmemesi gereken kişiler tutuklu yargılanıyorlar?

Tutukluluk bir ceza yöntemine dönüşmüş durumda. Normalde tutukluluk bir tedbirdir. Kaçma şüphesi olursa, delilleri karartma şüphesi olursa, veya katalog suçlar… Onlarda tutukluluk kararı verilebiliyor. Ama normalde bu davalarda verilmemesi lazım. Yani zaten adli kontrol ile bırakabilirler. Kaçma şüphesi yok, delil zaten dosyada var. Bir tane delil var zaten. O da Esila’nın pankart tutarken çekilmiş fotoğrafı.

Bundan sonraki duruşma ne zaman olacak?

Açıkçası hiçbir fikrim yok bu konuda. Çünkü daha iddianame de hazırlanmadı. Duruşma tarihi de belli değil. Ben sağlık probleminden dolayı daha erken salınmasını öngörüyordum, ama salınmadı.

İBB soruşturmalarında serbest bırakılanların çoğu yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrolle salındı. Esila Hanım yurt dışında okuyor. Siz kendisinin de böyle bir durumla karşılaşacağını düşünüyor musunuz?

Evet, yurt dışı çıkış yasağı koyarlar. Bu sebeple okulu daha da aksayacak. Şimdiden aksadı da sayılır herhalde.

Tutukluluğu süresince Esila Hanım herhangi bir sağlık sorunu yaşadı mı?

23 Nisan günü deprem olduğunda bir fenalaşıp baygınlık geçirmişti. Zaten kalp rahatsızlığı da olduğu için fenalaştı, acile götürdüler. Acil serviste yapılan kan tahlil sonuçlarını biz dosyaya da koymuştuk hatta.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.