enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:55 Türkiye Macaristan Ekonomik ve Ticaret Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
21:55 Yeni Anayasa ve Aleviler paneli Ankara’da yapıldı
21:16 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Gölcük Otobüs Terminalinin tanıtımı yapıldı…
16:00 Krediler Tükeniyor!
15:27 UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2025-26 sezonu bugün lig aşamasının ilk hafta maçlarıyla başlayacak…
07:42 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
07:08 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
03:27 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
03:12 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
02:51 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
02:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
02:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
22:58 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
22:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
21:30 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
07:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
07:51 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
07:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
07:35 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
07:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğu Akdeniz’deki denkleme ‘petrol’ ayarı

Doğu Akdeniz’deki denkleme ‘petrol’ ayarı
16.04.2020
A+
A-
TÜHA HABER / ABD’li enerji devi Exxon Mobil, Kıbrıs açıklarında 10 numaralı parseldeki arama sondajı programını erteleme kararı aldı. Uzmanlara göre bu kararda petrol fiyatlarındaki düşüş, koronavirüs ve Türkiye’nin bölgedeki kararlı duruşu etken oldu.

TRT Haber : Sertaç Aksan

Yakın zamana kadar sadece Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler için değil, enerji ekonomisinde söz sahibi olan dünyanın önde gelen güçlerinin de en önemli gündem maddelerinden biri olan Doğu Akdeniz’de yeni bir dönem başlayabilir.

Son olarak dünyanın en büyük enerji şirketlerinden biri olan ABD’li Exxon Mobil’in 10 numaralı parseldeki arama çalışmalarını ertelediğini duyurması, ‘Doğu Akdeniz denkleminde neler yaşanıyor?’ sorusunu da beraberinde getirdi.

https://yt3.ggpht.com/R1ftOIWYP6mi7CgRFagO27-tE7-t0sziPI2XFShLe6ff_8DKEPWkGUWXnfuINoi9DcXNA7mlBg=w1060-fcrop64=1,00005a57ffffa5a8-k-c0xffffffff-no-nd-rj

Petrol ve doğal gaz fiyatlarında düşüş önemli bir etken

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, ABD’li şirketin aldığı kararın bölgede yakın gelecekte neler yaşanabileceği konusuna da ışık tuttuğunu belirtti.

Petrol ve doğal gaz fiyatlarının tarihin en düşük seviyelerine indiğini hatırlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Petrol ve doğal gaz fiyatlarının geldiği seviyede Akdeniz’in enerji kaynaklarını çıkartmak karlı bir yatırım olmaktan çıktı” dedi.

Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu.
[Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu.]

Türk donanmasının caydırıcılığı da etken oldu

Prof. Dr. Kumbaroğlu, tüm dünyanın koronavirüs salgını nedeniyle çok zorlu bir dönemden geçtiğini ve bu salgının sağlık kadar ülkelerin ekonomilerini de oldukça kötü etkilediğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

sampiyon banner

“Yatırım maliyetlerinin geri dönüşüm süreleri koronavirüs öncesi döneme göre neredeyse 2 hatta 3 kat arttı. Durum böyle olunca da projelerin ekonomik fizibiliteleri ortadan kalktı.

Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti donanmasının güçlü ve kararlı duruşu, Türkiye ile Libya arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin varılan mutabakat da bu dönemde etkin oldu. Bilindiği üzere Türkiye’nin attığı bu adımlar Rum Yönetiminin sözde parsellerinde faaliyette bulunan uluslararası şirketler üzerinde zaten büyük tedirginliğe neden oluyordu. Petrol fiyatlarının çökmesi tuzu biberi oldu.”

Sondaj faaliyetleri sırasında bölgedeki gemilerimize donanmamız da eşlik etti. Foto: AA
[Sondaj faaliyetleri sırasında bölgedeki gemilerimize donanmamız da eşlik etti. Foto: AA]

Sözde parseller boş kalabilir

EED Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, “Doğu Akdeniz’de bundan sonraki süreç nasıl gelişir?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Benim Adım Melek banner

“Projelerin ticari yapılabilirlikleri de kalmadığı için bundan sonra sözde parsellerde kimse kalmaz. Petrol fiyatlarının bir daha 50 dolarları görmesi 2022’den önce mümkün gözükmüyor. 

Bu süreyi iyi kullanmamız, petrol fiyatlarının yeniden yükseleceği döneme hazırlık yapmamız lazım. Bu kapsamda, enerji diplomasisini yürüterek Libya anlaşmasının benzerini Akdeniz’deki diğer ülkelerle yapabiliriz. Mavi Vatan’ı sağlam hukuki temeller üzerine geliştirmeye odaklanmamız gerek. Süreci doğru planlayabilirsek, petrol fiyatları yükseldiğinde uluslararası şirketlerin artık Türkiye’den ruhsat alarak arama sondaj çalışmalarını yürüteceği bir Akdeniz mümkün.”

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Nisan 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.