enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:09 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:07 Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “Vakıf Başkanları İftar Buluşması” programı Ankara’da düzenlendi.
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
00:06 Gazeteci İlhan KARAÇAY: İftar sofralarını eleştirmem büyük yankı yaptı
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
00:05 Milli motosikletçi Razgatlıoğlu, 27 Şubat’ta Tayland’da MotoGP’de yarışacak ilk Türk sporcu
00:05 Akif Çağatay Kılıç, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:04 Mavi Vatan’a yeni güç: SANCAR SİDA
00:03 CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebi kabul edilmedi
00:02 Bakan Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:01 Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, “Başkan Donald Trump’ın İran konusundaki önceliği diplomasi”
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecini ilmek ilmek dokuyoruz
00:20 Orta Doğu’da Bilek Güreşi
00:14 Uzun yıllar boyunca geleneksel yöntemlere hakim olan Gayrimenkul sektöründe,Teknolojik Devrim ve Dijital Dönüşüm
00:13 Ömer Çelik: İsrail’in sınırları neresidir?
00:12 TBMM Dilekçe Komisyonuna başvurularda: Üniversitelerde astroloji bölümü açılması
00:11 İçişleri Bakanlığı, Yalova’daki saldırıyla ilgili müfettiş görevlendirdi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

DP Sözcüsü Altıntaş: “Kira Artışında Tavan Oran Uygulaması Yeniden Gündeme Alınmalıdır!”

DP Sözcüsü Altıntaş: “Kira Artışında Tavan Oran Uygulaması Yeniden Gündeme Alınmalıdır!”
10.05.2025
A+
A-

* Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesinde, kira artış tavanının kaldırılmasının ardından yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekti.

* Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na sunulan önergede, dar ve sabit gelirli yurttaşların karşı karşıya kaldığı barınma krizinin derinleştiği vurgulandı.

* Detayı haberimizde!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

ANKARA (TBMM), 10 MAYIS 2025 – Demokrat Parti Sözcüsü DP'li vekil Altıntaş: Adalet yerini bulmalı - 45 Haber Manisa Haber Portalıve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, TÜİK’in 2025 Mayıs ayı verilerine göre kira artışlarının belirlenmesinde esas alınan 12 aylık TÜFE oranının yüzde 48,73’e ulaştığını hatırlatarak, bu artışın özellikle büyükşehirlerde yaşayan kiracılar üzerinde ciddi yük oluşturduğunu ifade etti.

2022 yılında yürürlüğe giren ve iki yıl süreyle uygulanan yüzde 25’lik kira artış sınırının 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırılmasının ardından, kiraların yeniden TÜFE’ye endekslenmesiyle hane gelirlerinin büyük bölümünün kira harcamalarına ayrılmak zorunda kaldığını vurguladı.Altıntaş açıklamasında şunları kaydetti:

“Barınma hakkı Anayasa tarafından güvence altına alınmış temel bir insan hakkıdır. Ancak, şu anda dar ve orta gelirli yurttaşlarımız her ay kira gününü borçla, endişeyle bekliyor. yüzde 48’in üzerinde kira artışının sabit gelirli, emekli ve asgari ücretli vatandaşlar üzerinde yaratacağı sosyal riskler dikkate alınmadan hareket edilmesi, çok daha derin bir barınma krizini beraberinde getirecektir. Hükûmet, serbest piyasaya bırakılan bu süreçte vatandaşını yalnız bırakmış durumdadır.”

 “Kira Artışlarına Yeni Bir Tavan Uygulaması Gündemde mi?”

İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş önergesinde şu sorulara da yanıt verilmesini talep etti:

–        Kira artış tavanının kaldırılmasının ardından piyasalarda yaşanan gelişmelere ilişkin Bakanlığın değerlendirmesi nedir?

–        Kira harcamalarının hane halkı gelirine oranı ne düzeydedir ve büyükşehirlerde bu durumun etkilerine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır?

–        yüzde 48’in üzerindeki kira artışlarının doğuracağı sosyal riskler için alınması planlanan önlemler var mıdır?

–        Fahiş kira artışlarına karşı kira destek mekanizmaları gündemde midir?

–        1 Temmuz 2025 itibarıyla yeni bir kira artış sınırı düzenlemesi yapılması yönünde bir hazırlık var mıdır?

Altıntaş, Türkiye’nin büyük şehirlerinde derinleşen barınma krizine karşı acil ve yapısal tedbirler alınması gerektiğini vurgulayarak, “Yurttaşlarımızın yaşam hakkı olan barınmayı piyasaya ve fırsatçılığa teslim edemeyiz. Hükûmetin bu sorunu görmezden gelme lüksü yoktur,” dedi. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.