enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:30 Meclis’in bayram sonrası gündemi yoğun
09:13 İran, ABD ve İsrail’in saldırılarına misilleme olarak, İsrail’de Dimona’nun ardından Arad’ı da vurdu
00:58 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
00:28 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | İsmet İnönü
00:20 Gazeteci Kutub Elaraby yazdı: Batı’nın Savaşlarda Dini Söylem Kullanımı
19:36 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:19 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:06 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:53 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:17 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:51 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:17 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:03 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
00:00 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
22:46 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:42 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency’nda
13:32 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:18 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Dezenformasyon Bülteni yayımlandı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Dezenformasyon Bülteni yayımlandı
03.10.2023
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Dezenformasyonla Mücadele Merkezince hazırlanan 2 Ekim 2023 tarihli Dezerformasyon Bülteni yayımlandı.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Sağlık Bakanlığı önce kısmi, sonra genel kapanma için hazırlık yapıyor.” iddiası yalanlandı.

Kovid-19’un Eris varyantı ile ilgili haberlerin ardından ortaya atılan “kapanma” iddialarının tamamen asılsız olduğu belirtilen bültende, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Eris varyantının hasta etme gücünün düşük, tıpkı Omicron’daki gibi bulaşın kolay olduğu ve sonuç olarak hafif bir gribe benzediğini açıkladığı hatırlatıldı.

Ayrıca Koca’nın, “Kısıtlama ve kapanma gibi kelimeler sözlüğümüzden çıktı. Grip vakalarına karşı kısıtlama veya kapanmayı ne kadar düşünebilirsek Eris için de o kadar düşünebiliriz.” ifadelerine yer verildi.

Bültende, sosyal medyada paylaşılan ve basın yayın organlarında habere konu olan “İŞKUR, Suriyeliler’i işe almaları için şirketlere baskı yapıyor.” iddiasının doğru olmadığı bildirildi.

Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) en önemli hizmetleri arasında işe yerleştirmeye aracılık hizmetlerinin yer aldığı, bu kapsamda 2022 yılında 1,4 milyon vatandaşın kurum vasıtasıyla işe yerleştiği belirtilen bültende, İŞKUR tarafından herhangi bir işverene ya da iş yerine belirli bir topluluk temelli yönlendirme veya baskı yapılmasının söz konusu olmadığı vurgulandı.

Öte yandan, Resmî Gazete’de yayımlanan “Tarım ve Orman Bakanlığının Okul Gıdası Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği” ile ilgili “Öğrencilere ‘ücretsiz bir öğün yemek vaadi’ 2026’ya ertelendi” şeklindeki iddiaların doğru olmadığı kaydedilen bültende, şunlar kaydedildi:

“Okul Gıdası Hakkında Tebliğ’in amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren; kantin, kafeterya, yemekhane, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde doğrudan öğrenciye satışa ve tüketime sunulacak olan hazır ambalajlı gıdaların okul gıdası onay şartlarını ve bu gıdalarda kullanılacak okul gıdası logosuna ilişkin hususları belirlemektir. Yapılan değişiklik, Tebliğin 1’inci maddesinde yer alan hususlarla ilgili olup ücretsiz yemek ile bir ilgisi bulunmamaktadır.”

Advertisement“Karabağ’a giren Azerbaycan askerleri yaşlı Ermeni kadınla alay etti” iddiası

Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan “Karabağ’a giren Azerbaycan askerleri yaşlı Ermeni bir kadınla alay etti” iddiasının doğru olmadığı belirtilen bültende, bahse konu görüntülerin kırpılarak “Ermeni kadınla alay edildiği” algısı oluşturulmaya çalışıldığının tespit edildiği, görüntülerin tamamı incelendiğinde, Azerbaycan polisinin yaşlı kadına bir bardakta su uzattığı, asker üniformalı kişinin ise yaşlı kadının suyu daha kolay içebilmesi için bardaktaki suyun az bir miktarını yere döktüğü görüldü, görüntülerin devamında Azerbaycan polisinin bardakta suyu elleriyle yaşlı kadına içirdiği anlatıldı.

“Ziraat Bankası KOBİ’lere kredi vermek için en az bir Suriyeli ya da mülteci çalıştırma şartı arıyor.” iddiası

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Ziraat Bankası KOBİ’lere kredi vermek için en az bir Suriyeli ya da mülteci çalıştırma şartı arıyor.” başlıklı haberlerin dezenformasyon içerdiği vurgulanan bültende, iddiaya ilişkin şunlar kaydedildi:

“Türkiye Kayıtlı İstihdam Projesi, Almanya Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından sığınmacıların özellikle ekonomik, eğitim ve sosyal alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik oluşturulan fon ile finanse edilmektedir. Uluslararası fondan yararlanmak isteyen Türk iş yerlerinin, mevcutta Geçici Koruma Statüsü’nde bulunan çalışanlara ilave Türk vatandaşı istihdam etmesi gerekmektedir. Söz konusu destekler için Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’nden herhangi bir harcama yapılmadığı gibi bu uluslararası fon Türk vatandaşlarının istihdamını artıracak şekilde kullanılmaktadır. Anılan fonların kullandırımı, KOSGEB ile protokol yapan kamu ve özel bankaların aracılığı ile yapılmaktadır.”

“Millî Eğitim Bakanı Tekin sosyal medya hesabından istifa ettiğini duyurdu.” iddiası

Bültende, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan “Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin sosyal medya hesabından istifa ettiğini duyurdu.” iddiasının doğru olmadığı kaydedilerek Tekin’in kişisel sosyal medya hesabı veya Bakanlığın resmî sosyal medya hesaplarında herhangi bir istifa açıklamasının bulunmadığı, Tekin’in göreve geldiği günden itibaren çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü ve iddiaya konu sosyal medya paylaşımının montaj olduğu bildirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.