enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:08 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
09:05 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur…
09:05 Ankilozan Spondilit hastalığında ortalama tanı süresi 5 ila 8 yıl arasında gecikebiliyor…
08:56 Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağıyla mücadele kapsamında Diyarbakır’da kapsamlı bir denetim süreci başlattı…
08:38 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:27 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
08:22 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı”…
07:45 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
07:00 İnşaatı tamamlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
23:33 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:40 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı…
12:16 Kocaeli’nin Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:27 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
09:27 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:23 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
08:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
08:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”
08:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail’in bir kalıcı ateşkes garantisi verme niyeti yok”
07:56 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı: Türklerin tarih boyunca yaşattığı gelenek Nevruz!

Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı: Türklerin tarih boyunca yaşattığı gelenek Nevruz!
21.03.2025
A+
A-

* Orta Asya’dan Ortadoğu’ya, Balkanlar’dan Anadolu’ya kadar geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz, baharın gelişini ve yeni yılın başlangıcını temsil ediyor. 

* Türklerin tarih boyunca yaşattığı geleneksel bir bayram olan Nevruz’un temel ilkelerinin, tüm bayramlarda olduğu gibi sevgi, kardeşlik ve yardımlaşma olduğunu söyleyen Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, “Yeni yılın başlangıcı kabul edilen bugünde yapılan etkinliklerle tüm Türk dünyasının yenilik, coşku, canlanma, uyanma, dirilme, kardeşlik ve sevgi duyguları her yıl tazelenmektedir.” dedi.

* Detayı  haberimizde!…

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, Nevruz'un tarihi ve kültürel önemini anlattı haberi - Arkeolojik Haber - Arkeoloji Haber - Arkeoloji Haberleri

Üsküdar Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, Nevruz’un tarihi ve kültürel önemiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Nevruz kutlamalarının ilk nerede ve ne zaman yapıldığı bilinmiyor!

Orta Asya’dan Ortadoğu’ya ve Balkanlar’a kadar geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz’un, Farsçada “yeni gün/yeni yılın ilk günü” anlamına geldiğini dile getiren Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, “Nevruz kutlamalarının ilk nerede ve ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte bu kutlamalara ilk olarak İran kaynaklarında rastlanır. Öte yandan bahar bayramı, tarih boyunca çeşitli coğrafyalar ve toplumlarda farklı adlarla kutlanmıştır. 21 Mart Nevruz gününde ise hem Asya Türk boylarında hem de Selçuklu ve Osmanlı Devleti’nde coşkulu şenlikler yapılmıştır. Asya Hun İmparatoru Mete Han zamanından beri yani MÖ 2. yüzyıldan itibaren Nevruz bayramının Türklerde kutlandığı bilinmektedir. Türk boyları Nevruz’la baharın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart günü tabiatın yeniden uyanışını ve dolayısıyla tarımsal üretimin başlamasını bayram olarak kabul etmiştir.” dedi.

II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Nevruz bayramı resmî törenle kutlandı

Osmanlı Devleti’nde Nevruz-ı Sultani olarak adlandırılan 21 Mart gününün hem sarayda hem de halk arasında kutlanırken, bugün Nevrûziye adı verilen ve şifa verdiğine inanılan bir macunun yenmesinin de adet haline geldiğini kaydeden Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, “II. Meşrutiyet’in ilanından sonra ise Nevruz bayramı resmî tören eşliğinde kutlanmaya başlanmıştır. Türk dünyasında Nevruz, Ergenekon ile ilişkilendirilmiştir. Ergenekon Destanı’na göre Tatarlara yenilen Türkler büyük bir kıyıma uğramış sadece birkaç kişi sağ kurtulabilmiştir. Sağ kalanlar kaçarak dört tarafı dağlarla çevrili Ergenekon’da yaşamaya başlamıştır. Yaklaşık 400 yıl Ergenekon’da yaşayan Türkler bölgeye sığmaz hale gelince geniş otlaklı güzel yurtlara ulaşmak istemiş ancak etrafları dağlarla çevrili olduğundan çıkış yolu bulamamışlardır. Bir rivayete göre demir madeni olan dağlar ateşle eritilerek çıkış bulunmuş. O günden itibaren bu tarihi yeni yılın başlangıcı sayarak bayram yapmışlar. Bir başka rivayete göre bir kurdun ardından çıkış yolunu bulmuşlar. O güne Yeni Gün yani Nevruz adını vererek bayram yapmışlar. Böylece Nevruz hem toprağın uyanışı, bolluk ve bereket hem de Türklerin kurtuluş ve varoluş bayramı olarak yüzyıllarca kutlana gelmiştir.” diye konuştu.

Nevruz Bayramı, Türk dünyasının tamamında yaygın olarak kutlanıyor

Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, Nevruz Bayramının, Türk dünyasının tamamında yaygın olarak kutlandığını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Türk dünyasının tamamında yaygın olarak kutlanan Nevruz Bayramı Altay Türklerinde Cılgayak Bayramı, Azerbaycan Türklerinde Ergenekon Bayramı, Bozkurt Bayramı, Başkurt Türklerinde Ekin Bayramı, Doğu Türkistan’da Yeni Gün, Gagavuz Türklerinde İlk Yaz, Karaçay Türklerinde Gutan, Sabantoy, Tegri Toy, Kazakistan Türklerinde Nevruz, Nevruz Kazan Türkleri ve Karapapaklarda Ergenekon, Kırgızistan’da Noruz, Kumuk Türklerinde Yazbaş, Nogay Türklerinde Navruz, Özbekistan Türklerinde Nevroz, Tatarlarda Nevruz, Türkmenlerde Teze Yıl ve Uygur Türklerinde Yeni Gün adlarıyla kutlanmaktadır. Ergenekon/Nevruz Bayramı, Türk kültürünün önemli bir tarihî zenginliği ve ortak kültür mirası olarak yüzyıllarca varlığını sürdürmüştür.”

Türklerin tarih boyunca yaşattığı gelenek…

Türklerin tarih boyunca yaşattığı geleneksel bir bayram olan Nevruz’un temel ilkelerinin, tüm bayramlarda olduğu gibi sevgi, kardeşlik ve yardımlaşma olduğunu söyleyen Doç. Dr. Hadiye Yılmaz Odabaşı, “Yeni yılın başlangıcı kabul edilen bugünde yapılan etkinliklerle tüm Türk dünyasının yenilik, coşku, canlanma, uyanma, dirilme, kardeşlik ve sevgi duyguları her yıl tazelenmektedir. Nevruz Bayramıyla, binlerce yıllık geçmişi olan kültürel bir değer korunmakta, Türk dünyasının ortak duygu ve düşünceler etrafında manevi birlik duyguları güçlendirilmektedir.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.