enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:21 İhlas Haber Ajansı (İHA) Rusya Muhabiri Erhan Altıparmak’a Abhazya’da gazetecilik ödülü
18:26 Rusya’dan “Kürt kartına dikkat” uyarısı!
11:05 Yılın ikinci faiz kararı perşembe günü açıklanacak
10:58 Kadir Gecesi pazartesi günü idrak edilecek
00:57 Bir varmış bir yokmuş: Tarsus’tan yola çıktı, Roterdam’da bir prens ile tanıştı ve sonra Almanya’da Almanya’da prenses oldu
00:35 Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi işbirliği
22:58 Türk Dünyası STK’ları Arasında Entegrasyon Derinleşiyor
11:12 TUDPAM, Pakistan Merkezli Youth Diplomacy Forum (YDF) İle İş Birliği Konusunda Anlaştı
10:33 Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?
00:15 Almanya ve Polonya’nın Türkiye’deki Büyükelçiliklerinden Rusya’ya Yönelik “Gölge Filo” ve Hibrit Tehdit Uyarıları
00:48 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:43 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:25 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
00:01 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
21:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM) açıklama
21:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet insanlığa ihanettir
00:35 Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adımlar atacağız
00:31 Ulusal Demografi Eylem Planı ile Batı Trakya’da ne yapılmak isteniyor?
00:25 “Rusya da NATO üslerini vursun”
00:14 Türk firmaları dev Moskova fuarında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Dostları Hasan Saltık’ı anlattı: Yapacağı daha çok iş vardı

Dostları Hasan Saltık’ı anlattı: Yapacağı daha çok iş vardı
05.06.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Daha çok yaptığı müzik arşiv çalışmaları ile tanınan Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık, 57 yaşında hayatını kaybetti. Dostları “Yapacağı daha çok iş vardı” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

“Bir gün gelecek, kişiler değerlendirilirken toplum için ne yapmış değerlendirilmesi yapılacak. Kaybolmuş bir kültürü topluma tekrar sunmanın çok önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum.”

Bu sözler Hasan Saltık’a ait… Yıllar önce bir dergiye verdiği röportajından… Dün kalp krizi sonucu 57 yaşında hayata veda eden Saltık’ı dostları şu sözlerle anıyor: “Toplum için çok iyi işler yaptı.”

“Kalan” adıyla 1992’de kurduğu müzik şirketiyle çoğu zaman parasal karşılığı olmayan, manevi değeri yüksek işlere imza attı. Arşiv çalışmaları yaptı. Kıyıda köşede kalmış, kaybolmaya yüz tutmuş kültürleri yaşatmaya çalıştı. Kendi deyimiyle “Üç ay ömrü olan işler”le hiç uğraşmadı.

Tunceli doğumlu Saltık’ın profesyonel müzik hayatı akrabası Rahmi Saltuk’un kurduğu Saltuk Plak’ta başladı. Aslında bir yıl konservatuarda okudu. Ancak parasızlıktan devamını getiremedi.

Ferhat TunçŞarkıcı Ferhat Tunç’un DW Türkçe’ye anlattıklarına göre, akrabası Rahmi Saltuk’un kurduğu Saltuk Plak’la bir süre sonra anlaşamayan Hasan Saltık buradan ayrıldı.

Tunç, “Ben Almanya’dan döndükten sonra ‘Vurgunum Hasretine’ albümünü çıkarmıştım. Sonra bir Avrupa turnesine çıktık. O dönem Hasan’la tanıştım. Saltuk Plak’ın tüm yükünü çekiyordu. Ayrılınca herkes ‘Hasan Unkapanı’ndan gider’ diye bekliyordu. Ama o öyle yapmadı” diyor.

Saltık’la 30 yıllık dostluğu bulunan müzik prodüktörü ve sanatçı Sabahat Akkiraz’ın kardeşi Hasan Akkiraz, Kalan Müzik’in ilk albümünün Grup Yorum’a ait olduğunu belirterek, “O dönem yayınlayacak şirket yoktu. Tüm riskleri göze aldı. Hasan’ın inatçılığı da buradan geliyor zaten” diyor.

Hasan Saltık Grup Yorum albümleri nedeniyle yargılandı.

Alevi-Bektaşi ve Kürtçe albümleri ses getirdi. Alevilere Kalan ve Aynur Doğan albümleri bunların en önemli örnekleri oldu. Aynur Doğan’ın Kalan Müzik’ten çıkan “Keçê Kurdan” albümü Kürtçe bilmeyenlerin de beğenisini topladı.

Tezgâhtarlıktan kraliyet ödülüne

“Biz ona ‘Dede’ diyorduk” diyen Hasan Akkiraz, Hasan Saltık’ın, Sarı Saltuk ailesinden geldiğini, soyunda çokca Alevi dedesi olduğunu söylüyor. Sonradan “sülalede Saltuk ve Saltık olarak ayrılma olduğunu” anlatan Akkiraz, “Kalan müzik çok önemli bir şey yaptı. Para ile yapılamayacak bir şeydi bu. Bir değer yarattı. Örneğin bir Alevi deyiş albümü Kalan etiketiyle çıktığında onu herkes alıp dinliyordu” diyor.

“Türkiye onun değerini bilmedi” diyenlere de tepkili Akkiraz:

“Tezgahtarlıktan başladı. Hollanda Kraliyet ailesinden ödül aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de otururdu, Kemal Kılıçdaroğlu ile de. Onun yaptığı iş siyaset üstüydü. Türkiye’de çok saygı duyulan bir isimdi.”

   Akkiraz, “gönlü bol” olarak tanımladığı Saltık’la ilgili bir anektodu da şöyle anlatıyor:

“Bir gün çok ünlü solcu bir şarkıcının albümü stüdyoda kalmıştı. Parasını ödeyemediği için basılamıyordu. Hasan Saltık parasını verdi. Kendisinin verdiğinin bilinmesini de istemedi.”

Hasan Saltık’ın Neşet Ertaş’la dostluğu da biliniyor. Yıllardır gurbet hayatı yaşayan Ertaş’la Almanya’da karşılaşan Saltık dostlarının anlatımıyla Ertaş’a, “eserlerinin hepsini toplayalım” teklifinde bulunuyor. Ertaş da bunu kabul ediyor. Yıllar sonra Neşet Ertaş Türkiye’ye geldiğinde Saltık hakkında, “Yıllardır biraz para kazandıysam o da Hasan Saltık sayesinde” dediğine Akkiraz bizzat tanık oluyor.

Müzik yazarı Naim Dilmener, Saltık’ın ardından DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada şöyle konuşuyor:

“Müzik dünyasını boydan boya değiştirenlerden insan. Büyük bir istekle ve keyifle geçmişe el attı. Geçmişi neredeyse temize çekti. Yapabileceği daha çok şey vardı.”

HABER : Serkan Ocak & İstanbul

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 05 Haziran  2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.