enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:09 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
08:37 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda projelerin ayrıntılarını açıkladı
08:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
07:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
07:23 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
07:17 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
07:12 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
07:10 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
07:10 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
07:00 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
06:49 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı
00:05 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:02 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
23:39 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
23:30 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
22:32 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
22:13 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
22:02 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
21:51 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayımladı

Depremle ilgili Dezenformasyon Bülteni yayımladı
18.02.2023
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezince, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili 16-17 Şubat Dezenformasyon Bülteni yayımlandı.

siyah kurdele deprem anlamı|TikTok AramaTÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, Bültende, “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 310 milyon lira şahsi bağış yaptı”, “Afet bölgesindeki yardım dağıtımında Suriyelilere öncelik veriliyor”, “Kızılhaç Federasyonu, Türkiye’ye deprem yardımı yapmadı”, “Cenazeler kimsesizler mezarlığına gömülüyor” ve “Afet bölgesine gönderilen yardım tırları engelleniyor” iddialarına yer verildi.

Bazı sosyal medya hesaplarında yer alan, “Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın 310 milyon lira şahsi bağış yaptığı” iddiasının gerçeği yansıtmadığı bildirilen bültende, Diyanet İşleri Başkanlığının, cuma namazı sonrasında depremden etkilenen iller için yardım çağrısında bulunduğu, vatandaşların yoğun ilgisiyle toplanan nakdi yardımın 310 milyon liraya ulaştığı belirtildi.

“Türkiye Tek Yürek” adlı yardım programına telefonla bağlanan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın, toplanan bu 310 milyon liralık nakdi yardımı AFAD’a bağış olarak aktardığı kaydedilen bültende, Erbaş’ın bu bağışın toplanan yardım parası olduğunu özellikle belirttiği, kendi adına ise 3 maaşını bağışladığı ifade edildi.

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Afet bölgesindeki yardım dağıtımında Suriyelilere öncelik veriliyor” iddiasının da gerçek dışı olduğu aktarılan bültende, bölgeye gönderilen, barınma, gıda gibi yardımlara yer verildi. Bültende, bölgedeki yardımlar konusunda kimseye öncelik tanınmadığı, depremden etkilenen tüm afetzedelere yardım ulaştırma faaliyetlerinin devam ettiği vurgulandı.

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Kızılhaç Federasyonu Türkiye’ye deprem yardımı yapmadı” iddiasının da doğru olmadığı bildirilen bültende, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonunun (IFRC), 7 Şubat’ta depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye için 70 milyon frank değerinde acil uluslararası yardım başvurusu başlattığı, daha sonra bu rakamı 200 milyon franga çıkarttığı belirtildi.

IFRC’nin, 16 Şubat’ta ise uluslararası acil yardım çağrısının, “200 milyondan 650 milyon İsviçre frangı”na çıkarıldığını duyurduğu aktarılan bültende, “Federasyon için toplanan bağışlar Kızılay’a aktarılmakta ve Kızılay’ın deprem kapsamındaki yardım faaliyetlerinde kullanılmaktadır.” denildi.

“Cenazeler, tutanakla kayıt altına alınarak defnedilmekte”

Bültende, bazı basın yayın organlarında yer alan, “Cenazeler kimsesizler mezarlığına gömülüyor” iddiasının da doğru olmadığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

“Depremden etkilenen afet bölgelerinde hayatını kaybedenlerin kimlik tespiti, titiz bir şekilde yapılmakta ve naaşları yakınlarına ivedi şekilde teslim edilmektedir. Arama kurtarma çalışmalarında ulaşılan ve kimlik tespiti yapılamayan cenazeler için teşhise elverişli fotoğraf çekilmekte, parmak izi ve DNA örneği alındıktan sonra cenazeye bir numara verilerek kayıt altına alınmaktadır. Cenazeler, defin ruhsatı düzenlenmesi, cenazenin defnedildiği yer ve mezarlığın bu numarayla ilişkilendirilerek tutanakla kayıt altına alınmasının ardından defnedilmektedir.”

“Afet bölgesine gönderilen yardım tırları engelleniyor” iddiasının da gerçek dışı olduğu bildirilen bültende, depremler nedeniyle bölgeye giden yardımların, koordinasyon içinde afetzedelere ulaştırıldığı belirtildi.

Bölgedeki akut dönemin bitmesinden dolayı bölgeye yardım taşıyan araçların depolara yönlendirildiği hatırlatılan bültende, “Depolarda toplanan yardımlar, AFAD eliyle koordineli bir şekilde dağıtılmaktadır. Bu uygulamadaki amaç ‘engelleme’ değil, afetzedelerin ihtiyacına göre ve daha düzenli yardım sağlarken bölgedeki yardım aracı karmaşasının önüne geçmektir. ‘Engelleme’ iddiaları tamamen asılsızdır.” ifadesine yer verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.