enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 ICE’a Tepki Büyüyor
00:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:03 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:02 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:02 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
00:01 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:01 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:00 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
14:41 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:16 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünyada 2019’daki başlıca ölüm nedenleri nelerdi?

Dünyada 2019’daki başlıca ölüm nedenleri nelerdi?
19.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Dünya Sağlık Örgütü, 2019’daki başlıca ölüm nedenlerini açıkladı. İlk sırada kalp hastalıkları var. Üstelik kalp hastalıkları son 20 yıldır en ciddi can kaybı nedenlerinden biri. İlk 10 hastalığın olduğu listeye diyabet de eklenmiş durumda.

Hale Aydoğmuş
TRT Haber : Hale Aydoğmuş

Birçok sebepten zor geçen 2020 yılına yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını damgasını vurdu. COVID-19 vaka sayısı 72 milyonu, salgın kaynaklı can kaybı da 1 buçuk milyonu geçti. COVID-19 insandan insana geçen bulaşıcı bir hastalık ve geçen yılın sonlarında hayatımıza girdi.

Peki önceki can kayıplarının dünya genelindeki başlıca sebepleri neler?

2019 verilerini yaklaşık 20 yıl öncesiyle kıyaslayarak bir sonuca varabilmek mümkün. Ve o listede, bulaşıcı olmayan hastalıklar öne çıkıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2019’da dünya genelindeki ölüm nedenlerini ayrıntılı açıkladı.

Buna göre, ilk 10 ölüm nedeninin 7’si bulaşıcı olmayan hastalıklar ve geçen yıl kaydedilen 55,4 milyon vefatın yüzde 55’ini de bunlar oluşturdu.

Dünya genelinde en önemli can kaybı nedenleri kardiyovasküler (iskemik kalp hastalığı, inme), solunum (kronik obstrüktif akciğer hastalığı-KOAH, alt solunum yolu enfeksiyonları) ve neonatal durumlar (doğum asfiksi ve doğum travması, yenidoğan sepsisi) ile enfeksiyonların yanı sıra erken doğum komplikasyonları).

Koronavirüs öncesi, bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölümlerde küresel düşüş gözlendi. Ancak zatürre ve diğer alt solunum yolu enfeksiyonları en ölümcül bulaşıcı hastalık grubunu oluşturuyor ve dünyada dördüncü ölüm nedeni.

Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt

[Grafik: TRT Haber / Hafize Yurt]

2000 yılında iskemik kalp hastalığı önde gelen ölüm nedenlerinden biriydi ve bugün de en çok öldüren hastalık olmaya devam ediyor. Bu, geçen yılki 8,9 milyon ölüm veya dünya çapında toplam ölümlerin yüzde 16’sını oluşturuyor.

Listede ikinci sırada yer alan felç, tüm ölümlerin yüzde 11’inden veya 6,2 milyon insanın kaybından sorumlu.

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, 2019’da 3,2 milyon ölümle ilişkilendirilen en ölümcül durumlar listesinde üçüncü sırada yer aldı. 2000 ile 2019 arasında iskemik kalp hastalığı ve felçten ölenlerin sayısı gözle görülür şekilde artarken, kronik obstrüktif akciğer hastalığından ölenlerin sayısı biraz yükseldi.

Şeker hastalığına dikkat

Alzheimer hastalığı ve diğer demanslar kaynaklı can kayıpları da 19 yılda 1 milyon arttı.

Ayrıca diyabet 2000 yılından bu yana yüzde 70’lik ciddi bir artıştan sonra ilk 10 ölüm nedeni arasına girdi. Diyabet, 2000’den beri yüzde 80’lik yükselişle ilk 10 arasında erkek ölümlerindeki en büyük artıştan da sorumlu.

Böbrek hastalıkları da dünyanın 13. önde gelen ölüm nedeninden 10. sıraya yükseldi. Can kaybı sayısı 2000’de 813 binken 2019’da 1,3 milyona çıktı.

DSÖ verilerinin bu tedirgin edici içeriğine rağmen, bazı olumlu gelişmeler de oldu. HIV/AIDS 2000 yılında 8’inci önde gelen ölüm nedeniyken gelişmiş teşhis hızları ve tedavilerle birlikte 2019’da 19. sıraya geriledi. Yüzde 51’lik azalma var. Benzer şekilde tüberküloz, ölümlerdeki yüzde 30’luk düşüşün ortasında 2000 ile 2019 arasında 7’nci sıradan 13’üncü sıraya düştü.

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.