enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:19 “Bu Dünyadan Bir Akıncı Geçti”
00:31 Daha temiz bir çevre için ortak mücadele; İzmit Körfez’i deniz dibi araç lastiğinden temizlendi
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Barış Kurulu’nun ilk toplantısı için Vaşington’da
00:13 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’dan “Ramazan ayı özümüze dönüşün vaktidir”
00:12 Hollanda Fahri Konsolosumuz Titus Kramer, bir yasa konusunda hükümeti uyardı…
00:11 İşsizlik 12 çeyrektir tek hanede
00:10 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in ‘Sabah Kahvesi’nde I Orada Neler Oluyor!
00:09 KOTO ve KOSAD’dan ‘Kredi Süreçlerinde Sigorta Dayatmalarına Karşı’ ortak duruş
00:08 Erdoğan’ın Etiyopya Ziyareti ve Bölgesel Etkisi
00:07 ASKİ’ye “içme suyu havzasında kirlilik” cezası ve suç duyurusu
00:06 Yaşam Memnuniyeti Anketi’ne göre, Türkiye’de yaşayanların yüzde 53,3 mutlu olduğunu beyan etti…
00:05 Yağışlar ve belirsizlik arttı. İklim Riskleri azalmadı
00:04 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Enflasyon düşmeye devam edecek”
00:03 İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, TBMM’de düzenlenen “Valiler Buluşması Programı”na katıldı…
00:02 Kayserispor Rusya’da gündem
00:01 Ekrem İmamoğlu ile Hüseyin Gün, Necati Özkan ve Merdan Yanardağ hakkında “Siyasal casusluk” iddianamesi kabul edildi
00:56 AB-Hindistan Ticari Anlaşması ve Türkiye’nin Gümrük Birliği Çıkmazı
00:56 Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi; Kocaeli’nin tarihine ışık tutacak
00:51 8 ülkeden katil, soykırımcı, soyu ispatlanmamış İsrail’e sert tepki: Uluslararası hukuka aykırı
00:43 İtalya, Trump’ın ‘Barış Kurulu’ toplantısına gözlemci olarak katılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ekranı yasaklamayın, teşvik edin!

Ekranı yasaklamayın, teşvik edin!
24.01.2025
A+
A-

* Okulların yarı yıl tatiline girmesi ile birlikte çocukların ekran süreleri konusu yeniden gündeme geldi. e tek seferde hayata geçirilecek en büyük yatırım olacak.

* Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar ekran bağımlılığının çocuklarda fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

* Detayı haberimizde.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Dijital Okur-Yazarlık Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, Ancak çocukları yasaklama yöntemi ile ekrandan uzak tutamayacağımızı belirterek, ‘Ebeveynlerin rolü, çocukların dijital kullanımlarını denetlemek ve desteklemek açısından kritik bir öneme sahip. Bu nedenle ebeveynler bu konuda bilinçlenmeli ve dijitalde en az çocukları kadar usta olmalı. Yasaklamak çatışmayı doğuracağından; ebeveynler çocuğuna doğru yönlendirmeler yaparak dijitali daha verimli hale getirmeli’ dedi.

Türkiye’de 6-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 91,3’ü internet kullanıyor. Bu çocukların yüzde 63,8’inin yalnızca kendilerine ait bir dijital cihazı (telefon, tablet, bilgisayar) bulunuyor. Durum böyle iken çocuklara ekranı yasaklamak aile içinde ciddi çatışmalara ve huzursuzluklara neden oluyor.

EBEVEYNLER DİJİTAL OKUR-YAZAR VE REHBER OLMALI!
Günümüz çocuklarını yasaklama yöntemi ile ekrandan uzaklaştıramayacağımızı vurgulayan Dr. Nabat Garakhanova, dijital okuryazarlığın ebeveynlerin çocuklarına rehberlik edebilmesi için hayati bir beceri olarak öne çıktığını vurguluyor.

Dijitale Kalpten Bağlı Aile kitabının da yazarı olan Garakhanova ‘Ebeveynlerin rolü, çocukların dijital kullanımlarını denetlemek ve desteklemek açısından kritik bir öneme sahiptir.

Türkiye’de ebeveynlerin yüzde 52’si çocuklarının internet kullanımını izlemek için ebeveyn kontrol uygulamaları kullanıyor. Aynı zamanda, ebeveynlerin yüzde 49’u çocukların internet kullanım sürelerini kısıtlıyor. Bu oranlar, dijital farkındalık konusunda önemli bir gelişme göstermektedir’ diyor.

Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkisi – Simge Psikoloji

ARA TATİLLER ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR!
Ara tatillerin çocukların dijital dünyayı bilinçli bir şekilde kullanmaları için önemli fırsatlar sunduğunun altını çizen Nabat Garakhanova ‘ Ebeveynler ekranı yasaklamak yerine, katılımcı olmalıdır. Örneğin çocukları ile ‘dijital beceri saati’ planlayarak birlikte bir projeyi baştan sona tamamlayabilir, videolar düzenleyebilir, yeni içerikler oluşturabilir, eğitim temelli oyunlar oynayabilir, dijital sanat alanında tasarımlar yapabilir.

Ebeveynler çocukların yaratıcı faaliyetlerini teşvik etmek için "haftalık üretim hedefleri & quot; belirleyebilir. Örneğin, bir hafta
boyunca bir dijital sanat eseri tamamlamak veya bir hikâye yazıp bunun dijital bir görsel ile eşleştirilmesini sağlamak gibi hedefler, çocukların disiplin ve özgüven kazanmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, ebeveynlerin çocukların bu süreçlerdeki başarılarını takdir etmesi, onların üretkenliğe olan ilgilerini artırır ve daha fazla katılım sağlar’ diyor.

TELEVİZYON VE İNTERNET KULLANIMININ ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ – Havva Bayar

İÇERİKLERİ ÇOCUKLAR İLE ANALİZ EDİN!
Sosyal medyadaki içeriklerin çocuklar ile analiz edilmesinin, doğruluğunun sorgulanmasının eleştirel düşünmeyi teşvik edeceğini söyleyen Nabah Garakhanova, ebeveynlerin sosyal medya kullanımına yönelik temel etik kuralları çocuklarına aktarmasının da önemli olduğunu
vurguluyor.

Dijital cihazların bilinçli kullanımının eğitimsel gelişim açısından büyük önem taşıdığını belirten Garakhanova, çocukların eksik konularını tamamlamaları ve bilgilerini pekiştirmeleri için çok etkili olan EBA gibi eğitim platformlarının çocuklar ile birlikte kullanmanın çocuğunun öğrenme motivasyonunu arttıracağını söylüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.