enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:06 (UHA) Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:24 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:11 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:05 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
21:55 Bakan Gürlek, “2026’da Türkiye’nin yabancı ülkelerden adi suç ve terör suçları kapsamında kabul edilen iade talebi sayısı 76”
21:38 İletişim Başkanı Duran, “İsrail Lübnan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır”
11:35 Şehit düşen tıbbiyelilerin anısına tarihi siperlerde toplandılar
11:29 Kadir Gecesi bugün idrak edilecek
10:00 Türkiye–Azerbaycan Akademik Toplantısı, Nahçıvan Öğretmenler Enstitüsü’nde Gerçekleştirildi…
14:49 Savaş 110 km uzakta ama Van’da haberler “masabaşı”
14:14 SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart Ayı Toplantısı
13:48 Irak’ta İstikrarın Sonu mu? ABD‑İsrail’in İran’a Saldırısının Yansımaları
12:57 Dışişleri Bakanı Fidan, “Savaşın tüm bölgeye yayıldığını endişeyle müşahede ediyoruz”
22:31 Bakan Uraloğlu: Ramazan Bayramında 19, 22 ve 23 Mart tarihlerinde 6 ek yüksek hızlı tren seferi düzenlenecek
22:07 Dışişleri Bakanı Fidan, “Netanyahu hükümeti Gazze’de ateşkes ihlallerini sürdürüyor”
21:01 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu: Türkiye, bugün içeride ve dışarıda hayal edilen şeyleri başarmaya, gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor
20:11 Devlet Bahçeli’den tarihçi ve yazar İlber Ortaylı için taziye mesajı
10:04 Yurt genelinde sıcaklıklar artıyor
09:30 “Türkiye’nin gazı kesilebilir”
19:24 Türkiye–Azerbaycan İş Birliği ve Türk Dünyası üzerine ‘Yuvarlak Masa’ toplantısı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

EİDS Sistemi ile Emlak İlanlarında Yeni Dönem Başladı

EİDS Sistemi ile Emlak İlanlarında Yeni Dönem Başladı
29.09.2024
A+
A-

Emlak piyasası, son yıllarda sahte ilanlar, fiyat manipülasyonları ve kayıtdışı emlakçılık gibi sorunlarla karşı karşıya kaldı ve bu durum, alıcılar ile satıcılar arasında ciddi bir güvensizlik yarattı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Tüketiciler, gerçekçi olmayan vaatlerle dolandırılırken güvenilir bir ticaret ortamı sağlamak giderek zorlaştı. Bu sorunlara çözüm olarak, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’teki değişikliklerle birlikte yeni Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) devreye alındı.

KYO Legal EİDS, taşınmaz ilanı veren kişilerin kimlik bilgileri ve pazarlama yetkilerini elektronik ortamda doğrulayarak sahtecilik faaliyetlerini engellemeyi amaçlıyor. 15 Eylül 2024’te başlatılan uygulama, 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamen entegre hale gelecek ve bu düzenleme, tüketici mağduriyetlerini önlemek, güvenilir bir ticaret ortamı yaratmak ve kayıt dışı emlakçılıkla mücadele etmek için sağlam bir denetim mekanizması oluşturmayı hedefliyor.

Emlak İlanlarında Yetki Doğrulaması Dönemi EİDS ile taşınmaz sahipleri, yalnızca kendi mülkleri ve birinci derece yakınları veya eşleri adına ilan verebilecek, yetki belgesi olmayan kişilerin ise ilan vermesi engellenecek.

Emlak işletmeleri de yetki belgesi almak zorunda olacak ve yetkisiz emlakçılar piyasadan çekilecek. Bu düzenlemelerle, piyasalardaki dengesizlikler giderilerek daha güvenli bir ticaret ortamı oluşturulacak.

Sahte ilanların, spekülatif fiyat artışlarının ve kayıt dışı emlakçılığın önlenmesi hedefleniyor. 2025 yılına kadar yönetmeliğe uymayan ilan platformlarına 158.460 TL’ye kadar idari cezalar uygulanacak, bu rakam her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılacak.

Şu ana kadar uygulamada geçen kısa sürede Manipülatif fiyat artışı yaptığı belirlenen, yetki belgesiz olarak taşınmaz ticareti faaliyeti yürüten veya yönetmeliğe aykırı şekilde faaliyet gösterdiği tespit edilen toplam 2 bin 36 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 126 milyon TL idari para cezası uygulandığı göz önüne alındığında sistemin tam entegre hale gelmesiyle birlikte ciddi yaptırımlar uygulanacağı öngörülüyor.

Kimlik Doğrulama ve Yetkilendirme Olmadan İlan Verilemeyecek Emlak piyasasındaki gelişmeleri yorumlayan KYO Legal Hukuk Bürosu Ortak Avukatı Furkan Ökse şunları söyledi:

“Yeni düzenlemeyle birlikte ilan platformlarında kimlik doğrulaması ve yetkilendirme zorunlu hale geliyor. Düzenleme öncesinde üyelik sırasında kullanıcıların kimlik bilgileri yeterliydi ancak bu bilgiler sistematik olarak kontrol edilmiyordu. Artık, ilan vermek isteyen gerçek kişilerin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ve telefon numaraları; tüzel kişilerin ise unvan ve telefon numaraları doğrulanacak, bilgilerin güncelliği korunacak ve saklanacak. İlanı yayımlamadan önce, ilana konu olan taşınmazın ilan veren kişiye, birinci veya ikinci derece akrabalarına ya da eşine ait olup olmadığı veya ilan verenin taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirilip yetkilendirilmediği doğrulanacak. Bu doğrulamalar yapılmadan ilan verilemeyecek. Ayrıca, taşınmaz sahibi dışındaki kişiler (örneğin ikinci derece yakınlar ya da yetkilendirilmiş emlakçılar) e-devlet üzerinden yetkilendirilmek zorunda olacak. Taşınmaz sahibi, birden fazla emlakçıyı veya akrabalarını yetkilendirebilecek ya da doğrulanmış ilanı kendisi verebilecek. Bu sistemde ilanlar, yalnızca tüm bu doğrulamalar yapıldığında “doğrulanmış ilan” statüsüne sahip olacak. Emlak işletmeleri de EİDS’e entegre olarak yetki belgesi olan emlakçıları doğrulamak zorunda kalacak ve yetki belgesi olmayanlar ilan veremeyecek.”

Değişikliklerin doğru uygulanmasıyla güzel sonuçlar alınabileceğine de dikkat çeken Avukatı Furkan Ökse,  “Emlak sektöründe yapılan son düzenlemelerle birlikte, ilan verme süreçleri daha kontrollü ve şeffaf bir yapıya kavuşuyor. Bu yeni yaklaşım, hem ilan verenler hem de tüketiciler için daha güvenilir bir işlem ortamı oluşturmayı hedefliyor. Özellikle, yetki ve kimlik doğrulaması gibi unsurların devreye girmesiyle birlikte, sektördeki bazı sorunların giderilmesi ve piyasa dengelerinin korunması amaçlanıyor. Sürecin tamamlanmasıyla, emlak piyasasında daha net ve güvenilir bir tablo oluşması bekleniyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.