enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
00:49 Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:41 Clintonlar, Epstein soruşturmasında Kongre’ye ifade vermeyi kabul etti
00:37 Trump ve Zelenskiy Büyük Oranda Anlaştı
00:32 Yunan Profesör Grivas: Türkiye Avrasya’nın En Hırslı Gücü Oldu, Yunanistan’ı Sakat Bırakabilir
00:29 Numan Kurtulmuş: Suriye’de gelinen noktayı takdirle karşılıyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Dil Engeli’ Güneydoğu’da Aşılamayı Olumsuz Etkiliyor

‘Dil Engeli’ Güneydoğu’da Aşılamayı Olumsuz Etkiliyor
11.07.2021
A+
A-

TÜHA HABER / Türkiye’de Corona virüsüne karşı aşılama programı hız kazandı ancak Güneydoğu’da aşılama ülkenin kalan bölgelerine kıyasla geride kalıyor. Bazılarına göre bunun nedeni, Sağlık Bakanlığı’nın halkı aşı olmaya teşvik eden mesajlarında Kürtçe’ye yer vermiyor olması.

Güneydoğu Anadolu bölgesinin genelinde olduğu gibi Mardin’de randevusuz Corona virüsü aşısı olunabileceği ilanlarına rastlamak mümkün. Ancak yüzde 30 aşılama oranıyla Mardin hala aşılamada ülke ortalamasının oldukça altında.

Mardin Tabip Odası Başkanı Dr. Volkan Binbaş’a göre, bölge halkının sağlık hizmetlerine olan güvensizliği sağlıkçılar açısından endişe yaratıyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Binbaş, eğitim alanında anadilin kullanılmamasının yarattığı sorunların sağlık alanında da gözlemlendiğini hatırlatıyor ve bu durumun, kişilerin “devlete karşı yaklaşımlarını ve devletin sunduğu hizmetlere tepkilerini” şekillendirdiğini savunuyor.

Binbaş ayrıca bölgede özellikle ileri yaştakilerin az Türkçe bildiğini ancak Sağlık Bakanlığı’nın bazı hizmetleri Türkçe’nin yanı sıra İngilizce sunmasına rağmen Kürtçe’ye yer verilmediğinin altını çiziyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bölgeler arasındaki aşılama oranı açığını kapatma vaadinde bulundu.

Bölgede belediye hizmetlerini Kürtçe sunan HDP belediye başkanları, teröre destek suçlamasıyla görevden alındı ve iktidar tarafından bu belediyelere kayyum atandı.

Kürtçe eğitim talebiyle düzenlenen protestolar güvenlik güçlerince engelleniyor. Ancak pandemi süreci, sağlık alanını da etkileyen dil engelinin aşılmasının önemini bir kez daha ortaya koydu.

HDP Milletvekili Necdet İpekyüz başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyada birçok ülkede, sağlıkla ilgili duyuruların farklı dillerde yapıldığına dikkati çekti ve bunun tek bir kişinin bile sağlık riski altına girmesini engellemeyi amaçladığını söyledi. İpekyüz, “Türkiye’deki 20 milyondan fazla Kürt’ten söz ediyoruz” diye konuştu.

Benzer adımlar atan tabip odası yetkilileri, bölgede aşılama oranını arttırmanın yolunun devlete karşı kuşkuların giderilmesi olduğu görüşünde.

Dr. Binbaş, aşı olmaya yönelik endişelerin yanı sıra bölge halkının Corona virüsü salgınının yarattığı riskle ilgili yeterince bilgi sahibi olmadığını da belirtiyor.

HABER : Dorian JONES & Mardin

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.