enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dubai, çölün ortasında organik tarım ile yeni bir kalkınma hamlesi başlattı

Dubai, çölün ortasında organik tarım ile yeni bir kalkınma hamlesi başlattı
25.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Emirates Bio Farm, organik meyve ve sebze yetiştiren Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki en büyük çiftlik. Aynı zamanda yıllık festivallerle insanlara bu konuda eğitim de veriyorlar.

Sürdürülebilir tarım ve atık oranını azaltma son yıllarda popüler hale geldi ancak şu anki en önemli husus gıda güvenliği. Şu anda bu tarz tarım faaliyetlerini evlerde yapmak dahi mümkün.

Doğal Özel Çeşit Etli Küheylan İri Dolmalık Biber Fidesi (5 adet) Fiyatları  ve Özellikleri  Yazen Al Kodmani, Emirates Bio Farm Operasyon Müdürü: “Evde tarım” fikri son yıllarda hızla gelişiyor. Amaç, ürünleri mevsimine göre yetiştirip tüketmek. Bu sayede daha taze, besin değeri daha yüksek ürünler yiyebiliyor, sebze ve meyvelerin binlerce kilometre taşınmasına engel olarak, karbon salınımını da azaltabiliyorsunuz.”

Natalie Lindo, euronews: “Buradaki insanlar sadece festivalin tadını çıkarmaya gelmiyor. Buraya öğrenmeye, keşfetmeye geliyorlar. İnsanların ne yediklerine ve gıda ürünlerinin nasıl yetiştiğine dair merakları günden güne artıyor.”

“Etrafı gezmeye yeni başladık ve seralarda nasıl üretim yapıldığını gördük. Bu gerçekten de müthiş. Çölün ortasında sadece bazı bitkilerin hayatta kalabileceğini düşünüyorsunuz ancak görüldüğü üzere burada çok iyi bir iş çıkarılmış.”

“Burada şaşırtıcı olan iklim şartları ve kullanılan suyun kalitesi. Ürünleri böceklerden korumak da çok önemli.”

“15 yaşın altındaki çoğu genç dünyadaki en büyük sorunun çevre kirliliği olduğunu düşünüyor. Sürdürülebilir ekonomi çok önemli. Sanırım bu alana yatırım yapılması gerekiyor.”

Dubai gıda ürünlerinin yüzde 90’ını ithal ediyor

Körfez Ortaklık Konseyi (GCC) ülkelerinde, tüm yüzölçümünün sadece yüzde biri ekilebilir arazi. Su kaynaklarının yüzde 50’si ise tarım faaliyetleri için kullanılıyor. Buna rağmen Körfez ülkeleri gıda ürünlerinin yüzde 90’ını ithal ediyor.

Natalie Lindo, euronews: “Dubai’deki Madinat Jumeriah turizm tesislerinde düzenlenen sürdürülebilir gıda festibali müşterileri bu konuda bilgilendirmeyi amaçlıyor.

Hemant Julka, Veggi Tech Kurucu Ortağı: “Bazı insanlar sebze ve meyvelerin nereden geldiğini ve nasıl yetiştiğini artık umursamaz oldu. Elime bir domates aldığımda bunun hangi şartlarda yetiştiğini bilmem gerekir, işte biz bu sorunu çözmeye çalışıyoruz. Kendi teknolojimiz var ve geliştirilen yazılım bize QR kimlik kodu sağlıyor.”

“QR kimlik kodu, buz dağının en tepe noktası. Bağlantıyı tıkladığınız zaman yetiştirilen ürünle ilgili her türlü bilgiyi elde edebiliyorsunuz. Örneğin bu kod kırmızı bibere ait. Ne zaman ekildiğini buradan görebilirsiniz.”

“Evet, bakın. Bu üründen 760 kilogram hasat elde edildiğini görebilirsin. Tüm bunlar çiftlikten gelen veriler. Kaç saat insan ve makine çalıştı, ya da bu ürünün hangi tarladan geldiğine dair bilgileri görebilirsin. Tarımın gerçek haritası.”

Dubai, çölün ortasında sürdürülebilir organik tarım ile yeni bir kalkınma  hamlesi başlattı | Euronews

Sürdürülebilir tarımda QR kimlik kodu uygulaması.euronews

Teknoloji ve sürdürebilirlik, üreticiler, müşteriler ve hükümetler için artık bir öncelik

Mariam Hareb Almheiri, BAE Gıda Güvenliği Bakanı: “Gıda güvenliği nasıl tanımlanabilir? Müşteriler ülke çapında tükettikleri ürünlerin ne kadar besleyici, sağlıklı ve nasıl bir ortamda yetiştiğini öğrenebiliyorsa bu gıda güvenliğidir. Şu anda Birleşik Arap Emirlikleri’nde sebze ve balıkları güvenli bir şekilde yetiştirme teknolojisine sahibiz.”

Natalie Lindo, euronews: “Buradaki lokantaların çoğu, sürdürülebilir güvenli ve hesaplı ürünleri kullanma konusunda oldukça istekli.”

Steven Holloway, Sarood Hospitality Operasyon Müdürü: “İzlenebilir tarım sonrasında insanlar bu ürünlerin nasıl yetiştiğini, yemeklerin içerisine ne gibi malzemeler konulduğunu artık daha da çok bilmek istiyor.”

euronews: “Müşteriler yedikleri yemeklerin artık daha taze olmasına nasıl tepki gösteriyor?”

Steven Holloway: “Bu kadar taze ve lezzetli ürünlerin yerel bazda üretilmesine inanamıyorlar. Teknoloji ilerledikçe tarımsal üretime de katkısı artıyor. Tıpkı tertemiz havayı içinize çekmek gibi, müşteriler bundan çok memnun.”

Dubai, çölün ortasında sürdürülebilir organik tarım ile yeni bir kalkınma  hamlesi başlattı - Türkiye Günlüğü | Gundem, Haber, Magazin

Dubai’nin en elit mutfakları sürdürülebilir tarım ürünlerini kullanıyor

Dubai Uluslararası Finans Merkezi, elit mutfakların şehirdeki bir numaralı adresi. BOCA Lokantası’ndaki özel menülerde, aşçıların tamamen yerel ürünlerle pişirdiği yemekleri yiyebilirsiniz.

Matthijs Stinnissen, BOCA Lokantası Baş Aşçısı: “Bunda yüzde 80-90 sebze ve deniz ürünü bulunuyor. Hep şöyle derim, eğer lezzetliyse yereldir. Şimdi bir şeyler pişireceğim.”

euronews: “Bir aşçı olarak, kullandığınız ürünlerin yerel çapta yetiştirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?”

Matthijs Stinnissen: “Burada onlarca yeni çiftlik açıldı ve harika deniz ürünleri yetiştiriyorlar. İnsanlar burada yüzlerce kilometrelik sahil şeridi olduğunu unutuyor. Deniz ürünleriyse muhteşem. Her şey bu ürünlerle ne pişirdiğine bağlı. Aynı şey sebzeler için de geçerli.”

euronews: “Sekiz menüsü”nde kullanılan yerel ve mevsimsel ürünler, gıda atıklarını da azaltıyor.” Çiftlikten sofraya bütün üretim zincirini gördük. Bakalım tadı nasıl? Bu harika.

Matthijs Stinnissen: Teşekkürler.

euronews: Sürdürülebilir tarım artık dünyada ön planda. Bu sayede çiftlikten sofralarımıza artık sebze ve meyveler daha kısa yolculuk yapıyor, daha az atık oluşuyor ve daha lezzetli yemekler yapılıyor.

[TÜHA Haber Ajansı, 25 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.