enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:49 Ziraat Türkiye Kupası B. Grubu üçüncü maçında Konyaspor 5 golle galip
17:36 Trendyol 1. Lig’in 24. haftasında oynanacak müsabakalarda görev alacak hakemler belli oldu.
17:31 Bakan Kurum: Bizim insanımız devletine ‘devlet baba’ der
17:07 Rusya Maliye Bakanlığı: Petrol ve doğal gaz gelirleri yaklaşık 5 milyar dolar geriledi
13:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her şeyden önce biz bölgemizde yeni bir savaş istemiyoruz
09:49 AVRUPA HABERLERİ / AB Komisyonu’nda kritik toplantı: Gündem rekabet ve iç gerilimler
06:12 Filistin meselesine küresel, bölgesel ve ulusal bir yaklaşım
00:58 SİYASET HABERLERİ / MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Umut hakkı konusunda uzlaştık” dedi.
00:58 Ukrayna, Rusya’nın saldırısının ardından Abu Dabi görüşmelerinde müzakere tutumunu değiştirecek
00:49 AVRUPA HABERLERİ / Von der Leyen, Avustralya ile askıdaki ticaret anlaşmasını sonuçlandırmak için Canberra’ya gidecek
00:44 (SETA) Kriter Dergisi’nin Şubat Sayısı Çıktı!
00:41 AVRUPA HABERLERİ / Özel haber: Siyasi anlaşmazlık dijital euro projesini tehdit ediyor
00:41 Avrupa Haberleri / AB, Ukrayna için 90 milyar euroluk ortak borçlanma kredisinde anlaştı
00:24 AVRUPA HABERLERİ / OECD Başkanı Cormann Euronews’e konuştu: Avrupalılar, Mario Draghi’yi dinlese ‘iyi olur’
00:19 Araştırma: Kalori kısıtlaması kemoterapinin etkinliğini artırıyor
00:18 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı olmayı sürdürüyor
00:06 Katil, soykırımcı, terörist devlet İsrail haberleri…
01:41 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dezenflasyon sürecini destekleyen yapısal reformlarımızı hızlandırıyoruz
00:57 Yeni Cuma Camii, Kocaeli’nin “Eyüp Sultan’ı” Olmalı
00:54 İspanya, 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiriyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Daron Acemoğlu, Aziz Sancar’dan sonra Nobel kazanan ikinci Galatasaraylı oldu: Kulüpten tebrik geldi

Daron Acemoğlu, Aziz Sancar’dan sonra Nobel kazanan ikinci Galatasaraylı oldu: Kulüpten tebrik geldi
15.10.2024
A+
A-

2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahipleri Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson oldu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Alfred Nobel Anısına İsveç Merkez Bankası Ekonomi Bilimleri TRT Euronews SA ile yollarını ayırdı - EvrenselÖdülü bu yıl “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmalarından” dolayı Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson’a verildi.

Galatasaray, başarısından ötürü Daron Acemoğlu’nu resmi internet sitesi üzerinden yayınlanan bir metinle tebrik etti.

Açıklamada, “Galatasaray Lisesi mezunu dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazandı. Acemoğlu, 2015 Nobel Kimya Ödüllü Galatasaray Spor Kulübü Üyesi Aziz Sancar’ın ardından Nobel ödülü sahibi olmanın gururunu yaşadı,” ifadelerine yer verildi.

Sancar, 2015’te Nobel ödülünü Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich ile birlikte, DNA onarımı üzerine yaptıkları mekanistik çalışmalar nedeniyle almıştı.

Ayrıca, Galatasaraylılar Derneği’nin organize ettiği ve Acemoğlu’nun 2011 yılında aldığı ilk ‘Galatasaray Ödülü’ne vurgu yapıldı.

2011’deki törende Acemoğlu, “Galatasaray Lisesi benim düşüncelerimin ve eğitimimin temelini sağlayan bir kurum. Galatasaray Lisesi’nde aldığım düşünce yapısıyla henüz lisedeyken sosyal bilimlerin matematiksel bir şekilde yapılması gerektiğine inanmış ve bu konularda daha sistematik ve daha aydınca düşünmeye ilk olarak okuldayken başlamıştım,” diye konuşmuştu.

“Galatasaray Ödülü’nün bana verilmesi benim için çok anlamlı, çok özel ve çok onur verici bir olay… Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim,” demişti.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin Nobel Komitesi pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Ülkeler arasındaki büyük gelir farklarını azaltmak, zamanımızın en büyük zorluklarından biri. Ödül sahipleri, toplumsal kurumların bu hedefe ulaşmadaki önemini gösterdi,” dedi.

“Hukukun zayıf olduğu toplumlar ve nüfusu sömüren kurumlar büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmaz. Ödül sahiplerinin araştırması bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor,” diye ekledi.

Ekonomistler çalışmalarında özellikle Avrupa sömürgeci güçlerinin yarattığı kurumları inceliyor. Sistemlerin kapsayıcı olduğu alanlarda bunun refah yarattığını savunuyorlar. Öte yandan, sömürgecilerin çıkarı için kaynak çıkaran kurumların düşük ekonomik büyüme getirdiğini öne sürüyorlar.

Prestijli ödül, resmi adıyla “Sveriges Riksbank Alfred Nobel Anısına Ekonomi Bilimlerinde Ödül” olarak biliniyor ve bu yıl verilen son ödül olup, 11 milyon İsveç kronu (1.1 milyon dolar) değerinde.

Türk-Amerikalı ekonomist Daron Acemoğlu, 1993 yılından bu yana Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü ünvanını aldı.

Johnson da Acemoğlu gibi MIT’de çalışıyor, Robinson ise araştırmalarını Chicago Üniversitesi’nde yürütüyor.

Acemoğlu ve Johnson yakın zamanda dijital teknolojilerin doğru yönetildiğinde iş ve servet yaratmak için nasıl kullanılabileceğini inceleyen “Güç ve İlerleme” adlı bir kitap üzerinde iş birliği yaptı.

Acemoğlu ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, “Böyle bir şeyi hiç beklemiyorsunuz,” dedi. “Çok mutluyum. Gerçekten büyük bir şok ve inanılmaz bir haber.”

Acemoğlu, pazartesi günü Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir konferansta konuşacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.