enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni’nde konuştu…
22:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
19:23 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:46 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:29 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi…
09:10 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
09:00 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
08:49 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
08:44 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
08:15 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
08:00 Trump’ın İlk 100 Günü…
07:39 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
07:35 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
07:21 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
07:09 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dünya Kupası’nın ev sahibi Katar’ın insan hakları karnesi zayıf

Dünya Kupası’nın ev sahibi Katar’ın insan hakları karnesi zayıf
30.03.2022
A+
A-

LONDRA – TÜHA HABER / Uluslararası Af Örgütü, Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Katar’da yapılan reformlara rağmen yabancı işçilerin “sömürüye” maruz kaldığını belirtiyor.

(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Yabancı Kaynaklar’dan aktardığı haberine göre, 21 Kasım-18 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Dünya Kupası’nın başlamasına yaklaşık sekiz ay kala ev sahibi Katar’a insan hakları ihlalleri konusundaki eleştiriler sürüyor.

Uluslararası Af Örgütü ülkede yapılan reformlara rağmen ülkedeki yabancı işçilerin “hala sömürüye maruz kaldığını” belirtirken, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) de bu ihlallerde sorumluluğu olduğunu savunuyor.

Katar’a yönelik suçlamalar

2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan Katar, şampiyonayı düzenleme hakkı elde ettiği 2010 yılından bu yana insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştiriliyor.

Katar’da yabancı işçilerin işverenlerine sormadan ülkeye giriş yapması, iş değiştirmesi veya ülkeyi terk etmesini yasaklayan “Kafala” sistemi eleştirilerin odağında yer alıyordu. Şampiyonanın başlamasına iki yıl kala, Katar yönetimi söz konusu sistemde reform yaptığını açıklamıştı. Ancak Uluslararası Af Örgütü’nün bugün açıkladığı yıllık raporda, Katar hükümetinin verdiği güvencelere rağmen işçileri “sömüren uygulamaların ve ‘Kafala’ sisteminin en kötü unsurlarının” varlığını sürdürdüğü vurgulandı.

Raporda, 2021 yılında da göçmen işçilerin “sömürü” mağduru olduğu ve hâlâ işverenlerinin izni olmaksızın iş yerlerini değiştirmekte zorlandıkları belirtildi. Raporda özellikle evlerde çalışan kadın işçilerin durumunun daha zor olduğuna dikkat çekilerek, çalışma ve barınma yerleri aynı olan bu işçilerin kimi zaman dış dünya ile bağlantısının tamamen kesildiği ifade edildi.

Raporda ayrıca Dünya Kupası’nın öncesinde ülkede ifade özgürlüğünün “çok daha güçlü” bir şekilde kısıtlandığı, LGBTI+ bireylere yönelik “ayrımcılığın hem yasalar aracılığıyla hem de günlük hayatta sürdüğü” kaydedildi.

İşçi ölümleri

İnsan Hakları İzleme örgütü ise ev sahibi Katar’daki insan hakları ihlallerinden FIFA’nın da sorumlu olduğunu savunuyor. Örgüt dün yaptığı açıklamada, FIFA’yı Katar’ın tutumu nedeniyle harekete geçmeye zorlamak yerine Katar’ın keyfi tutumunu örtbas etmeye çalışmakla suçluyor. FIFA’nın da neden olduğu olumsuz durumun giderilmesi için uluslararası birliğin sorumluluk taşıdığını belirten HRW, ancak FIFA’nın bugüne kadar bu yönde bir adım atmadığını belirtiyor.

Katar’daki stadyumların ve diğer alt yapı tesislerinin inşası için çalışan göçmen işçilerin sömürüldüğünü savunan HRW, “Geçen on yıl içinde binlerce işçinin Katar’da ölmesi ise en kötüsü” ifadesini kullandı.

İngiliz Guardian gazetesi, 2010 yılından beri Katar’da Güneydoğu Asya’dan gelen 6 bin 500’den fazla kişinin öldüğünü yazmıştı.

Katar eleştirilere nasıl yanıt veriyor?

Katar hükümeti suçlamaları reddederek, ülkede göçmen işçi haklarında iyileştirme sağlayacak çok sayıda reform yapıldığını, sabit asgari ücret uygulandığını belirtiyor.

Körfez ülkelerinde yaygın olan, işçilerin işverenden izinsiz hareket etmesini engelleyen “Kafala” sistemini resmi olarak kaldırdığına dikkat çeken hükümet, ayrıca yeni yasaları ihlal edenlerin sıkı bir şekilde takip edildiğini ifade ediyor.

Katar hükümeti işçi ölümleri konusunda ise 1,4 milyondan fazla yabancı işçinin çalıştığı göz önünde bulundurulduğunda ölüm oranlarının beklenen düzeyde olduğunu savunuyor.

EK Kaynaklar *DW, dpa

[TÜHA Haber Ajansı, 30 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.