enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:57 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
07:52 Ekim 2024’te kurulan Jandarma Otoyol Timleri, karayollarında yaşanabilecek her türlü olumsuz duruma karşı tek kolluk kuvveti olarak müdahale ediyor.
07:15 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
07:05 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
00:04 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
18:25 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:33 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:58 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:34 Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 2025’te yanan orman alanı 1 milyon 34 bin hektara ulaşarak kayıtlardaki en büyük kayıp oldu.
00:04 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:03 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:03 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:02 Corendon Airlines, 2025 yılı uçuş verilerini kamuoyuyla paylaştı.
00:01 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
00:00 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
11:06 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
08:56 Çorum’un yöresel lezzetleri arasında bulunan, kurabiye türü olan Çorum şekerlemesi tescillendi…
08:47 Demir-Çelik sektöründen Türkiye ihracatına 2.3 milar dolarlık güçlü katkı
08:38 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 180 kültür varlığı 2025’te Türkiye’ye iade edildi
08:36 Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımını Kabul Etti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğu Türkistanlı bilim insanı Mihriay Erkin, Çin toplama kamplarında yaşamını yitirdi

Doğu Türkistanlı bilim insanı Mihriay Erkin, Çin toplama kamplarında yaşamını yitirdi
09.06.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Doğu Türkistanlı bilim insanı Mihriay Erkin, Çin istihbaratının ısrarlı baskılarına dayanamayarak 2019’da döndüğü memleketi Kaşgar Yanbulak’taki Çin’in toplama kamplarında hayatını kaybetti.

Mihriay ERKIN | Nara Institute of Science and Technology, Ikoma | NAIST | Graduate School of Materials Science(TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘Kırım Haber Ajansı’nden aktardığı haberinde, Japonya Nara Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde biyoteknoloji alanında araştırmacı olarak görev yapan Erkin 29 yaşında genç bir bilim insanıydı.

Mihriay Erkin, Tokyo Havalimanı’nda Tokyo’daki arkadaşına, “Çocukluğumdan beri bana çocukların görevlerini anne babalarının yanında kalarak yapmaları gerektiği öğretildi. Huzur içinde ol. Ölürsem, mezarım varsa oraya bir demet kırmızı şakayık konulsun.”  mesajını göndermişti.

Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin baskı ve asimilasyon politikaları devam ederken; Çin yönetimi yurt dışındaki Doğu Türkistanlılara da baskılarını artırıyor. Çin istihbaratının ısrarlı baskılarına dayanamayarak, ailesinin yanına dönen Uygur Türkü Mihriay Erkin, memleketi Doğu Türkistan Yanbulak’taki ceza kampında yaşamını yitirdi.

“ÖLÜRSEM VE BİR MEZARIM VARSA ORAYA BİR DEMET KIRMIZI ŞAKAYIK KONULSUN”

Uygur aktivistler, 18 Haziran 2019’da Doğu Türkistan’a dönen 29 yaşındaki genç araştırmacıdan o dönemden itibaren haber alınamadığını ve geçen hafta itibarıyla vefat haberinin geldiğini duyurdu.

Doğu Türkistanlı Mihriay Erkin, memleketine dönmeden Tokyo’daki arkadaşına en son, “Çocukluğumdan beri bana çocukların görevlerini anne babalarının yanında kalarak yapmaları gerektiği öğretildi. Huzur içinde ol. Ölürsem, mezarım varsa oraya bir demet kırmızı şakayık konulsun.” mesajını göndermişti.

 Mihray (solda) ailesiyle birlikte.
Mihriay Erkin (29) ailesiyle

ARKADAŞLARININ DÖNMEMESİ İÇİN YAPTIĞI UYARILARA ALDIRMADI

Yurt dışında olan Doğu Türkistanlıların hemen hemen tamamı benzer bir şekilde tehditler alarak Çin yönetimince, memleketine dönmeye zorlanıyor.

Erkin’in ailesi, Çin yönetiminin baskıları ve tehditleri sonucu kızlarının Doğu Türkistan’a dönmesi için çağrıda bulundu.

Mihriay Erkin, ailesine yönelik tehditlere daha fazla dayanamayarak 2019’da Doğu Türkistan’a dönmek zorunda kaldı. Mihriay Erkin arkadaşlarının dönmemesi üzerine yoğun uyarılarına kulak asmadı.

Çin hapishanelerinde hayatını kaybeden genç Uygur bilim insanının amcası Norveç’te sürgünde olan Uygur yazar-aktivist Abduweli Ayup, Mihriay Erkin’in vefatından dolayı duyduğu üzüntüyü, “Umutsuzluk içindeyim. Gerçeği kabul etmek çok zor. Kimseyi kurtaramadığım için kendimden nefret ediyorum ama yeğenimi orada kaybettim.” ifadelerini kullandı.

Japonya'da Mihray, her pazar gününü diaspora çocuklarına Uygur öğretmeni olarak gönüllü olarak harcıyor.
(Mihriay Erkin Japonya’daki Uygur Türkü çocuklara ders verirken)

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre, Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor.

Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, Çin hükumeti, her ne kadar dünya kamuoyunda aksini iddia etse de Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı zorla tutuluyor. Burada, Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve zulüm politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve diğer azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya.

***

Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.

https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!

[TÜHA Haber Ajansı, 09 Haziran  2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.