enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:54 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:51 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:50 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:41 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:33 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:32 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
00:28 Saraybosna Safarisi: Zengin yabancılar Bosnalı sivillere nasıl ateş açtı?
00:26 Dışişleri Bakanı Fidan,”Kıbrıs Türk halkının huzur, refah ve kalkınmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz”
00:24 Hızlı Tren (YHT) ve anahat tren biletlerinde öğretmenlere yüzde 50 indirim…
11:19 Böcek ailesinin Adli Tıp Kurumu ön raporu TRT Haber’de
00:57 Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Müze ve ören yerlerini yaklaşık 29 milyon 700 bin kişi ziyaret etti”
00:56 Beyaz Saray’ın Gazze Barış Planının Akıbeti Belirsiz
00:50 Bu hafta boyunca yurt genelinde hava yağışsız ve kurak olacak.
00:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kökü dışarıda ideolojik yaklaşımları reddediyoruz”
00:39 Bursa’da bir ay süren su kesintilerinin ardından, Büyükşehir Belediyesi su ücretinde yüzde 30 artışa gitti…
00:37 Bakan Göktaş, Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nda konuştu
00:33 MHP Genel Başkanı Bahçeli: Gerekirse İmralı’ya kendim giderim
00:30 Macaristan Fahri Konsolosu Şahbaz’dan Başkonsolos Keller László’ya Ziyaret
00:15 Dışişleri Bakanı Fidan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Daron Acemoğlu, Aziz Sancar’dan sonra Nobel kazanan ikinci Galatasaraylı oldu: Kulüpten tebrik geldi

Daron Acemoğlu, Aziz Sancar’dan sonra Nobel kazanan ikinci Galatasaraylı oldu: Kulüpten tebrik geldi
15.10.2024
A+
A-

2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahipleri Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson oldu.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Alfred Nobel Anısına İsveç Merkez Bankası Ekonomi Bilimleri TRT Euronews SA ile yollarını ayırdı - EvrenselÖdülü bu yıl “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmalarından” dolayı Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson’a verildi.

Galatasaray, başarısından ötürü Daron Acemoğlu’nu resmi internet sitesi üzerinden yayınlanan bir metinle tebrik etti.

Açıklamada, “Galatasaray Lisesi mezunu dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazandı. Acemoğlu, 2015 Nobel Kimya Ödüllü Galatasaray Spor Kulübü Üyesi Aziz Sancar’ın ardından Nobel ödülü sahibi olmanın gururunu yaşadı,” ifadelerine yer verildi.

Sancar, 2015’te Nobel ödülünü Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich ile birlikte, DNA onarımı üzerine yaptıkları mekanistik çalışmalar nedeniyle almıştı.

Ayrıca, Galatasaraylılar Derneği’nin organize ettiği ve Acemoğlu’nun 2011 yılında aldığı ilk ‘Galatasaray Ödülü’ne vurgu yapıldı.

2011’deki törende Acemoğlu, “Galatasaray Lisesi benim düşüncelerimin ve eğitimimin temelini sağlayan bir kurum. Galatasaray Lisesi’nde aldığım düşünce yapısıyla henüz lisedeyken sosyal bilimlerin matematiksel bir şekilde yapılması gerektiğine inanmış ve bu konularda daha sistematik ve daha aydınca düşünmeye ilk olarak okuldayken başlamıştım,” diye konuşmuştu.

“Galatasaray Ödülü’nün bana verilmesi benim için çok anlamlı, çok özel ve çok onur verici bir olay… Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim,” demişti.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin Nobel Komitesi pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Ülkeler arasındaki büyük gelir farklarını azaltmak, zamanımızın en büyük zorluklarından biri. Ödül sahipleri, toplumsal kurumların bu hedefe ulaşmadaki önemini gösterdi,” dedi.

“Hukukun zayıf olduğu toplumlar ve nüfusu sömüren kurumlar büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmaz. Ödül sahiplerinin araştırması bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor,” diye ekledi.

Ekonomistler çalışmalarında özellikle Avrupa sömürgeci güçlerinin yarattığı kurumları inceliyor. Sistemlerin kapsayıcı olduğu alanlarda bunun refah yarattığını savunuyorlar. Öte yandan, sömürgecilerin çıkarı için kaynak çıkaran kurumların düşük ekonomik büyüme getirdiğini öne sürüyorlar.

Prestijli ödül, resmi adıyla “Sveriges Riksbank Alfred Nobel Anısına Ekonomi Bilimlerinde Ödül” olarak biliniyor ve bu yıl verilen son ödül olup, 11 milyon İsveç kronu (1.1 milyon dolar) değerinde.

Türk-Amerikalı ekonomist Daron Acemoğlu, 1993 yılından bu yana Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü ünvanını aldı.

Johnson da Acemoğlu gibi MIT’de çalışıyor, Robinson ise araştırmalarını Chicago Üniversitesi’nde yürütüyor.

Acemoğlu ve Johnson yakın zamanda dijital teknolojilerin doğru yönetildiğinde iş ve servet yaratmak için nasıl kullanılabileceğini inceleyen “Güç ve İlerleme” adlı bir kitap üzerinde iş birliği yaptı.

Acemoğlu ödülü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, “Böyle bir şeyi hiç beklemiyorsunuz,” dedi. “Çok mutluyum. Gerçekten büyük bir şok ve inanılmaz bir haber.”

Acemoğlu, pazartesi günü Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir konferansta konuşacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.