enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:07 Küresel piyasalarda son durum ve günlük değişimler
09:43 Cuma Hutbesi: “İnsan, Huzuru İbadetle Elde Eder”
09:09 Türkiye’nin yerli otomobil markası Togg, kasım ayında elektrikli otomobil satışlarında liderliği elde etti…
06:28 Düşünce ve ifade özgürlüğü!…
00:58 Dışişleri Bakanı Fidan, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 32. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuştu…
00:53 Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı bu yılın ocak-kasım döneminde yüzde 7,6 artış oldu…
00:46 NATO, Ukrayna için 5 milyar dolarlık silah yardımı hedefine yaklaşıyor…
00:45 “Kefeni cebinde” madenciler 4 Aralık’ta neyi hatırlıyor?
00:44 Beş soruda Barzani’nin Cizre’ye ziyaret krizi…
00:43 Türkiye İstatistik Kurumu, kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı…
00:43 Almanya’nın İsrail yapımı yeni savunma kalkanı: Arrow 3…
00:31 Fatma Deniz: Alman üniversitesine Türk rektör…
00:30 Kıbrıs konusunda Türk tarafına baskı mı var?
00:28 İspanya ve Hollanda, ‘İsrail’ nedeniyle Eurovision’dan çekildi…
00:19  İrlanda’nın medya otoritesinden TikTok ve LinkedIn’e soruşturma…
00:13 “KOBİ’lerin maliyet yükünü hafifletecek önemli bir adım”
00:12 TBMM Başkanı Kurtulmuş, 19. toplantının açılışında yaptığı konuştu…
00:06 AB’nin en üst düzey generali: Avrupa’nın drone stratejisinde yeniden yapılanmaya ihtiyacı var…
22:13 Elektronik müzik dünyasının yeni yükselen ikilisi Mass Cust…
15:41 Öcalan tutanakları çözüm komisyonuna açılacak mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

DP Sözcüsü Altıntaş: “Kira Artışında Tavan Oran Uygulaması Yeniden Gündeme Alınmalıdır!”

DP Sözcüsü Altıntaş: “Kira Artışında Tavan Oran Uygulaması Yeniden Gündeme Alınmalıdır!”
10.05.2025
A+
A-

* Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesinde, kira artış tavanının kaldırılmasının ardından yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekti.

* Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na sunulan önergede, dar ve sabit gelirli yurttaşların karşı karşıya kaldığı barınma krizinin derinleştiği vurgulandı.

* Detayı haberimizde!…

TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency

ANKARA (TBMM), 10 MAYIS 2025 – Demokrat Parti Sözcüsü DP'li vekil Altıntaş: Adalet yerini bulmalı - 45 Haber Manisa Haber Portalıve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, TÜİK’in 2025 Mayıs ayı verilerine göre kira artışlarının belirlenmesinde esas alınan 12 aylık TÜFE oranının yüzde 48,73’e ulaştığını hatırlatarak, bu artışın özellikle büyükşehirlerde yaşayan kiracılar üzerinde ciddi yük oluşturduğunu ifade etti.

2022 yılında yürürlüğe giren ve iki yıl süreyle uygulanan yüzde 25’lik kira artış sınırının 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırılmasının ardından, kiraların yeniden TÜFE’ye endekslenmesiyle hane gelirlerinin büyük bölümünün kira harcamalarına ayrılmak zorunda kaldığını vurguladı.Altıntaş açıklamasında şunları kaydetti:

“Barınma hakkı Anayasa tarafından güvence altına alınmış temel bir insan hakkıdır. Ancak, şu anda dar ve orta gelirli yurttaşlarımız her ay kira gününü borçla, endişeyle bekliyor. yüzde 48’in üzerinde kira artışının sabit gelirli, emekli ve asgari ücretli vatandaşlar üzerinde yaratacağı sosyal riskler dikkate alınmadan hareket edilmesi, çok daha derin bir barınma krizini beraberinde getirecektir. Hükûmet, serbest piyasaya bırakılan bu süreçte vatandaşını yalnız bırakmış durumdadır.”

 “Kira Artışlarına Yeni Bir Tavan Uygulaması Gündemde mi?”

İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş önergesinde şu sorulara da yanıt verilmesini talep etti:

–        Kira artış tavanının kaldırılmasının ardından piyasalarda yaşanan gelişmelere ilişkin Bakanlığın değerlendirmesi nedir?

–        Kira harcamalarının hane halkı gelirine oranı ne düzeydedir ve büyükşehirlerde bu durumun etkilerine yönelik bir çalışma yapılmış mıdır?

–        yüzde 48’in üzerindeki kira artışlarının doğuracağı sosyal riskler için alınması planlanan önlemler var mıdır?

–        Fahiş kira artışlarına karşı kira destek mekanizmaları gündemde midir?

–        1 Temmuz 2025 itibarıyla yeni bir kira artış sınırı düzenlemesi yapılması yönünde bir hazırlık var mıdır?

Altıntaş, Türkiye’nin büyük şehirlerinde derinleşen barınma krizine karşı acil ve yapısal tedbirler alınması gerektiğini vurgulayarak, “Yurttaşlarımızın yaşam hakkı olan barınmayı piyasaya ve fırsatçılığa teslim edemeyiz. Hükûmetin bu sorunu görmezden gelme lüksü yoktur,” dedi. (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.