TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

2022 yılında yürürlüğe giren ve iki yıl süreyle uygulanan yüzde 25’lik kira artış sınırının 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırılmasının ardından, kiraların yeniden TÜFE’ye endekslenmesiyle hane gelirlerinin büyük bölümünün kira harcamalarına ayrılmak zorunda kaldığını vurguladı.Altıntaş açıklamasında şunları kaydetti:
“Barınma hakkı Anayasa tarafından güvence altına alınmış temel bir insan hakkıdır. Ancak, şu anda dar ve orta gelirli yurttaşlarımız her ay kira gününü borçla, endişeyle bekliyor. yüzde 48’in üzerinde kira artışının sabit gelirli, emekli ve asgari ücretli vatandaşlar üzerinde yaratacağı sosyal riskler dikkate alınmadan hareket edilmesi, çok daha derin bir barınma krizini beraberinde getirecektir. Hükûmet, serbest piyasaya bırakılan bu süreçte vatandaşını yalnız bırakmış durumdadır.”
“Kira Artışlarına Yeni Bir Tavan Uygulaması Gündemde mi?”
İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş önergesinde şu sorulara da yanıt verilmesini talep etti:
– Kira artış tavanının kaldırılmasının ardından piyasalarda yaşanan gelişmelere ilişkin Bakanlığın değerlendirmesi nedir?
– Kira harcamalarının hane halkı gelirine oranı ne düzeydedir ve büyükşehirlerde bu durumun etkilerine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır?
– yüzde 48’in üzerindeki kira artışlarının doğuracağı sosyal riskler için alınması planlanan önlemler var mıdır?
– Fahiş kira artışlarına karşı kira destek mekanizmaları gündemde midir?
– 1 Temmuz 2025 itibarıyla yeni bir kira artış sınırı düzenlemesi yapılması yönünde bir hazırlık var mıdır?
Altıntaş, Türkiye’nin büyük şehirlerinde derinleşen barınma krizine karşı acil ve yapısal tedbirler alınması gerektiğini vurgulayarak, “Yurttaşlarımızın yaşam hakkı olan barınmayı piyasaya ve fırsatçılığa teslim edemeyiz. Hükûmetin bu sorunu görmezden gelme lüksü yoktur,” dedi. (TBMM)