enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 ICE’a Tepki Büyüyor
00:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:03 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:02 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:02 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
00:01 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:01 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:00 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
14:41 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:29 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:41 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
04:33 DEVA Partisi’nden açıklama: Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocukların ödüyor
00:53 TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’ndan ‘Kahvaltı Haberleri’
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
00:30 RTÜK Başkanı Daniş: TRT, ülkemizin sesi, hafızası ve ortak değeri olmaya devam ediyor
00:22 Meteoroloji’den kritik uyarı: Sel, su baskını ve fırtınaya dikkat
00:16 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
00:09 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Kahramanmaraş’ta, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda konuştu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Demokrat Parti İzmir Milletvekili Altıntaş, hükümeti, Şeker Fabrikalarındaki Krizle İlgili eleştirdi…

Demokrat Parti İzmir Milletvekili Altıntaş, hükümeti, Şeker Fabrikalarındaki Krizle İlgili eleştirdi…
07.12.2024
A+
A-

Haydar Altıntaş’tan Şeker Fabrikalarındaki Krizle İlgili Sert Eleştiri: “Özelleştirme Üreticiyi Vurdu, İktidar İthalat Peşinde!”

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, 2018 yılında özelleştirilen Çorum Şeker Fabrikasında yaşanan kriz ve Türkiye’deki şeker üretimiyle ilgili yaşanan sorunlara dair UHA Habere açıklamada bulundu.

 Altıntaş, fabrikada yaşanan plansızlık sonucu Çorumlu üreticilerin mağdur edildiğini ifade ederek, Safi Holding’e bağlı fabrikanın pancar alımlarını 7 gün içinde yapması gerekirken 40 ila 90 gün bekletmesi nedeniyle ürünlerde fire oluştuğunu belirtti.

Üreticilerin kota açıklarıyla karşılaştığını ve ceza ödemek zorunda kaldıklarını belirten Altıntaş, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinin planlama ve denetim eksiklikleri nedeniyle bu tür krizlere yol açtığını dile getirdi.

DP Sözcüsü Altıntaş, fabrikanın kendi planlama hatası nedeniyle hem pancarı düşük fiyata aldığını hem de kotadan dolayı yüzde 33 oranında ceza kestiğini belirterek, üreticilerin fabrikada muhatap bulamadığını, telefonlarına yanıt verilmediğini belirtti.

Altıntaş, ayrıca nakliyecilerin yaklaşık 45 gündür nakliye ücretlerini alamadıklarını belirterek, hem üreticilerin hem nakliyecilerin mağdur edildiğini ifade etti.

TÜRKŞEKER

Altıntaş şunları söyledi:

“Bu kriz, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin yanlışlığını bir kez daha gözler önüne sermektedir. Kamuya aitken çiftçinin ve ülke ekonomisinin lehine işleyen bu tesisler, özel sektöre devredildikten sonra yalnızca kar odaklı bir anlayışla yönetilmeye başlandı. Plansızlık, üretim kayıplarına ve çiftçinin emeğinin yok sayılmasına neden oluyor. Fabrikada fire oranları yüksek, pancardaki şeker oranı düşük gösterilerek üretici mağdur ediliyor.”

ÖZELLEŞTİRME YÜKSEK KURULU'NDAN 4 ŞEKER FABRİKASININ SATIŞINA ONAY - Son Dakika Haberleri

Şeker İthalatına Tepki

Altıntaş, ayrıca Türkiye’nin 2024 yılının ilk 10 ayında 145 bin ton şeker ithalatı gerçekleştirdiğini hatırlatarak, bu durumun yerli üretime darbe vurduğunu söyledi. Yerli üreticilerin desteklenmesi gerektiğini belirten Altıntaş, şeker ithalatının ülke ekonomisine ve çiftçiye zarar verdiğini ifade etti.

“Stratejik Planlama Şart”

Altıntaş, şeker fabrikalarındaki sorunların çözümü için kamu yararını önceleyen bir stratejik planlama yapılması gerektiğini belirtti. Çiftçilerin ödeme güvencelerinin sağlanması, üretim kapasitesinin artırılması ve ithalatın önüne geçilmesi için somut adımlar atılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Altıntaş, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Demokrat Parti olarak, çiftçilerimizin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Şeker fabrikalarının yeniden kamu yararına hizmet eden bir yapıya kavuşturulması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.