enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:16 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
10:52 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
08:59 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:35 Şirketlerden N’Aber!
00:28 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:25 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:19 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:17 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:13 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
00:02 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
10:22 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:04 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:16 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:09 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
05:01 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:51 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğu Akdeniz’de üçlü ittifak gerilimi

Doğu Akdeniz’de üçlü ittifak gerilimi
23.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Doğu Akdeniz’de ittifak kuran Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır’ın Türkiye’yi kınayan ortak bildirisi, bölgedeki tansiyonu yükseltti.

(TÜHA) Türkuaz Haber Ajansı’nın (Reuters,dpa,DHA/HS,BK)’ye dayandırdığı habere göre, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin doğal gaz arama çalışmaları nedeniyle yaşanan gerilim, bölgede ortaklıklarını güçlendiren Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır liderlerinin Lefkoşa’da yaptığı ortak açıklamayla daha da arttı.

Ankara, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi’nin Çarşamba günü Lefkoşa’da bir araya geldiği zirve sonrası yayımlanan ortak bildiriye tepki gösterdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığından dün sabah yapılan açıklamada, zirve sonrası yayımlanan bildirinin “Türkiye’ye karşı mesnetsiz itham ve iddialar içerdiği ve tümüyle reddedildiği” belirtilerek “‘Doğu Akdeniz’de barış, istikrar ve işbirliğini desteklemek’ amacını taşıdığı öne sürülen bu üçlü oluşum tarafından yayımlanan bildirilerin her seferinde ülkemizi hedef alması, bu ülkelerin asıl niyetlerini ortaya koymaktadır” denildi.

“Doğu Akdeniz’de gerçek işbirliğinin, ancak içinde Kıbrıs Türklerinin de olacağı, tüm kıyıdaş ülkeleri içine alan kapsayıcı bir yaklaşımla sağlanabileceği”  ifadeleri kullanılan açıklamada, “bölgedeki sorunları yaratan ülkelerin maksimalist ve düşmanca politikalarını değiştirmedikçe sorunların çözümü olamayacakları” görüşü dile getirildi.

Lefkoşa’daki zirvede enerjiden terörle mücadeleye dek farklı alanlarda işbirliğini güçlendirme kararı alan liderler, yayımladıkları ortak bildiride Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini de kınamıştı. Türkiye’nin faaliyetlerini “provokasyon” olarak nitelendiren liderler, bunun bölgesel barışı tehdit ettiği iddiasında bulundu.

Trilateraler Gipfel auf ZypernLefkoşa’daki buluşmaya heyetler de katıldı

“Türkiye emperyal fantaziler içinde”

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis zirve sonrası yaptığı açıklamada da Türkiye’ye suçlamalar yöneltti.

Mitsotakis, “Türkiye liderliği Suriye’den Libya’ya, Somali’den Kıbrıs’a, Ege’den Kafkaslar’a dek saldırgan bir tutumla emperyal fantaziler içinde” diye konuştu. Türkiye’nin doğal gaz arama faaliyetleriyle uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunan Mitsotakis, Avrupa Birliği’ne de Türkiye ile Gümrük Birliği’ni genişletme planını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

Hem Yunanistan hem de Kıbrıs, Mısır’la daha önce Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması imzalamıştı. Türkiye ise benzer bir anlaşmaya Libya’daki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imza atmıştı.

[TÜHA Haber Ajansı, 23 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.