enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:36 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:35 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:09 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
00:01 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
12:05 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:52 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:41 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Efes-2022’de yerli silahlar göz doldurdu

Efes-2022’de yerli silahlar göz doldurdu
11.06.2022
A+
A-

İZMİR – TÜHA HABER / EFES-2022 Tatbikatına yerli ve milli imkanlarla üretilen silah ve araçlar damga vurdu. 37 ülke unsurlarının katıldığı tatbikatta gözler Türk yapımı bu araçlardaydı. Türk savunma sanayiinin gururları üstün performans gösterdi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi’nde icra edilen Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı 29 Mayıs’ta başladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin planlı tatbikatlarından Efes-2022’ye, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, sivil kamu kurum ve kuruluşları katıldı.

Efes-2022'de yerli silahlar göz doldurdu

37 ülkeden geniş katılım

Tatbikata ABD, Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Burkina Faso, Çekya, Etiyopya, Fransa, Gambiya, Gürcistan, Irak, Ingiltere, Italya, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Güney Kore, Kosova, Kuveyt, Kuzey Makedonya, Letonya, Libya, Macaristan, Malezya, Moğolistan, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Ruanda, Slovakya, Somali, Ürdün ülkelerinden görevlendirilen birlik ve unsurların katılımı ile yapıldı.

Efes-2022'de yerli silahlar göz doldurdu

Tatbikatta birleşik ve müşterek harekatta katılımcı ülke unsurları ile oluşturulan müşterek karargah ve birliklerin, askeri imkan ve kabiliyetlerini, verilecek vazifelerin tamamını kapsayacak şekilde geliştirilmesi ve harbe hazırlık seviyesinin idame ettirilmesi amaçlandı.

Grafik: TRT Haber

[Grafik: TRT Haber]

Tatbikata 1100 yabancı personel katıldı

Efes-2022 daha önceki tatbikatlara göre birçok farklılık gösterdi.

Teröristle mücadele harekatları Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı, Pençe, Pençe-Kartal, Pençe-Şimşek, Pençe-Kaplan ve Pençe-Yıldırım harekatlarından elde edilen tecrübelerin muharebe sahasına yansıtılması bu harekatın en önemli farkları arasında yer aldı.

Efes-2022'de yerli silahlar göz doldurdu

Hibrit harekat ortamının esas alınması, meskun mahal muharebeleri, özel kuvvetlerle gece denizden ve havadan sızma, baskın ve kritik personelin kurtarılması, birleşik olarak icra edilmesi, tatbikat sorumluluğunun paylaştırılması, birlik eğitimi yanında karargah eğitimi için de tedbir alınması, sivil kurum ve kuruluşlarının tatbikat sürecinde yer alması Efes-2022’nin önemli unsurları arasında yer aldı.

Tatbikata yaklaşık 1100 yabancı personel katıldı.

Efes-2022 kamu kurum ve kuruluşlarıyla milli sivil sanayi kuruluşlarını dahil olması yönlerinden önceki yıllarda icra edilen tatbikatlardan farklılık gösteriyor.

Efes-2022'de yerli silahlar göz doldurdu

Çok sayıda yerli silah sistemi kullanıldı

TÜBİTAK desteğiyle Lentatek tarafından geliştirilen kamikaze insansız hava aracı Kargı, bu yılki tatbikatta kullanılan araç ve silah sistemleri arasında yer alıyor.

Akıncı TİHA, Barış Pınarı Harekatı’nda da kullanılan 800 metre menzilli, ayarlanabilen tetik hassasiyetli KNT-76 keskin nişancı tüfeği, VİHA (vurucu insansız hava aracı), Kirpi-2, Kobra-2 ve Vuran taktik tekerlekli zırhlı aracı, Kirpi-2 patlayıcı madde ve şüpheli cisim imha aracı, 106 milimetrelik havan ile aydınlatma mühimmatı kullanarak atış icrası, Proton Elic tünel tespit cihazı ve PARS OMTAS kuleli tekerlekli aracı ile 35 milimetrelik modernize çekili top (hava savunma sistemi) tatbikatta ilk kez kullanıldı.

Efes-2022'de yerli silahlar göz doldurdu

Efes 2022’de taarruz helikopteri desteği sadece milli imkanlarla üretilen T129 Atak helikopterleriyle sağlandı.

Bayraktar TİHA’dan 1500 kilometre kesintisiz uçuş

Bayraktar Taaruz İnsansız Hava Aracı (TİHA), Batman’dan havalandı ve bin 500 kilometre aralıksız uçarak Efes-2022 Tatbikatı’na katıldı ve hedefleri başarıyla vurdu. 9 kilometre irtifadan hedeflerini sessizce vuran Bayraktar AKINCI sonra Batman’a geri döndü.

Efes-2022'de yerli silahlar göz doldurdu

Tatbikata 86 ülkeden askeri ateşe ve gözlemci davet edildi. Tatbikata 1100’ü katılımcı ülkelerden olmak üzere 10 binden fazla personel katıldı.

Nursel Cobuloğlu

Grafik: TRT Haber / Nursel Cobuloğlu

***

Nursel Cobuloğlu, 1997’de Ankara’da doğdu. 2019’da Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı bölümünden mezun oldu. Kısa bir süre çeşitli ajanslarda çalıştı. Ocak 2020’den beri TRT Haber’de Grafik ve Animasyon Tasarımcısı olarak görev yapıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Haziran 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.