enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:55 Almanya: Kalifiye göçmenleri nasıl zorluklar bekliyor?
00:52 Kocaeli Ticaret Odası’dan: İşletmelerin Hibe ve Fonlara Erişimini kolaylaştırma
00:47 Türkçe düşünür, Türkçe rüya görürüz Türkçe yazar okuruz, ama, Türkçeyi bilmeyen okumuşlarız !!!
00:43 Hollanda’da Türkish Professional Network (Türk Profesyoneller Ağı) Dikkat Çekiyor: Direksiyonda yine kadınlar var!
00:42 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:21 Suriye Türkiye’de iç siyasi dengelere nasıl yansıyor?
00:20 İlklerin Adı: Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi
14:41 Türkiye’de 15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
00:11 Avrupa’da ABD’siz savunmanın formülü: Avrupai NATO
00:06 MİT ve Emniyet’ten “casusluk” operasyonu: 6 gözaltı
00:05 Türkiye’nin bölünmüş yol ağı 30 bin kilometreye ulaştı
00:04 Bakan Göktaş’tan İBB kreşindeki iddialara ilişkin açıklama
00:04 Irak’ta ABD’nin karşı çıktığı Nuri Maliki kimdir?
00:04 Akif Çağatay Kılıç: İran ekseninde gerilimin çözülmesi için çabalarımız devam edecek
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrası bildiri yayınlandı…
00:03 Tokat’ın Niksar ilçesinde araç muayenesinde kredi kartı komisyonu yasal bulunmadı
00:02 Terörsüz Türkiye ve Bölge Hedefinin Geleceği
00:02 Davos’ta geç gelen itiraf
00:01 “Gaziantep’in Genç Yıldızları Ödül Töreni”nden notlar!
00:01 İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Steve Witkoff ile temas kurmadığını söyledi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Enerjide oyunun kuralları yeniden yazılıyor”

“Enerjide oyunun kuralları yeniden yazılıyor”
30.05.2022
A+
A-

ANKARA – TÜHA HABER / TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, enerjide oyunun kurallarının yeniden yazıldığı bir dönemin yaşandığını söyledi.

Ziya Altunyaldız'dan Meclis'e kanun teklifi

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız 

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’na  değerlendirmelerde bulunan Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, fizikçi Albert Einstein’in, “Önce oyunun kurallarını çok iyi öğrenmelisin, sonra da çok iyi oynamalısın” dediğine işaret ederek, “O zaman önce oyunun kurallarını çok iyi öğreneceğiz ve bu oyunun yazanı olacağız” diye konuştu.

Altunyaldız, “Gerçekten paradoksal bir değişiklikle karşı karşıyayız. Enerji, büyüme ve kalkınma birbiriyle çok ilintili. Enerji talebi artışı büyümede yüzde 0,6 etki yaratıyor, diğer taraftan emisyon hacminin yüzde 70’i bu sektörden geliyor. Dünya 1,5 derece artışa kendini kilitlemiş ancak, küresel gelirin yüzde 90’ını gerçekleştiren devletlerin daha geçen yıl emisyon hacmini sıfırlayacağız demelerine rağmen emisyon hacmi rekor kırmış” dedi.

TRT_Francais_680*100 banner

Avrupa’nın, kömürden enerjiyi terk edeceğiz dediğini hatırlatan Ziya Altunyaldız, hemen yanı başımızda Rusya-Ukrayna savaşı çıkarken, ‘yeniden kömüre dönelim mi acaba’ konusunun gündeme geldiğini ve  oyunun kurallarının yeniden yazıldığı bir dönemin yaşandığına dikkat çekti.

“Biz de tüm sektörlerle birlikte iyi öğrenen olmak istiyoruz” diyen Altunyaldız, “Değişim ve dönüşümü çalışmalarımızın ana parametresi yapıyoruz. Madem yeşil dönüşüm var yenilenebilir enerjide daha çok ilerlemeye çalışıyoruz. Son dönemde önemli çalışmalar yaptık. Kamu yol açar, destek verir ama gerçekleştirecekler sizlersiniz. Dönüşümü doğru yönetmemiz gerekiyor” dedi.

Nükleer Santral ve Nükleer Enerji Nedir? Avantaj ve Dezavantajları - Elektrikde

Ziya Altunyaldız, Yeşil mutabakata göre karbon vergisinin 2026 yılında alınmaya başlayacağını hatırlatarak şunları söyledi:

“Yapılan hesaplamalara göre, bizim AB ile ticaretimizde yaklaşık 8-10 milyar dolarlık sınırda karbon vergisiyle muhatap olmamız söz konusu olabilir. Biz buna maruz kalmak istemiyoruz çünkü biz bu dönüşümü en önde gerçekleştiren ülkelerden biri olmak istiyoruz. Son üç yılda devreye alınan kurulu gücümüzün önemli bir kısmı yenilenebilir kaynaklardan geliyor. Nükleerde aşama kaydetmeye çalışıyoruz. Her haneyi elektrik santrali haline getirmeye çalışıyoruz. Geleceğin enerjide ana oyuncularından biri olarak, enerjide üretim-dağıtımla birlikte bir hub olma yolunda çalışıyoruz. Türkiye’nin olmadığı bir oyunda oyunun oynanamayacağının fark edildiğini görüyoruz.”  

Çevre suçu geliyor: Kirleten öder - YENİ ASYA

Altunyaldız, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nun düzenlediği raporda iki hususu öne çıkardığını ve ülkelere tavsiye kararına gittiğini belirterek, raporda “çevreyi kirletenler öder” kuralının getirilmesini tavsiye ettiklerini altını çizdi ve bunun nedenini şöyle açıkladı:  

“Gelişmiş ülkeler bugüne kadar doğal kaynakları fütursuzca kullanarak, kaynakların tükenmeye başladığı dönemde ‘hadi hep birlikte bu işi düzeltelim ısıyı 1,5 derecede tutalım’ demelerini doğru bulmuyoruz. 2050 yılında 23 trilyon dolar bir maliyet çıkacak. Bunun gelişmekte olan ülkelerin sırtına yıkılmaması gerekiyor. Dolayısıyla geçmişte ve bundan sonra kirletenin ödemesi gerekiyor. Komisyonun sunduğu diğer konu da her ülkenin bir çevre suçu kriterleri oluşturması gerektiği.”  

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.